ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

באוצר מסרבים לחשוף – כמה פעמים ביקר שמוליק סילמן במשרד להגנת הסביבה?

למשרדה של השרה סילמן לקח 4 חודשים לומר - המידע לא ברשותנו • במשרד האוצר מסרבים לתת את המידע בטענה לפגיעה בפרטיות • עורך הדין אלעד מן ו"שקוף" ערערו על ההחלטה • בתחקיר חדשות 12 נחשף כיצד "בוחש" סילמן הבעל במשרדה של אשתו

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן ובעלה שמוליק שילמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כמה פעמים ביקר שמוליק סילמן, בעלה של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, במשרד? חרף בקשות חופש מידע בנושא, במשרד להגנת הסביבה טוענים שהמידע לא ברשותם, ובמשרד האוצר מסרבים למסור את המידע, בטענה לפגיעה בפרטיות. בעקבות הסירוב, עו"ד אלעד מן שמייצג את "שקוף" ערער על ההחלטה. 

לפני כארבעה חודשים פרסם יוסי מזרחי תחקיר בחדשות 12 על התנהלותה של סילמן מאז שנכנסה לתפקיד השרה. בין הממצאים, מזרחי פרסם את מעורבותו של שמוליק סילמן בעבודתה. בעקבות התחקיר, הוגשה מטעם "שקוף" בקשת חופש מידע למשרד להגנת הסביבה במטרה לקבל את מספר הפעמים שסילמן ביקר במשרדה. 

במשרד להגנת הסביבה ניצלו את מירב הזמן הקבוע בחוק וזאת כדי לעדכן כי המידע כלל אינו ברשותם: "ככלל, מידע על כניסות מבקרים למשרד להגנת הסביבה, הממוקם במתחם ג'נרי 2 בירושלים, אינו מצוי במערכות המידע של המשרד להגנת הסביבה", השיבו בתום ארבעה חודשים ויום. "כל מבקר הנכנס למתחם ג'נרי 2 צריך לעבור דרך אבטחת המתחם, באמצעות חברה שנשכרה על ידי משרד האוצר והאחראי על פעולות חברה זו הוא קב"ט משרד האוצר", סיכמה הממונה על חופש המידע במשרד להגנת הסביבה, מיכל ריבלין.

לאור מענה זה, הוגש בקשה נוספת מטעם "שקוף", הפעם לממונה על חופש המידע במשרד האוצר, אנט קליימן. "נבקש לקבל את פירוט התאריכים והזמנים של ביקורי מר שמוליק סילמן במשרד – החל ביום 1.1.2023 ועד למועד מתן המענה לבקשה זו", כך לשון הבקשה. "נבקש את המידע בהתאם לרישומי הכניסות והיציאות מהמשרד (ספר המבקרים) או כפי שהם מופיעים בכל תיעוד או מידע אחר שבידי הרשות".

בתום שבועיים של בדיקות, סירבו במשרד האוצר למסור כל מידע על סילמן וטענו: "הבקשה נדחית שכן מדובר במידע שאיננו רשאים למסרו לפי סעיף 9(א)(3) לחוק חופש המידע, התשנ"ח-1998". כלומר על פי משרד האוצר, המידע אודות ביקוריו של סילמן במשרד להגנת הסביבה עלול לפגוע בפרטיותו.

השבוע (שני) עו"ד אלעד מן המשמש יועץ משפטי של עמותת הצלחה, ומייצג את מערכת "שקוף" מול משרד האוצר, הגיש השגה על ההחלטה. מדובר בערעור מנומק על ההחלטה, טרם נקיטת הליכים משפטיים. מן טען כי משרד האוצר לא נימק את החלטתו וכי מדובר במידע שאמור להיות חשוף לציבור. עוד הוסיף כי המידע על כניסות של גורמים שונים למשרדי הממשלה והמתחם, כלול בחוק חופש המידע. לטענתו, נתונים מסוג זה כבר נמסרו בעבר באופן קבוע – "כניסתו של אדם למתקן ציבורי, היא בגדר מידע שיש בו עניין ציבורי ולכאורה, אין היבטים פרטיים בכניסה למתקני ושטחי הרשות אלא אם קיים טעם מיוחד לחסות את המידע", הסביר. 

עוד הוסיף מן כי מדובר בבן משפחה מדרגה ראשונה ויש עניין מוגבר בביקוריו. כמו כן, ציין כי לא נעשתה פנייה לסילמן עצמו כדי לבחון אם קיימת התנגדות מצידו למסירת המידע. "נבהיר כי לא מדובר במידע סודי, כניסתו של מר סילמן נעשית כשהיא גלויה לאחרים וגם תנועתו בשטחי הרשות חשופה לצדדים שלישיים שונים", סיכם.

התחקיר של מזרחי חשף כיצד סילמן מעורב בהחלטות המשרד, החל בריאיון קבלה לעבודה של ועד לתוכן. "לשרה סילמן יש קבוצת וואטסאפ מצומצמת שכוללת בכירים במשרד, יועצים וגם שמוליק נמצא בה ומרבה להשתתף בשיח שמתנהל", פורסם. "עובדים רבים כבר הביעו כעס על ההתנהלות והיחס שלו".

עוד נחשף כי מעורבותו של סילמן מתבטאת גם בפנייה לגורמי מקצוע במשרד. "לפני אחת הטיסות לארצות הברית, שמוליק סילמן פנה ישירות למחלקה המשפטית של המשרד בניסיון לחסוך עלויות למשפחה", דווח בתחקיר. "היו עוזרים ויועצים שכבר עזבו את הלשכה של סילמן, וגילו ששמוליק ממשיך לפקוח עליהם עין – וגם מתקשר לנזוף".

מזרחי טען כי מעורבותו של סילמן נועדה בעיקר להבטיח את מקומה של אשתו בפריימריז של הליכוד. "את שמוליק סילמן מעניין בימים אלו איך אשתו, שעדיין לא עמדה במבחן בוחרי הליכוד, תגיע למקום גבוה בפריימריז הבאים", הסביר. "בזמן שהיא מחזרת אחרי חברי מרכז וראשי ערים מהליכוד, הוא נעזר בחברים וקבלני קולות, בעיקר מהמגזר החרדי והדתי".


ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה. 

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

תגובה אחת

  1. המשיכו בעבודתכם העיתונאית החשובה. צמד חמד הזוג סילמן. ברור לגמרי שמר סילמן הוא חלק מחבורת הזבל שעובדים 24/7 על כ.כ.כ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,817 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק