ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

בית המשפט הזהיר: הגדרת הפגנה אלימה כטרור תגרום ל"תוצאות אפלות"

בית המשפט המחוזי שחרר למעצר בית את ארבעת החשודים בירי נורי התאורה לעבר בית ראש הממשלה • בהחלטתו ציין השופט כי השימוש בסעיף עבירת הטרור במקרה הזה עלול להפוך ל"מדרון חלקלק" • אזהרת השופט מגיעה על רקע גל חקיקה נגד טרור שמקודמת בשנה האחרונה • דיווח מבית המשפט

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הנאשמים בשיגור נורי התאורה לעבר בית רה"מ בבית המשפט (צילום: שירי בלומברג)

שופט המעצרים זאיד פלאח קבע אתמול (חמישי) בבית המשפט המחוזי בחיפה כי הנאשמים בשיגור נורי התאורה לעבר בית ראש הממשלה עפר דורון, גל דורון, איתי יפה ואמיר שדה ישוחררו למעצר בית באיזוק אלקטרוני, אחרי 40 ימי מעצר. 

בהחלטתו כתב אמנם השופט כי השתכנע בקיומן של ראיות לכאורה לעבירה של מעשה פזיזות ורשלנות בהציתם את הנורים, אך ביחס לרכיב הטרור בעבירה הוא הבהיר כי לא השתכנע בראיות לקיומו.

פלאח ציין בהחלטתו את הדיונים שהתקיימו בכנסת לקראת חקיקת החוק הנוגע למאבק בטרור שבו נעשה שימוש בכתב האישום נגד הארבעה, באופן חריג. "מכל הדיונים המוקדמים לקראת חקיקת החוק עולה שהדרישה לקיום התנאים של מעשה טרור הוא 'אילוץ ממשלה' ולא 'הפעלת לחץ על ממשלה'", כתב. "אחרת כל מחאה, מכל סוג שהיא, גם בסוגיית איכות הסביבה, או מחאה נגד חוק הנראה בעיני חלק מהציבור כחוק 'מגדרי', או חוק שנטען כי הוא מפלה חלק מהאוכלוסייה לעומת החלק האחר, וכו' – כל מחאה כזו, שתתלווה אליה עבירה נוספת כגון אלימות – עלולה להיכנס תחת המעטה של 'מעשה טרור'". 

פלאח אף הזהיר בדבריו כי "המדרון החלקלק עלול להוביל לתוצאות אפלות – ולא לכך כיוון המחוקק, שקיים דיון מעמיק, ובסיומו נבחרה המילה 'לאלץ', ולא מילה מרוככת יותר, וזאת בכדי להימנע מסכנה של הרחבת המקרים עליהם תחול ההגדרה של 'מעשה טרור'".

סנגורי הנאשמים בשיגור הנורים לעבר בית רה"מ (צילום: שירי בלומברג)

הארבעה נעצרו בחודש נובמבר לאחר ששיגרו נורי תאורה לעבר ביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבאותה עת לא שהה במקום. כתב האישום נגד הארבעה מייחס להם עבירות של מעשה טרור של מעשה פזיזות ורשלנות, ניסיון הצתה ושיבוש מהלכי משפט.

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

לדברי סנגורי הנאשמים, מדובר בשימוש תקדימי וחריג בסעיף מעשה הטרור. בתגובה לבקשה למעצר עד תום ההליכים כתבו עורכי הדין כי "ייחוס 'מעשה טרור' לעבירה בענייננו ראשוני ותקדימי. מדובר במקרה ראשון שבו מיוחס 'מעשה טרור' לפעולה שנעשתה במסגרת מחאה לגיטימית נגד מדיניות הממשלה. עצם הייחוס של 'מעשה טרור' בענייננו חסר כל בסיס משפטי או עובדתי, ומהווה הרחבה בלתי סבירה ופסולה של הגדרות החוק, באופן החוטא לתכליתו, סותר את רוחו ולשונו, ופוגע פגיעה חמורה בעקרונות יסוד של צדק ושלטון החוק".

המדרון החלקלק

השימוש החריג הזה בסעיף של עבירת טרור במקרה של מחאה נגד הממשלה מגיע במקביל למאמצים גדולים שמשקיעה הממשלה והקואליציה לחוקק חוקים ותיקונים רבים שנועדו להכניס מעשים שונים לתוך הפריזמה של עבירות טרור. ב"שקוף" עקבנו מקרוב אחרי תהליכי החקיקה של כמה מהחוקים הללו, שייתכן שאת השפעתם על אופן פעולת מערכת אכיפת החוק נראה בחודשים ובשנים הקרובות.

בעוד הקהל שהורכב מעיתונאים ובני משפחות הנאשמים משמיע אנחות רווחה, הודיע השופט פלאח על שחרורם למעצר בית עד תום ההליך המשפטי בעניינם. פלאח סיכם את הדיון בכך שאמר כי "ישראל היא מדינה איתנה ואם ירי טילים בליסטיים מצד מדינות אויב לא גורם למדינה לשנות את עמדתה, ירי נורים לא יכול לעשות דבר שכזה. במדינה דמוקרטית כל צד חייב לכבד את האחר ודווקא השוני בדעות מאפיין את הדמוקרטיה".

לקריאת ההחלטה המלאה של השופט זאיד פלאח:

מסמך_נטהמשפט

לקריאת תגובת הסנגורים לבקשה למעצר עד תום ההליכים

��עפר-דורון-תגובה-לבקשה-למעצר-עד-תום-הליכים-עותק
יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שירי בלומברג

Picture of שירי בלומברג
עורכת משנה. קיבוצניקית מעמק יזרעאל במקור, ולכאן גם חזרתי אחרי 12 שנים במרכז. את דרכי העיתונאית התחלתי כעורכת באתר חדשות 2. בשנים האחרונות הייתי ראש דסק במחלקת הדיגיטל של כאן חדשות. הבנתי במהלך השנים, במסגרת תפקידיי בתוך מערכות חדשות גדולות, שאני נסחפת עם האירועים. הרבה פעמים, גם כשרציתי, לא הצלחתי לעצור ולתפוס את הגודל, את המשמעות ואת ההשפעה של האירועים שסיקרתי על חיי ועל חייהם של יתר האזרחים במדינה. מאמינה שבתוך עולם התקשורת הכאוטי צריך שיהיו גם מי שיעצרו, יחפרו ויתעקשו שוב ושוב על אותם נושאים - כדי ליצור שינוי. זה מה שאני רוצה לעשות עכשיו.

4 תגובות

  1. אם פעיל ימין היה יורה לא היו טורחים להוריד את המילה טרור מכתב האישום, אבל בגלל שמדובר באנשים "מהצד הנכון" שאימצאו לעצמם מכבסת מילים יפות כמו "התנגדות לדיקטטורה" – יש להם הקלה.

    שלא יהיה ספק, הם טרוריסטים מסוכנים שתכננו את זה, וידאו שאסור כי ליטרלי תפסו אותם בעבר עם זה ואמרו להם "אסור" והם בדקו מתי ואיפה להגיע כיבו את הטלפונים הלכו דרך השדות נמנעו מצילומי פנים … דיי, אם זה לא טרוריסטים שמאלנים אז מה זה כן?? אני לא רוצה אנשים כאלה בשמאל שלי והם צריכים לשמש דוגמא לשמאל הרדיקלי שזה פשוט לא צריך להיות מוכל כאן

  2. מענייןמאם הנורים המסוכנים האלה היו נורים במהלך של הפגנת מתנחלים לא לעבר מקום מסוים אלה לאוויר מה היה פוסק אותו שופט או כל שופט אחר התשובה ברורה קודם מעצר מינהלי לחצי שנה אח"כ כתב אישום על טרור ומעצר עד תום ההליכים שהיו לוקחים שנים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,868 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק