ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

סילמן והמנכ"ל שלה גוררים רגליים: לא עונים מדוע נמחקו כל היתרי הפליטה של התעשייה המזהמת בישראל

במהלך המלחמה עם איראן הוסרו אלפי היתרי פליטה מהאתר של המשרד להגנת הסביבה • כצפוי, המשרד בתגובה שלף את הקלף הביטחוני וטען שהמהלך נעשה בתיאום עם הגורמים הרלוונטיים, אך הוא עדיין מסרב לענות לבקשות חופש מידע ולחשוף את התהליך שהוביל להחלטה ומי היה מעורב בו

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בכנסת, יוני 2025. משמאל: מנכ"ל המשרד, רמי רוזן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בכנסת, יוני 2025. משמאל: מנכ"ל המשרד, רמי רוזן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

במשרד להגנת הסביבה הסירו אלפי מסמכים במהלך המערכה עם איראן בחוסר סמכות ובניגוד לחוק – מי חתם על האישור? כיצד התנהלה היררכיית קבלת ההחלטות? מה היה כתוב בחוות הדעת של היעוץ המשפטי שהכשירה את ההליך? כבר ארבעה חודשים שבמשרד להגנת הסביבה מסרבים להשיב לבקשת חופש מידע של "שקוף" ולמסור את המסמכים הרלוונטים, וכעת גם בניגוד לחוק.

במהלך חג הפסח האחרון, תוך כדי המלחמה עם איראן, במשרד להגנת הסביבה בראשות עידית סילמן ומנכ"לה הרביעי, רמי רוזן, מחקו מהאתר הרשמי את כל היתרי הפליטה של התעשייה המזהמת בישראל. קרוב ל-200 היתרים, המכילים מידע רב לשימוש פעילי סביבה ואזרחים מודאגים, נעלמו, באמתלה ביטחונית, לאחר שהוצגו באתר – מכוח חוק – במשך כמעט שני עשורים.

עוד נחשף ב"שקוף" כי הפנייה שהובילה לצנזורה הגורפת הגיעה מגורם בעל אינטרס: התאחדות התעשיינים. למרבה המבוכה, הצינזור נעשה באופן רשלני והמסמכים נותרו חשופים בחיפוש ברשת.

היתר הפליטה הוא רישיון שמעניק המשרד להגנת הסביבה בכל שבע שנים למפעלים ותעשיות להפעיל מתקנים מזהמים. הרישיון מסדיר את היחסים בין המדינה, הציבור והסביבה ומהווה כלי פיקוח על הפליטות המזהמות.

לאחר שורה של פרסומים, ח"כ יוראי להב הרצנו (אז "יש עתיד") העלה ב-19.5 את הנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה וכשבוע לאחר מכן בוועדה לביקורת המדינה.

בדיונים עלה כי ההוראה התקבלה בזמן שראש רח"ל הנכנס, תא"ל איציק בר, לא החזיק בהסמכה המתאימה לפי חוק אוויר נקי. בנוסף התברר כי השיחות שקדמו להסרת המידע בין המשרד להגנת הסביבה, רח"ל והתאחדות התעשיינים, התקיימו בטלפון – ללא פרוטוקול, ללא סיכום כתוב וללא תיעוד מסודר. אולם כן נשלחה בקשה להסיר את אתר המשרד כולו מהאוויר.

למרות העובדה שבמשרד הבהירו כי לשיחות הראשונות לא היה תיעוד, האירוע נמשך שבועות עד שהוסדר וכלל דיוני המשך רבים.

ב-1 ביוני, הגישה מערכת "שקוף" בקשת חופש מידע למשרד להגנת הסביבה במטרה "לקבל את כלל הפניות שהועברו למשרד להגנת הסביבה על ידי רח"ל ועל ידי התאחדות התעשיינים בנוגע להסרת מידע מאתר המשרד בזמן המערכה האחרונה עם איראן". הבקשה למידע כוללת סיכומי פגישות, פרוטוקולים, חוות דעת של הלשכה המשפטית וכל מסמך או תכתובת נוספים הנוגעים להליך קבלת ההחלטה ולביצוע הפעולה.

רמי רוזן, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. הכנסת, יוני 2025 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ביקש עוד ועוד הארכות. רמי רוזן, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. הכנסת, יוני 2025 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כעבור יומיים, אישרו במשרד להגנת הסביבה שהמידע התקבל, אולם ב-2 ביולי ביקשו הארכה של 30 ימים לתשובה. למרות זאת, המידע לא נשלח גם בפרק הזמן הזה, וב-29 ביולי, ביקש המנכ"ל רוזן הארכה נוספת, הפעם של 60 יום. לפי החישוב, המענה אמור היה להתקבל ב-27 לספטמבר, אולם רוזן ציין במכתבו את התאריך 4 באוקטובר.

מיותר לציין כי בשני המועדים לא התקבל כל מידע או הסבר על העיכוב. רק פניה לדוברות המשרד סיפקה תירוץ כלשהו לאיחור – עומס בשל עלייה של כ-20% בפניות לחופש מידע בשנת 2026 ובשנה הקודמת. לא נותר אלא לשאול – אם רוזן מכיר את המספרים, יודע שהעומס גדל וחל עיכוב, מדוע הוא לא פועל לטפל בך בכובעו כמנהל הכללי של המשרד?

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר:

"המשרד להגנת הסביבה מייחס חשיבות רבה לשקיפות ולזכות הציבור לקבלת מידע, ופועל למסירת המענים לבקשות חופש המידע באופן מלא ומהיר ככל הניתן. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הבקשות; בשנת 2025 נרשמה עלייה של 25% במספר הבקשות לקבלת מידע, ומהנתונים שנאספו עד כה בשנת 2026 צפויה עלייה נוספת של כ-20%. העלייה במספר הבקשות, לצד מגבלות במשאבי כוח האדם העומדים לרשות היחידה, יצרו עומס ועיכוב בטיפול במספר בקשות ובהן הבקשה האמורה. המשרד מצר על העיכוב ופועל להשלמת המענה לבקשה בהקדם האפשרי. המשרד מבקש להדגיש כי עובדי יחידת חופש המידע פועלים במסירות ובמחויבות רבה כדי לצמצם את הפערים ולהשלים את הטיפול בבקשות.

"לגופו של הנושא, המידע במערכת היתרי הפליטה הוסר זמנית מאתר המשרד להגנת הסביבה לצורך בדיקתו, בעקבות פנייה שהתקבלה מגורמי החירום והביטחון בדבר חשש לפרסום מידע שאין לפרסמו. הבדיקה נערכה בתיאום עם הגורמים הרלוונטיים, תוך שמירה על חובות המשרד לשקיפות בהתאם להוראות החוק. בהתאם לאישור הגורם הביטחוני הבכיר לפי חוק אוויר נקי ולאחר סיום בדיקה והשחרה בנוגע לכמות ומיקום חומרים מסוכנים שנקבעו על ידו ככאלה העלולים לפגוע בביטחון המדינה, מאגר היתרי הפליטה הוחזר לאתר המשרד".

עוד מופע שלומיאליות מכעיס במשרד של סילמן

נחשף הגורם מאחורי צינזור היתרי הפליטה במשרד להגנת הסביבה: התאחדות התעשיינים

בעקבות חשיפת "שקוף": פנייה לפני עתירה נגד סילמן

בעקבות חשיפת "שקוף": פנייה למבקר המדינה

במשרד להגנת הסביבה מתמהמהים בהחזרת מידע על מזהמים לרשות הציבור

זיהום בחסות המלחמה: הסתירות, הלחצים והמאבק על היתרי הפליטה שנעלמו

רח"ל דרשה להחשיך את אתר המשרד להגנת הסביבה. הציבור עדיין מחכה להיתרי הפליטה

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

תגובה אחת

  1. היא תפקדה בכלל ?
    השרה להשמדת הסביבה.
    עדין מקבלת שכר כשרה אבל
    לא עושה כלום.
    4 שנות שכר לחינם.
    איפה שהתערבה רק קילקלה.
    יאלה הביתה.
    הרסה מעל ומעבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- [yaad_render_members_count] איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע מתמיכה של אלפי אזרחים ואזרחיות בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו משנים את התקשורת בישראל, וצריכים אותך איתנו.
כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
[yaadpay_form_join_tiny amounts="25,35,50,100,200" btnlabel="לתמיכה"]