ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד) דחה אתמול (שני) את בקשתו של חבר הכנסת נאור שירי (יש עתיד) להפנות שאילתה דחופה לראש הממשלה בנימין נתניהו, בעניין העובדה שהאחרון מסרב להתראיין בכלי תקשורת ישראלים כבר תקופה ארוכה. מבדיקת "שקוף" עולה כי אוחנה מפלה לרעה בשיטתיות את חברי האופוזיציה בשימוש בכלי הפרלמנטרי החשוב הזה.
"'העין השביעית' טוענת כי מ-7 באוקטובר התראיין רה"מ 26 ראיונות בחו"ל, באורך כולל של למעלה משש וחצי שעות, ובמקביל קיים אפס ראיונות אולפן בערוצי החדשות בישראל", ציין שירי בשאילתה והוסיף כי ברצונו לשאול "מדוע מחרים רה"מ ערוצי חדשות ישראליים בעת מלחמה, ומדוע לא ייאות להתראיין לאלתר לכולם?".
היו"ר אוחנה דחה את בקשת שירי לאשר את השאילתה לראש הממשלה. שעות בודדות לאחר מכן, ארגון העיתונאים, יחד עם ראשי ארבעת ערוצי החדשות המרכזיים בישראל, שלחו פנייה ללשכת רה"מ, שבה הם מציינים את אותם פרטים המצויים בשאילתה. בפנייה קובעים שולחיה כי "ההתעלמות מאמצעי תקשורת, וההימנעות ממתן מענה לשאלות הציבור הישראלי, בעברית, פוגעת אנושות בחופש העיתונות, בזכות הציבור לדעת ובדמוקרטיה".
שאילתות דחופות מוגשות ליו"ר הכנסת עד שעה 11:00 ביום ב'. באותו יום מחליט היו"ר אילו מהשאילתות יאושרו, כשהוא יכול לאשר עד ארבע שאילתות. המענה על שאילתה דחופה על ידי השר הרלוונטי, במקרה הזה ראש הממשלה, מתבצע עד יומיים אחרי אישורה ולמעשה מדובר באחד הכלים האפקטיביים ביותר הקיימים לפיקוח הכנסת על הממשלה. אחוז המענה על שאילתות דחופות עומד על 100%, בניגוד למענים על שאילתות ישירות ורגילות שזוכות לאחוז מענה נמוך ממשרדי הממשלה.
זכותו של יו"ר הכנסת לא לאשר שאילתה דחופה כמובן, כשהוא סבור שלא קיימת דחיפות בנושא. אולם טענת ארגון העיתונאים, כמו גם של כלל חברות החדשות המרכזיות בישראל, כי מעשי רה"מ פוגעים אנושות בחופש העיתונות, מעלה סימן שאלה כבד לגבי שיקול דעתו של אוחנה. עולה השאלה האם אוחנה אינו מתעדף את האינטרס של ראש הממשלה שלא להשיב לשאלות בנושא, על פני הצורך הדחוף של הציבור בשמירה על חופש העיתונות.
השאלה מתחדדת עוד יותר כשבודקים כמה שאילתות דחופות כן אושרו ובאילו נושאים. אוחנה אישר אתמול רק שתי שאילתות, כלומר הוא לא הגיע בכלל למקסימום מכסת השאילתות הדחופות שהוא יכול לאשר בשבוע. המשמעות היא שלא ריבוי נושאים על סדר היום מנע את אישור השאילתה.
אחת השאילתות שאוחנה כן אישר הוגשה על ידי סגן יו"ר הכנסת ח"כ יבגני סובה (ישראל ביתנו), ועוסקת בנושא "החמרה משמעותית במצב הביטחוני וירידה של תחושת הביטחון באזור עמק חפר", נושא ראוי וחשוב לכל הדעות. אך כדאי לשים לב לשאילתה הדחופה השנייה שאושרה והוגשה על ידי ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית), בנושא "חקירת המרדה וקריאה לאי ציות אזרחי", שעליה יצטרך להשיב שר המשפטים יריב לוין.
"בימים אלו נחקר חייל מילואים בחשד להמרדה נגד שר הביטחון והרמטכ"ל", כתבה וולדיגר, חברת קואליציה שלה עומדים כלים רבים נוספים, בשונה מחברי אופוזיציה, בשאילתה. "באותה נשימה ממשיך יאיר גולן להטיף ל'אי ציות אזרחי' ולסרבנות. מדוע לא נפתחה חקירה נגד יאיר גולן?" וולדיגר אף הוסיפה שאלה נוספת: "מיהו הקובע אילו חקירות מסוג זה יפתחו ונגד מי?".
מדובר בשאילתה שאין בה כל דחיפות, מלבד אולי דחיפות עבור גורמים פוליטיים ודחיפות עבור לשכת רה"מ. בכך אוחנה מאפשר לוולדיגר "להרים להנחתה" לשר המשפטים, שיוכל ביום רביעי לתקוף מעל דוכן המליאה את יו"ר העבודה הטרי כאוות נפשו. כל זאת, כשבמקביל הוא מונע מהציבור לקבל תשובה מדוע ראש הממשלה ממשיך בחרם הראיונות שלו נגד כלי התקשורת בישראל בעיצומה של מלחמה.
מטעמו של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה לא נמסרה תגובה בנושא.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
5 תגובות
מחדליהו מ פ ח ד, מזה שיעמתו אותו מהדלוזייה שהוא חי בה. המציאות כל כך כואבת שאפילו הוא, חסר המצפון בצורה חולנית, לא יוכל להתמודד אתה….
אוי באמת?
כאילו מישהו בתקשורת ישאל את ביבי על עתידה של ישראל.
הם רוצים את ראשו על צלחת.
הוא ראש ממשלה ואנחנו במלחמה. אז הגיע הזמן להתמודד עם החרדות שלו ולעמוד מולנו ולענות על כל השאלות שישאל
הממשלה נגד האזרחים 0:1
אמלק לראיון של ביבי לכל ערוץ תקשורת בישראל או בחו״ל: שקר, שקר, שקר ולסיום עוד שקר