ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מליאת הכנסת סערה אתמול (רביעי) לאחר פיטורי שר הביטחון יואב גלנט בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. סדר היום של הישיבה היה עמוס – שלוש שאילתות דחופות, 18 הצעות חוק בדיון מוקדם, שלוש הצעות דחופות לסדר היום ושלוש הצעות חוק מטעם הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
בין עשרות הצעות החוק שעליהן הצביעו בישיבה, היו שתי הצעות חוק מטעם הכנסת שאושרו בקריאה השנייה והשלישית ועוסקות בטרור. שתיהן עוררו סימני שאלה בקרב הגורמים המשפטיים במהלך הדיונים בוועדות מבחינת הקשיים החוקתיים העולים מהן.
מדובר בהצעת חוק גירוש משפחות מחבלים, משותפת לקואליציה ולאופוזיציה של חברי הכנסת מהליכוד: חנוך דב מלביצקי ואליהו רביבו, מעוצמה יהודית: אלמוג כהן, ומישראל ביתנו: עודד פורר, אביגדור ליברמן, יבגני סובה, שרון ניר, יוליה מלינובסקי וחמד עמאר. ההצעה השנייה היא הצעת חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 25 – הוראות שעה), של יצחק קרויזר (עוצמה יהודית), מהליכוד: אריאל קלנר, דן אילוז, אופיר כץ, אלי דלל ועמית הלוי. מיהדות התורה: משה רוט ויונתן מישרקי (ש"ס).
נוסח הצעת החוק לגירוש משפחות מחבלים שונה במהלך הדיונים. הנוסח הציע גירוש בני המשפחה הגרעינית של מחבלים, ועליו בסופו של דבר הצביעו חברי הכנסת. לפיו שר הפנים יהיה רשאי להורות, לאחר קיום שימוע, על גירושו של בן משפחה של מחבל, אם הוא ידע מראש או היה עליו לדעת מראש על תוכניתו של בן משפחתו לבצע מעשה טרור – דבר שיהיה קשה לבדוק ולהוכיח כיצד הוא היה אמור לדעת על כך. בנוסף, השר יהיה רשאי להורות על גירוש אם הביע תמיכה או הזדהות עם מעשה הטרור או אם פרסם דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה הטרור.
בחוק מפורט גם הליך הגירוש: השר יזמן את בן המשפחה לשימוע שייערך תוך 10 ימים ממועד מתן ההודעה; במהלך השימוע תינתן לבן המשפחה האפשרות לטעון את טענותיו והוא יהיה זכאי לייצוג משפטי ובתוך 14 יום השר ימסור את החלטתו. המשטרה תהיה רשאית להשתמש בכוח סביר, במידת הצורך, בכדי לבצע את החוק. תוקף צו הגירוש לבן משפחה עם אזרחות ישראלית יהיה לכל הפחות שבע שנים ולכל היותר 15 שנים.
בדיון שנערך על החוק בוועדת הכנסת בנושא, מתח ח"כ כץ ביקורת על כך שגורמי הביטחון סירבו להציג את העמדה בפומבי, על אף שהיו יכולים לעשות זאת גם ללא מסירת פרטים רגישים. במצב שנוצר, לציבור נותר להסתפק בעמדות שמגיעות בצינורות שונים – דרך חברי הכנסת או דרך הדלפות לתקשורת. כץ טען כי שב"כ לא מתנגד לחוק וכי מדובר בכלי שיסייע בהרתעה מפני ביצוע פיגועים נוספים. אך בחלק מהפרסומים נכתב אחרת.
ח"כ כץ הוא זה שעלה להציג את ההצעה במליאה. הוא התייחס להתנגדות הגורמים המשפטיים להצעה, אך הדגיש מנגד את המחויבות שלו ושל יוזמי החוק לציבור בקידומו, זאת למרות הבעת הקשיים החוקתיים בהצעה. "אמנם הייעוץ המשפטי של הכנסת הבהיר לנו שגם נוסח זה לא עומד במבחני הפסיקה הקיימים, לרבות בעניין שלילת אזרחות, אך כמחוקקים סברנו שעלינו לקבוע מדיניות חדשה בנושא זה". עוד אמר: "למרות כל המהמורות האלו, יוזמי הצעת החוק ואני עמדנו על זכותנו ועל חובתנו להביא בפני הציבור הסדר שייצר הרתעה מפני מחבלים הבאים לבצע מעשה טרור".
בסופו של דבר 61 חברי כנסת תמכו בהצעה, מול 41 מתנגדים.
תמכו:
הימין הממלכתי: הרכב מלא.
הליכוד: 28 תמכו בחוק.
הציונות הדתית: הרכב מלא.
יהדות התורה: 6 תמכו בחוק.
עוצמה יהודית: הרכב מלא.
ש"ס: 10 תמכו בחוק.
חרף העובדה שכל חברי הסיעה חתומים כיוזמי ההצעה, רק ח"כ אחד מישראל ביתנו, עודד פורר, הגיע להצביע בעד החוק. שאר חברי הסיעה נעדרו מההצבעה.
בתגובה זכה פורר לתמיכה משותפו להצעה, ח"כ רביבו, שהודה לו על כך שתמך בהצעה בניגוד לעמדת האופוזיציה, ועקץ את ראש מפלגתו, ח"כ אביגדור ליברמן, שלא הגיע לתמוך בהצעה. "יש לנו הוכחה מופלאה שיש חוקים כל כך חשובים שמגיעים לבית הזה ואין הבדל בין ימין ושמאל, בין קואליציה לאופוזיציה", אמר רביבו. "מכאן אני מבקש להעביר את תודתי לכלל סיעת ישראל ביתנו ובראשה איווט ליברמן. סליחה, טעות. בסדר, קורה". רביבו הדגיש בפני פורר כי "כשהם אינם, אנחנו כאן בשביל להודות לך, אתה שותף הגון לקידום חקיקה ערכית".
התנגדו:
המחנה הממלכתי: 6 התנגדו.
העבודה: הרכב מלא.
חד"ש-תע"ל: הרכב מלא.
יש עתיד: 23 נכחו (כולל יו"ר המפלגה, יאיר לפיד).
רע"ם: 3 נכחו.
חצי שעה לאחר ההצבעה על חוק גירוש משפחות מחבלים, עלה להצבעה התיקון לחוק הנוער. לפיו, בית המשפט יוכל להטיל עונש מאסר על קטין בטרם הגיעו לגיל 14 אם ביצע עבירת רצח שהיא מעשה טרור או שנעשתה במסגרת פעילותו של ארגון טרור או ניסיון לרצח.
כיום, לפי חוק הנוער, יש דרכי ענישה ייחודיות לקטינים. ניתן לצוות על החזקתו של קטין במעון נעול במקום להטיל עליו מאסר ואדם שהיה קטין בעת ביצוע העבירה, לא יוטל עליו עונש מוות ואין חובה להטיל עליו מאסר עולם, מאסר חובה או עונש מינימום. עוד קובע החוק כי בקביעת עונשו של קטין, יתחשב בית המשפט, בין השאר, בגילו בשעת ביצוע העבירה וכי לא יוטל מאסר על קטין שבשעת גזירת דינו טרם מלאו לו 14 שנה.
בהצבעה זו נוכחות חברי הכנסת, מהקואליציה ומהאופוזיציה, הצטמצמה – 55 חברי כנסת תמכו בהצעה, מול 33 מתנגדים.
תמכו בהצעה רק מפלגות הקואליציה:
הימין הממלכתי: בהרכב חסר את יו"ר המפלגה, שר החוץ הנכנס גדעון סער.
הליכוד: 26 תמכו בחוק.
הציונות הדתית: הרכב מלא.
יהדות התורה: 5 תמכו בחוק.
עוצמה יהודית: הרכב מלא.
ש"ס: 8 תמכו בחוק.
התנגדו:
המחנה הממלכתי: הרכב מצומצם במיוחד, רק חברת הכנסת פנינה תמנו שטה הצביעה.
העבודה: הרכב מלא.
חד"ש-תע"ל: הרכב מלא.
יש עתיד: 19 התנגדו לחוק (לא נכח יו"ר המפלגה, יאיר לפיד).
רע"ם: 4 התנגדו לחוק.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!