ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

לאחר ארבע שנות מערב פרוע: הוקמה ועדת האתיקה של הכנסת 

ח"כ ינון אזולאי מש"ס יעמוד בראש הוועדה שבוחנת את התנהלות הח"כים בנושאים אתיים, ושפסקה מפעילות סדירה בעקבות המשבר הפוליטי • כעת עשויה הוועדה, שמאשרת קבלת תרומות עבור ח"כים, לדון בתרומות בסך ארבעה מיליון שקלים למימון הוצאות משפט לנתניהו

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה הודיע אתמול בערב על הקמת ועדת האתיקה בכנסת ה-25, לאחר שלא פעלה ברציפות בשנים האחרונות. ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) יכהן כיו"ר הוועדה, ושאר חבריה הם ח"כ עמית הלוי (הליכוד), ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי), וח"כ מאיר כהן (יש עתיד). 

למעשה, בשלוש מבין ארבע השנים האחרונות, חברי כנסת היו רשאים לעשות ולומר מה שהם רוצים, מבלי לחשוש שהדברים יגרור סנקציה כלשהי כלפיהם. לאור הסלמת השיח האלים בכנסת לכדי דחיפות פיזיות, תוך שחברי הכנסת נהנים מחוק חסינות שלא מאפשר למשטרה להתערב במקרים כאלה – הכנסת האחרונה סימנה מצב קיצון של ממש. 

כעת יעמדו בפניה שורה ארוכה של סוגיות. רק, לאחרונה דווחנו על תלונות של ח"כ אלמוג כהן והשר יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית, נגד ח"כ עופר כסיף שכינה אותם "נאצים" – השניים הגישו קובלנה לוועדה. נושאים נוספים הם קידום חברות מסחריות על ידי חברי כנסת, החלטה על מימון טיסות לחו"ל – והנושא הנפיץ ביותר – גיוס כספים למימון משפטו של נתניהו.

סוגיית ה"ארבע מיליון בתרומות למימון משפט נתניהו"

מרגע הפרסום על מינוי ועדת האתיקה בכנסת ה-25, החל דיון בתקשורת הנוגע להחלטה אפשרית שחברי הוועדה יצטרכו לקבל בנוגע לאישור קבלת סכום של ארבע מיליון שקלים שנתרמו למימון משפטו של רה"מ נתניהו. כפי שדיווחנו על הנושא בעבר, התרומות נאספו על ידי עמותת "מוסרי" ("בצלמו"), וקיים ספק אם ועדת האתיקה של הכנסת יכולה בכלל להחליט בנושא לאור שעל ראש ממשלה חל חוק איסור קבלת מתנות. 

נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מנכ"ל התנועה לטוהר המידות, עו"ד עומר מקייס, מסר לשקוף כי "הדיון סביב קבלת כספי 'מימון המונים' באמצעות ועדת האתיקה, מתעלם מהשינוי שחל בתפקידו של נתניהו. כעת, נתניהו הוא ראש ממשלה ומשכך הוא מחויב הן בהוראות חוק המתנות, והן בכללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים. כללים אלו מגבילים את יכולתו לקבל כספים למימון הגנתו ועל בסיסם התקבלה עתירת התנועה לטוהר המידות שחייבה את נתניהו להשיב את המענק שקיבל שלא כדין בגובה כמיליון שקל מבן דודו נתן מיליקובסקי. כללים אלו מגבילים את נתניהו גם כעת, וספק אם יוכלו לקבל את כספי המימון, בהיותו ראש ממשלה, גם אם ועדת האתיקה תאשר זאת".

בנוסף, גם אם תגיע בקשה כזו לוועדה לא בטוח שניתן יהיה לאשרה. התנאים לקבלת כספים על ידי חברי כנסת מחייבים בקשה מראש של הח"כ מהוועדה (שלא התקבלה כיוון שלא הייתה קיימת), הוכחת צורך אמיתי בקבלת התרומה, ואיסור לקבל תרומה בעילום שם. כמו כן, בדיקת "שקוף" בעבר העלתה כי ניתן לתרום באותו גיוס המונים בשמות בדויים, ולהותיר את התרומה בפועל בעילום שם. אלה הם רק חלק מהבעיות הניצבות בפני נתניהו, אם יחליט לפנות לוועדת האתיקה של הכנסת.

סוגיית הבשלנים במאסטר שף

בכנסת ה-24 הוועדה לא פעלה כיוון שהאופוזיציה סירבה למנות נציגים, כמחאה על חלוקה לא הוגנת לטענתה של הקואליציה בוועדת הכספים. ועדות אתיקה קיימות בכנסת החל מהכנסת ה-10, והקמתן מתחייבת מחוק חסינות חברי הכנסת, סעיף 13ד. הוועדה מונה ארבעה חברים, שניים מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה. במידה ובמהלך הכהונה אחד מחבריה עובר לצד השני, הוא יוחלף וימונה במקומו נציג אחר. סמכויות הוועדה נגזרות מההנחיות האתיות של חברי הכנסת, והיא מעניקה חוות דעת ותשובות לשאלות חברי הכנסת בנושאי אתיקה, בכלל זה בנוגע להיעדרויות מהמשכן מעבר למכסה המותרת, עיסוק נוסף שלא כדין, הגדות הצהרות הון ועוד. 

סוגיה נוספת של הפרות אתיות שאנו עוקבים אחריהן ב"שקוף" היא הופעות חברי כנסת בתוכניות ריאליטי או פרסומות, דבר שמחייב תחילה אישור של ועדת האתיקה. רק בשנים האחרונות ניתן לציין את המקרים של ח"כ דודי אמסלם וח"כ יפעת שאשא-ביטון שהשתתפו בתוכנית הבישול 'מאסטרשף' מבלי שקיבלו את אישור ועדת האתיקה. באותו זמן לא כיהנה ועדה שיכלה לדון בעניינם. 

מקרה של "בשלן" נוסף שהופיע על המסך הוא לאחרונה השר מיקי זוהר, שהופיע יחד עם אשתו בתוכנית הבישולים "המטבח המנצח VIP", שוב ללא אישור ועדת אתיקה שלא כיהנה באותו זמן. המקרה של זוהר לא יגיע לוועדה החדשה, למרות שהתרחש בנובמבר 2022, והסיבה לכך היא שהשר זוהר איננו מכהן עוד בכנסת והתפטר ממנה במסגרת החוק הנורווגי (מי שאחראי על תלונות בעניין שרים היא היועצת המשפטית לממשלה).

בשלן חובב ופליט ריאלטי. השר מיקי זוהר (צילום: דוברות הכנסת)

ועדת האתיקה האחרונה שתפקדה כיהנה בכנסת ה-23, וסיימה את תפקידה באפריל 2021. בראש הוועדה עמדה ח"כ טלי פלוסקוב מהליכוד. אולם הוועדה הזו עבדה בעצלתיים ובשנת כהונתה קיבלה רק 5 החלטות שהונחו על שולחן הכנסת, שהאחרונה שבהן הייתה ב-7.12.2020, כלומר לפני למעלה משנתיים. להשוואה, בארבע שנות כהונת הכנסת ה-20 התקבלו כ-66 החלטות ועדה שהונחו על שולחן הכנסת, כשהאחרונה שבהן הייתה ב-1.1.2019. בכנסת ה-24 לא מונתה ועדה בשל סרבנות האופוזיציה, בראשות בנימין נתניהו, לצוות את אנשיה לכל ועדות הכנסת. 

צעד אחד קדימה

אף גורם לא שש להחיל על פעולותיו מגבלות, בכלל זה גם חברי הכנסת. אולם לאחר ארבע השנים האחרונות, ובצל הידרדרות השיח בכנסת, אולי יהיה נכון שיו"ר הכנסת אוחנה, יחד עם נציגי קואליציה ואופוזיציה, יחליטו להכניס את התיקונים הנדרשים לפיהם כנסת לא יכולה לפעול ולו יום אחד מבלי שמונתה ועדת אתיקה, ולו ועדת אתיקה זמנית. המצב דורש שהחלטה ראשונה של הוועדה המסדרת, אותה ועדה שמהווה כפתור "התחל" לפעילות כנסת חדשה שנבחרת, תהיה החלטה על מינוי ועדת אתיקה זמנית. אולי אז חברי כנסת ירגישו קצת יותר מחויבים להתנהלות והתבטאות אחראיים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שבי גטניו

Picture of שבי גטניו
עיתונאי ב"שקוף", מסקר את הכנסת, עבודת הלוביסטים והקשרים בין הון-שלטון-עיתון. החל מ-2008 פעיל בסוגיות תחלואי קשרי הון-שלטון-עיתונות ואסדרת פעילות השדלנים בישראל. בין השנים 1998-2008 פעיל במאבק לקידום זכויות להט"ב (יוצר הקיצור להט"ב). דובר לשעבר של עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. בוגר תואר ראשון במדעי החברה והרוח ובדרך לסיום תואר שני במסלול מצטיינים עם תזה בלימודי דמוקרטיה בין-תחומיים באוניברסיטה הפתוחה. גר בתל אביב, אב לילד.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,854 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק