ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
החלטת הממשלה השנויה במחלוקת השבוע, שתאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו להשתלט לחלוטין על מינוי נציב שירות המדינה, הוציאה לאור השמש את מה שהיה קיים עוד קודם לכן הלכה למעשה. לקראת מינוי הנציב הבא, שאמור לקרות בחודש ספטמבר, הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם.
גם היום, לאור ואקום חקיקתי שנוצר בנושא, לראש הממשלה יש יד ורגל במינוי – יו"ר ועדת המינויים שאמורה לפקח שהמינוי הוא ענייני ומקצועי נבחר על ידי הממשלה עצמה, ושניים מחברי הוועדה ממונים ישירות על ידי ראש הממשלה. כתבנו עוד על כך בכתבה הזאת.
בתחילת חודש יולי התברר במהלך דיון בוועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) כי חלק מהאחריות לכך שהליך המינוי פרוץ כל כך מוטלת גם על היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה וקודמה בתפקיד. באותו דיון התברר כי חרף החלטת ממשלה מ-2018 שהורתה על גיבוש נוהל מסודר, במשרד המשפטים לא עשו זאת.
כמה ימים לאחר מכן הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק של ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) שנועדה לעגן באופן סופי את החלטת הממשלה שהעביר נתניהו השבוע. היא קובעת כי ראש הממשלה הוא זה שיציע את המועמדים לתפקיד הנציב וגם ימנה את הדמויות שירכיבו את ועדת הכשירות שתחליט האם המינוי ראוי. בדברי ההסבר, ההצעה מדגישה כי מינוי יו"ר ועדת הכשירות ייעשה "ללא מעורבות של היועץ המשפטי לממשלה במינוי".
לנתניהו אין זמן לחכות עד לסיום הליך חקיקה שאולי לא יגיע – את המינוי הקריטי הזה הוא רוצה לעצב כרצונו כבר עכשיו. לאחרונה טען בוארון כי הצעת החוק שלו לא מקודמת משום ששר המשפטים יריב לוין מעוניין להגיע להבנות עם היועצת המשפטית לממשלה. אך על פי החלטת הממשלה, ההדלפות על עימותים באותה ישיבה בין נציגי היועמ"שית למזכיר הממשלה וההודעות הזועמות של היועמ"שית לעיתונות לאחר מכן – לא נראה שהושגו הסכמות שכאלה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!