ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

בזמן שסילמן מתגאה בתכנית לאומית באשדוד – המנכ"ל שאחראי לזיהום פורש ללא כתם

תחת ניהולו של עמית כרמל, בית זיקוק אשדוד הפר שוב ושוב את החוק וגרם לזיהום שעלול לסכן את התושבים שגרים בסמוך. במשרד להגנת הסביבה הטילו קנסות אך נמנעו מפתיחה בהליך פלילי אישי מול בכירי החברה. בספטמבר, אחרי שהמפעל חטף קנס נוסף, הודיע כרמל על פרישה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

עמית כרמל, מנכ"ל בית זיקוק אשדוד (צילום מסך, שימוש לפי 27 א')

עמית כרמל, המנכ"ל הפורש של בית הזיקוק באשדוד בחמש השנים האחרונות, צפוי לסיים את תפקידו ללא אישום – חרף אחריותו לשורת הפרות של היתרי רעלים וזיהום אוויר, שמעלות חשש לבריאותם של תושבי אשדוד, יבנה והסביבה. הסרת האחריות נעשית במשמרת של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, והמנכ"ל אסף יזדי, שבחרו שלא לפעול במישור הפלילי ולא הגישו כתבי אישום אישיים נגד הבכירים.

זו אינה הפעם הראשונה: בכירי החברות האחראיות לזיהום אוויר מצליחים שוב ושוב לחמוק מאחריות אישית. כך למשל, בחודש מאי השנה המשרד להגנת הסביבה חתם על הסדר טיעון שסגר את כתבי האישום נגד בכירי בזן בחיפה וסגר שלושה תיקי חקירה נגד החברה. היחיד שהורשע הוא יריב גרץ, מנהל בכיר בבזן, ששילם 100,000 ש"ח קנס בלבד.

בית הזיקוק באשדוד הוא אחד המזהמים ביותר בישראל: במדד ההשפעה הסביבתית האחרון של המשרד להגנת הסביבה, הוא הגיע למקום השלישי מבין כ-150 תעשיות ומפעלים. כרמל שימש במגוון תפקידים באתר שבאשדוד במשך 16 השנים האחרונות. בספטמבר האחרון הודיע על פרישה אך סוכם עימו כי הוא ימשיך בתפקיד עד אשר ימצא לו מחליף. 

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

המדיניות המקלה על בכירי התעשייה המזהמת לא הפריעה לשרה סילמן ולמנכ"ל יזדי להודיע לאחרונה חגיגית בדיון בכנסת על "תכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד". פעילי הסביבה הנאבקים במדיניות המקלה של המשרד, לצד ח"כ יוראי להב-הרצנו מיש עתיד, טענו כי מדובר בניסיון לטשטש את ה"פרס" שקיבלו בכירי התעשייה: היתר פליטה לתחנת כוח מזהמת נוספת באזור התעשייה

לתדהמת הנוכחים, באותו דיון הודה איש המקצוע האמון על אכיפת ההפרות באזור הדרום, אמיר זלצברג, כי "לדעתי יש מספיק תחנות כוח באשדוד ולא צריך להקים עוד. הממשלה יכולה לקבוע כזה דבר, אני לא יכול".

רעות כהן, תושבת יבנה ופעילה בארגון מגמה ירוקה, הטיחה ביקורת במדיניות של השרה סילמן. "איך המדיניות הזו שמנסים לקדם, עולה בקנה אחד עם מתן היתר למתקן התפלה אשדוד שפירושו הגדלת פי 100 של ריכוז מסרטן וודאי? ואיך המשרד בכלל צפוי ליישם תוכנית כזו בזמן שאפילו להגביל תחנת כוח אחת הוא מתקשה?"

במקום אחריות אישית, הסנקציות של המשרד להגנת הסביבה באות לידי ביטוי בקנסות לתאגידים ולמפעלים עצמם. אלא שבמרבית הפעמים מדובר בפגיעה זניחה לעומת הרווחים שהם מפיקים. בדיקת "שקוף" מעלה כי שווי הקנסות שהשיתה המדינה על בית הזיקוק באשדוד בעשור האחרון הוא זעום: 21.5 מיליון שקל על פני העשור האחרון. לשם השוואה, בשנת 2023 בלבד, הרווח הנקי של בית הזיקוק עמד על 116 מיליון דולר.

כרמל היה מנכ"ל וסמנכ"ל בחברה בעת שהוטלו שלושה מהעיצומים על החברה, כשהאחרון בהם הוטל סמוך לפרישתו, בגובה שבעה מיליון שקלים. יצויין כי העיצומים הנמוכים וזניחת המישור הפלילי האישי, נעשו גם במשמרת של השרות והשרים הקודמים, בהם תמר זנדברג, גילה גמליאל וזאב אלקין.

דוח של המשרד להגנת הסביבה חישב את עלויות זיהום האוויר של התעשייה למשק, בחישוב עלויות התחלואה והתמותה העודפים שהזיהום עלול לגרום. עלויות זיהום האוויר של בית הזיקוק באשדוד לשנת 2023 הסתכמו ב-130.4 מיליון שקל לשנה. לסכום זה נוסף עוד כ-75 מיליון שקל, עלות פליטות גזי החממה של המפעל. תג המחיר אינו נשאר קבוע ובין השנים 2022 ו-2023 אף חלה עליה של 18% במחיר הזיהום וגזי החממה. לשם השוואה, עלויות הזיהום של אשדוד כולה עומדת על 158 מיליון, ולהם עוד גזי חממה בגובה 496 מיליון.

במשרד להגנת הסביבה החליטו שלא להגיב לפניות "שקוף". השרה עידית סילמן ומנכ"ל המשרד אסף יזדי, שקיבלו פניה אישית, אינם מאפשרים באחרונה לדוברות הממשלתית, שמחזיקה בתפקיד ציבורי, לספק מידע ותגובות באופן רשמי לפניות מצד העיתונות העצמאית.

בבית הזיקוק באשדוד סירבו להתייחס.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

תגובה אחת

  1. הזיהום הסביבתי של הליכוד אינו מפתיע. אבל מכיוון שתושבי אשדוד מזדהים איתו, אז הם מוזמנים להחנק ככל שירצו. אין מה להסביר להם. תסתכלו על הקלפיות שלהם ותבינו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק