ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בקורות החיים של חברת הכנסת קרן ברק (הליכוד) מופיעה עבודתה בחברת הלובי שורה אחת בלבד מתחת לעבודתה כנבחרת ציבור. ב-2019 היא גרסה את התג עליו התנוססה חברת הלובי שהקימה, "קונטקטי", וקיבלה תג כנסת חדש: חברה בכנסת ה-21.
ב"קונטקטי" היא ייצגה חברות פרטיות, ביניהן סלקום, הבנק הבינלאומי ואיגוד חברות הנפט, וקידמה את האינטרסים שלהן מול נבחרות ונבחרי הציבור.
המעבר של ברק מייצוג האינטרסים הכלכליים של חברות פרטיות, לייצוג האינטרס הציבורי – היה מהיר. לאחרונה כתבנו כאן על מעבר דומה – בכיוון ההפוך: מירב בן ארי ויואל חסון, חברי הכנסת ה-20 שלא נבחרו לכנסת ה-21, החלו לעבוד במהרה בחברת הלובי "הקבינט" – חברה שעבדה בשיתוף פעולה עם חברת הלובי של ברק, לפני שזו נבחרה לכנסת.
לפי אתר החברה ולפי רשימת השדלנים באתר הכנסת, הרבה מהחברות שיוצגו על ידי חברת "קונטקטי" של ברק מיוצגות היום על ידי חברת "הקבינט" בה עובדים חסון ובן ארי.
ח"כים שעוברים בדלת המסתובבת שבין ההון לשלטון יעדיפו שלא תקראו להם לוביסטים: בן ארי, למשל, כתבה בטוויטר בתגובה לכתבה ב"שקוף" שהיא "מייעצת בתחומי רגולציה, ממשל ולובינג לארגונים חברתיים וציבוריים". חסון סירב לספר לנו מה הגדרת תפקידו בחברת הלובי. גם במקרה הזה, ברק העדיפה להתנער מהתואר והציגה עצמה לקראת הבחירות כ"בעלת חברה לייעוץ אסטרטגי".
עם זאת, בתוך הכנסת על הלוביסטים להזדהות בבירור. על פי חוק, לוביסטים מחוייבים לענוד סרט כתום בכניסה לכנסת ולציין בפרוטוקול הוועדה את תפקידם ואת החברות שהם מייצגים. בזכות שקיפות הפרוטוקולים של ועדות הכנסת, ניתחנו את הדיונים בהם השתתפה ברק בשנתיים האחרונות של הכנסת ה-20, כשעוד הייתה לוביסטית.
הנתונים מלמדים על עבודתה במסדרונות הכנסת לפני שהפכה לנבחרת ציבור: לאילו ועדות העדיפה להגיע, מי החברות שאת האינטרסים שלהן קידמה ועל אילו הצעות חוק ביקשה להשפיע בנוכחותה.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי רוב עבודת הלוביסטים נעשית מאחורי הקלעים, ולא מחויבת בשקיפות. כל שידוע לנו הוא המתרחש בוועדות, לכן המידע שלפניכם הוא חלקי ביותר ונועד להציג הצצה לשיטה ולהניח בסיס למעקב שלנו בהמשך אחרי פעילות ח"כ ברק .
בדצמבר 2018 התפזרה הכנסת ה-20 ועבודת הוועדות הפסיקה כמעט לגמרי לטובת פגרת הבחירות. מעט לאחר מכן כבר התמודדה ברק על מקום ברשימת הליכוד ובאפריל נבחרה להיות חברה בכנסת ה-21.
הנתונים הבאים מתייחסים לנוכחותה בוועדות בסוף תקופת עבודתה כלוביסטית, עד רגע לפני שנבחרה. ככל הידוע לנו, ברק השתתפה ב-78 דיוני ועדות בין סוף 2016 לסוף 2018, בהם ייצגה לפחות 14 חברות וארגונים.
מניתוח כלל הדיונים בוועדות בשנתיים האחרונות של הכנסת ה-20 עולה כי שני התחומים שהכי מעסיקים את הלוביסטים הם נושאים פיננסיים ונושא התקשורת. נראה שגם ברק התעניינה בעיקר בנושאים אלה: את מספר הדיונים הרב ביותר הקדישה ברק לדיונים שקשורים לאיגוד חברות הביטוח, לבנק הבינלאומי ולחברת סלקום.
מאז שנכנסה לכנסת כבר הספיקה ח"כ ברק להתנגד להגברת התחרות בענף הביטוח, לצד ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) שהגיש הצעת חוק בנושא. כיצד פעלה בנושא מהצד השני של המתרס?
בתקופה המדוברת, ברק הגיעה ל-10 דיונים שקשורים לחברות הביטוח והשקיעה בנושא יותר מאשר בשאר החברות שייצגה. בין היתר, נכחה בדיונים שעסקו בחוק שביקש לאפשר העברת כספים בין קופות גמל. לפי נציג רשות שוק ההון בדיון, מטרת החוק הייתה להעניק ללקוחות כוח מיקוח מול חברות הביטוח.
רוב הדיונים נערכו בוועדות הכספים והכלכלה, בשתיהן ח"כ ברק חברה בכנסת הנוכחית, רק שהיום היא יושבת שם כנציגת הציבור ולא כנציגת החברות, כפי שהייתה עד לא מזמן.
שבעה מהדיונים בהם נכחה ח"כ ברק עסקו בבנקים, כשהיא מייצגת בהם את הבנק הבינלאומי. ביניהם שלושה דיונים על החוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות בענף הבנקאות. רוב הדיונים התקיימו בוועדת הכספים, בה כאמור חברה ח"כ ברק גם היום.
ברק השתתפה גם ב-7 דיונים בנושאים הקשורים לתקשורת, כשהיא מייצגת את חברת סלקום. הנושא חשוב מאוד לחברות המיוצגות – בדיונים בתחום התקשורת השתתפו לוביסטים רבים בתקופה שבדקנו. ברק השתתפה, למשל, בדיון על הצעת חוק הגנת הצרכן, בנושא הגברת מהירות המענה הטלפוני ללקוחות. לאחד מהדיונים האחרים על החוק הגיעו לא פחות מ-13 לוביסטים.
שני דיונים מעניינים נוספים בהם נכחה ברק בשנת 2017 עסקו בהפרדה התאגידית בקבוצת "בזק" – הנושא שמככב בתיק 4000 בו נאשמים ראש הממשלה נתניהו והבעלים של בזק, וואלה ויס אז – שאול אלוביץ'. הקשר של ח"כ ברק לנושא יהפוך להיות רלוונטי במידה ותמשיך לעסוק בו גם מהמשכן.
ח"כ ברק השתתפה כלוביסטית בחמישה דיונים שנגעו לאינטרסים של איגוד חברות הנפט, אותם ייצגה מול מקבלי ההחלטות. שלושה מהדיונים היו בנושא "חוק המרכולים" שמקשה על פתיחת חנויות בשבת. ח"כ דוד אמסלם, המקורב לברק, ביקש להחריג מהחוק את חנויות הנוחות בתחנות הדלק – והן אכן הוחרגו.
ברק ייצגה לפחות עשר חברות נוספות בדיונים בוועדות. היא הגיעה לדיונים כשדלנית של חברת JUUL שייצרה סיגריות אלקטרוניות בתקופה בה קידמו את החוק להגבלת פרסום ושיווק של מוצרי עישון.
בנוסף ייצגה את הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות, שמנהלת את תחום זכויות היוצרים של מוזיקה בישראל ומוכרת את הרשיונות עליהן. אחד הדיונים שנגעו לארגון עסק בהצעת חוק שמבקשת להאריך את תקופת זכויות היוצרים מ-50 שנה ל-70 שנה.
שניים מיוזמי החוק הם חברי הכנסת לשעבר יואל חסון ומירב בן ארי, שעובדים היום בחברה שעבדה בשיתוף פעולה עם החברה של ברק, ומייצגים חלק מהחברות אותן היא נהגה לייצג.
גם מד"א הייתה מיוצגת בחברה של קרן ברק והיום מיוצגת על ידי מירב בן ארי בחברת "הקבינט". כשהייתה לוביסטית השתתפה ברק בדיון שעסק בגביית תשלומים מאזרחים על שירותי מד"א, דיון שניהלה בן ארי כח"כית.
ברק השתתפה כלוביסטית גם בדיונים שנגעו למועצת הלול, הסתדרות רפואת השיניים, חברת האנרגיה OPC Rotem, מרכז הספורט הלאומי תל אביב יפו, תאגיד מחזור הבקבוקים אסופתא, ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות וצומת ספרים.
חשוב שנדע את כל זה: הקשרים של נבחרות ונבחרי הציבור שלנו עלולים להשפיע על עבודתם בכנסת. כולם מושחתים? ממש לא. להיפך – רוב חברי הכנסת הגיעו לשרת את הציבור הרחב. אבל ללא שקיפות או חוקים שמגבילים אותם, עשויים הח"כים "ליפול" לקידום האינטרסים הלא נכונים.
החוק כיום כמעט ולא מגביל את עבודת הלוביסטים מחוץ לכנסת. המעבר בין עולם הלובי למשכן קל במיוחד. כעת, עם המידע הזה, נוכל לעקוב אחר עבודתה של ח"כ ברק ולוודא שהיא אכן מתבצעת אך ורק למען הציבור.
לצערנו, יומני הח"כים לא שקופים וכמעט ואין לנו דרך לעקוב אחר פגישותיהם עם לוביסטים או מקורבים מחוץ לכנסת. עד שלא תהיה שקיפות בעבודת הח"כים, נדאג לה בעצמנו. זכרו – הח"כים עובדים עבור הציבור ובמימונו. זכותנו לדעת מה הם עושים עם הזמן והכוח שקיבלו מאיתנו, ולוודא שהם מקדישים את כל כולו לעבודה למען הציבור.
"לפני למעלה משנה, חברת הכנסת קרן ברק ויתרה מרצונה על עסק מצליח מאוד, אותו בנתה וטיפחה במו ידיה במשך שני עשורים. זאת, על מנת שתוכל להגשים את שאיפתה ארוכת השנים – לשרת כנבחרת ציבור בכנסת ישראל, תוך שהיא רותמת את יכולותיה האישיות, המקצועיות, הפרלמנטריות והפוליטיות לטובת "לקוח" אחד בלבד: הציבור ישראלי!
כבר בצעירותה, מימיה כסטודנטית, שנים לפני הקמת החברה, היתה דמות מוכרת במוסדות הליכוד, עסקה בפעילות ציבורית מתוכה ואף מונתה לכהן כדירקטורית בחברות ממשלתיות, תוך כדי שהתמודדה מספר פעמים לכנסת.
לאורך כל שנות פעילותה, ח"כ ברק הובילה אינספור תהליכים מקצועיים ומאבקים ציבוריים ושעיקרם המוחלט, הסתיימו בהצלחה רבה. זאת, עבור מגוון גופים וארגונים עבורם פעלה, ביניהם: חברות מהמגזר העסקי, גופים ציבוריים, ארגוני המגזר השלישי ועמותות חברתיות והתנדבותיות.
כבעלת עסק וכמי שלאורך שנים השקיעה מאמצים עילאיים להיבחר לכנסת ולהפוך לשליחת ציבור, קרן ברק הקפידה על התנהלות מדוקדקת וערכית, בהתאם לכללים ולחוק ואף החילה על עצמה ועל החברה שבבעלותה, רגולציה עצמית מחמירה ביחס למקובל בענף הלובינג. עם היבחרותה לכנסת ה-21 (אפריל 2019), קרן חדלה באופן מיידי ומלא מפעילותה העסקית והמסחרית וחדלה, באופן מלא ומוחלט, מלייצג את לקוחותיה עד אותה עת.
כאן ראוי להדגיש היבט בסיסי ביחסים שבין ספק ללקוח, שקיימים בכל תחומי הייעוץ: המשפטי, הכלכלי, התקשורתי וגם האסטרטגי (לובינג): ברגע שבו הסתיים החוזה מול הגוף המיוצג, מקצועית ומסחרית, ניתן לעבור יום למחרת לייצוג כל גוף אחר כולל גוף מתחרה. כלומר, מהרגע שבו ייצוג הלקוחות (שכאמור על ידיכם, נעשה באופן גלוי ושקוף) נפסק, אזי הסתיימה "זהות האינטרסים". רמיזתכם כאילו ח"כ ברק ממשיכה לייצג את האינטרסים של לקוחותיה, משוללת כל היגיון והיא מטילה דופי בשליחותה הציבורית כחברת כנסת, עד לכדי הוצאת דיבתה.
חברת הכנסת קרן ברק מבקשת להתייחס באופן נקודתי לסוגיה המועלת בסקירה ביחס לענף הביטוח:
חברת קונטקטי בבעלותה של ברק, אכן ייצגה את איגוד חברות הביטוח והדבר נעשה באופן מקצועי ושקוף. מי שמכיר את ענף הביטוח, יודע שהאינטרסים של סוכני הביטוח (בוודאי בהקשר המדובר בכתבה), מנוגדים באופן מוחלט לאינטרסים של חברות הביטוח. למעשה, בפעילותה למען סוכני הביטוח למען הסדרת תחום מכירת מוצרי ביטוח באופן מסודר, מעמיק, ציבורי ושקוף, ח"כ ברק פוגעת באינטרסים המסחריים של חברות הביטוח. אם אנשי "שקוף" היו לומדים את הנושא לעומק ולא מסתפקים רק בחיפוש מילת המפתח "ביטוח", הם היו מבינים זאת לבד ובמקום לבקר את ח"כ ברק, וודאי היו מברכים אותה.
לסיכום, סקירת צוות שקוף אודות פעילותה של ח"כ קרן ברק, הן בתקופה שקדמה להיבחרותה לכנסת והן בתקופה מאז היבחרותה, מחמיאה לה ומוכיחה את מקצועיותה ויכולותיה הרבות, אותן היא משקיעה כיום למען הציבור הישראלי ולמענו בלבד. ח"כ ברק מזמינה את כולם להמשיך לעקוב אחר פעילותה הפרלמנטרית והציבורית".
(איך זה משפיע עליך)
המעבר המהיר בדלת המסתובבת שבין עולם הלובי לכנסת מערבב באופן מדאיג את האינטרס הציבורי והאינטרסים הכלכליים של חברות פרטיות. קשרים בין ח"כים מכהנים ללוביסטים ולחברות עשויים לגרום להם להעמיד את טובת החברות לפני טובת הציבור הרחב. בהיעדר שקיפות אין כמעט דרך לפקח על ח"כ ברק ולוודא שהיא עובדת באופן מוחלט רק לטובת הציבור ולא לטובת החברות ששכרו את שירותיה עד לא מזמן.
(מה עושים כדי שיתוקן)
יש לחייב את חברות וחברי הכנסת לפרסם את יומן הפגישות שלהם, ולהחיל חובת צינון על לוביסטים שהופכים לח"כים.
על חברי הכנסת לחדד את החוק שמגביל – כרגע רק במעט – את עבודת הלוביסטים ולוודא שהוא מקשה מאוד על שיתוף פעולה של הח"כים איתם.
אנחנו נמשיך לעקוב אחרי עבודת הח"כים והח"כים לשעבר שקשורים לחברות הלובי. כאן תוכלו גם אתם ואתן להיכנס לתמונה – עזרו לנו לעקוב אחר העבודה של ברק: שלחו לנו תמונות, מידע על פגישות או כל דבר שיכול להרכיב את הפאזל.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
כיום חברת כנסת קרן ברק מקדמת חוק לאיזוק גברים באזיק אלטרוני על סמך תלונות ממוצאות של נשים סחטניות. אלא מאי? החברים הכי טובים שלה הם הבעלים של החברה שאמורה לזכות במכרז להפעלת האזיקים האלקטרוניים. איזה יופי.