ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בשלהי כהונת הכנסת ה-20, בסוף שנת 2018, היו חמישה חברי כנסת ושרים מכהנים שעמדו בפני הליכים משפטיים: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, יו"ר ש"ס אריה דרעי, יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן, וחברי הכנסת חיים כץ ודוד ביטן מהליכוד. כדי להמחיש עד כמה המצב הזה היה משוגע, השקנו אז פינה קבועה שבה מדי תקופה היינו חוזרים ומעדכנים בהתפתחויות האחרונות. כעת הגיע זמנו של הכלי לסיים את דרכו, בתקווה שלא נזדקק לו שוב.
רגע לפני סיום כהונתו, בעוד משפטו של נתניהו ממשיך להתקיים בצל הפרסומים על מגעים לעסקת טיעון, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיע לעסקאות טיעון עם דרעי, ליצמן וחיים כץ, כפי הנראה כדי "לנקות שולחן". העסקאות האלה מגיעות באבחה אחת, אחרי שנים של מריחת ההליכים המשפטיים בעניינם של השלושה. האם אלו העסקאות הטובות ביותר עבור המדינה והנאשמים? אולי, אך טעם רע עולה מהליכים שנמשכו שנים ומגיעים לישורת אחרונה תמוהה ביותר בסמוך לסיום כהונתו של היועמ"ש הנוכחי.
המשפט של נתניהו נפתח, אבל למי שחשב שיתנהל בנוחות ובאופן מסודר גילה שבחודשים האחרונים התנהל כל העת מו"מ בהול ולחוץ על עסקת טיעון. אחד המעורבים במגעים היה לא אחר מנשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרון ברק – הנמסיס של מכונת התעמולה הביביסטית. העסקה לבסוף לא נחתמה – לפחות לא כרגע. מי יודע, אולי התפוצצה בגלל שנחשפה. וזה פספוס גדול לנתניהו, כי בזמן שהוא ניהל מו"מ, דרעי, ליצמן וכץ זכו להסדרי טיעון מקלים, על עבירות קלות מהרבה מאלה שעליהן היו אמורים לעמוד לדין.
במאי 2021 החליט מנדלבליט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד ליצמן בחקירה שנפתחה בתחילת שנת 2019. רק ימים ספורים לתום כהונתו חתם מנדלבליט עם ליצמן על הסדר טיעון. ליצמן צפוי לקבל מאסר על תנאי וקנס של 2,800 שקלים. נזכיר מה עמד על הפרק – ליצמן עזר לכאורה לאישה החשודה בשורה של מעשי פדופיליה להימלט מרשויות החוק האוסטרליות. וזו רק הבולטת מתוך העבירות.
ההמלצה להגיש נגד דרעי כתב אישום הגיעה כבר בנובמבר 2018. אך השימוע בעניינו התקיים רק בחודש פברואר 2021 (לפני כמעט שנה). ועל אף הזמן הרב שעבר והתמרחות ההליכים, על עסקת הטיעון חתם מנדלבליט רק לפני כחודש.
נבחר ציבור נוסף שזכה להסדר מקל הוא חיים כץ. בפברואר 2020 קיבל כץ חסינות מהכנסת ה-22. במקרה שלו, חודש אחר כך מנדלבליט היה יכול להגיש כתב אישום חדש אם רק היה רוצה (חסינות תקפה רק לכנסת שבה היא ניתנת). אבל במשך כמעט שנתיים דבר לא קרה. הדיבורים על עסקת טיעון שהיו באוויר מרחו ומשכו את הזמן עד נובמבר 2021, אז נחתמה העסקה.
גם במקרה של דוד ביטן החקירה נפתחה לפני שנים – בסוף שנת 2017. ורק באוגוסט 2021 הונח נגדו כתב אישום חמור. משפטו נפתח בחודש שעבר.
כעת חלון ההזדמנויות לנאשמים נסגר והיועמ"ש אביחי מנדלבליט שסיים את כהונתו כבר לא יאשר עסקאות נוספות. כדי לעקוב בשנה האחרונה אחר השתלשלות הדברים והתפתחותם וכדי להצביע עד כמה בעייתי כשיש נבחרי ציבור מכהנים שההליך נגדם נמתח ונמרח, הקמנו עמוד ייעודי שיאפשר להתעדכן בכל יום ובכל שעה איפה עומד ההליך המשפטי אצל כל אחד מהחשודים שהפכו לנאשמים וכיום כבר עבריינים מורשעים. הכלי הזה לא רלוונטי עוד ולכן נסיר אותו מהרשת. אנו מקווים שהמצב שבו חמישה נבחרי ציבור מכהנים מואשמים בעבירות של טוהר המידות הוא רק אפיזודה חולפת שלא תשוב עוד. בינתיים על משפט המו"לים ורה"מ לשעבר בנימין נתניהו אתם מוזמנים לשמוע בהסכת השבועי של העין השביעית, "משפט המו"לים". ועל דוד ביטן אנחנו נשוב ונכתוב.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק