ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
"חברת הכנסת ברק, לשעבר, אני לא רואה עליך תג של לוביסטית", כך פתח את דבריו שר התקשורת שלמה קרעי (ליכוד) הבוקר בדיון ועדת הכלכלה של הכנסת בנושא "יוזמות לשינוי החקיקה בנושא תאגיד השידור הציבורי הישראלי".
ברקע נשמעת ברק עונה: "אני לא לוביסטית", ובמקביל קרעי שואל אותה: "את לא לוביסטית? את לא מקבלת שכר מהתאגיד על ייצוגך? את לא מקבלת שכר מהתאגיד שאת מייצגת אותם?" כשברק דבקה בעמדתה ומשיבה: "אני לא לוביסטית".
באפריל השנה דיווחנו על סוגיית חברת הכנסת לשעבר קרן ברק שנשכרה על ידי תאגיד השידור על מנת לקדם את ענייניו. עיקר עבודתה של ברק אינו בכנסת ובוועדות ונוגעת לייעוץ אסטרטגי לראשי התאגיד הנמצא במהלכה של מתקפה שנועדה לחסלו.
לפי חוק הכנסת, גורם צד-שלישי (מעניק שירות חיצוני, אדם שאינו עובד קבוע של המיוצג ומועסק במשכורת) חייב לרשום עצמו לישיבות ועדות הכנסת כלוביסט, לענוד תג כתום ולהקפיד על האמור בפרק י"ב: שדלנים המצוי בחוק הכנסת.
הסוגיה עלתה שוב בהמשך הדיון, כשברק הפריעה מספר פעמים לדברי השר קרעי. בשלב מסוים פנה האחרון ליו"ר הוועדה דוד ביטן: "אדוני היו"ר, אני מבקש מחברת הכנסת לשעבר ברק שתפסיק להפריע לי ושתשים תג של לוביסטית, היא לוביסטית של התאגיד". בהמשך, אחרי הפרעות נוספות מצידה, הורה ביטן להוציא את ברק לחמש דקות.
אחרי הפרסום ב"שקוף" באפריל הוגשה תלונה נגד ברק לוועדת ההיתרים של הכנסת על ידי שי גליק מארגון 'בצלמו' אולם טרם התקבלה החלטה בנוגע לפנייה.
בחודש אפריל האחרון דיווחנו ב"שקוף" כי ברק, הלוביסטית שהפכה לחברת כנסת – ושוב ללוביסטית, השתתפה בשתי ישיבות בוועדת הכלכלה ללא התג הכתום שמסמן אותה כמי שמייצגת באולם אינטרסים של גוף מסוים. מבדיקת "שקוף" אז עלה כי לא רק הסרט הכתום נעלם, אלא שברק גם לא נרשמה כלוביסטית באותם ימים כשנכנסה למשכן. ברק השתתפה בשתי ישיבות בנושא "הצעת חוק הגברת התחרות בשוק השידורים".
בחוק הכנסת, פרק י"ב: שדלנים, סעיף 68 (א), נקבע כי "בעת שהותו במשכן הכנסת, יענוד שדלן, במקום גלוי על בגדיו, תג זיהוי ייחודי לשדלן שיקבל מן הכנסת". התג כולל את שם השדלן, ושם התאגיד שהוא הגיע לייצג עבורו אינטרסים במשכן.
בעבר דיווחנו על סוגיית תעודת חבר הכנסת לשעבר המאפשרת לחברי כנסת להיכנס למשכן הכנסת ללא צורך ברישום, ולעיתים להשתמש בתעודת הכניסה, שהיא משאב ציבורי, לצורך קידום ענייניהם הכלכליים הפרטיים.
ברק נבחרה מטעם הליכוד לכנסת ה-21 עד ה-24, וכיהנה כשנה וחצי בלבד בכנסת בשל המשבר הפוליטי המתמשך. לפני שנבחרה פעלה ברק במשך שנים רבות, לפחות מאז פרסום מרשם הלוביסטים ב-2008, כשדלנית ובעלת חברת הלובינג "קונטקטי". בתקופה הזאת היא ייצגה עשרות לקוחות כגון הבנק הבינלאומי, איגוד חברות הנפט, איגוד חברות הביטוח, מגן דוד אדום, נמל חיפה, סלקום, ועוד.
ברק סגרה את חברת הלובינג כשנבחרה לכנסת. אחרי שלא נבחרה לכנסת ה-25, דווח כי מונתה ליו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי ומימן. המקרה של ברק הוא הראשון שבו לוביסטית פעילה הצליחה להתברג ברשימת מפלגה ולהיבחר לכנסת, ולאחר שסיימה את כהונתה חזרה לבסוף לעבוד כלוביסטית.
אין זו הפעם הראשונה שבה התאגיד שוכר שירותי לובינג חיצוניים. בשנת 2016 דווח כי התאגיד שכר את שירותי הלובינג של חברת פוליסי, בראשות הלוביסט לשעבר בוריס קרסני. על פי החוק, גופים ציבוריים רשאים לשכור שירותי לובינג יקרים מכספי ציבור, ומרשם הלוביסטים כולל עשרות לקוחות שהם גופים ציבוריים כגון רשויות מקומיות וחברות ותאגידים ממשלתיים. בשנת 2017 הניח ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הצעת חוק לאיסור ייצוג גוף ממשלתי בידי שדלן בכנסת, אולם הצעת החוק לא התקדמה בשלבי החקיקה הנדרשים.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק