ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
סוף טוב לפרשת הדירה בניו-יורק? אחרי שמשרד החוץ הסתבך עם עצמו במשך עשרות שנים, דירת השגריר לאו"ם של מדינת ישראל סוף סוף מוצעת למכירה. כזכור, בשנת 1986 רכשה מדינת ישראל דירה יוקרתית במנהטן שבנויה כחלק מקו-אופ (תאגיד שיתופי המנוהל על ידי הדיירים). המחיר עמד על 99 אלף דולר בלבד – 241 אלף דולר במונחים של היום.
הכסף יצא אמנם מכיס הציבור, אבל מטעמים בירוקרטיים ובהתאם לנהלי הקו-אופ וחוקי מדינת ניו יורק – הדירה נרשמה על שם בנימין נתניהו, אז השגריר באו"ם. בדירה תשעה חדרים וארבעה חדרי אמבטיה, והבניין בו היא ממוקמת נחשב לאחד הנכסים היוקרתיים בעיר. הרווח מהמכירה צפוי להיכנס לקופת המדינה.
ב"שקוף" כתבנו שוב ושוב על המצב המעוות שעלול עוד להוביל לכך שילדיו של רה"מ לשעבר יירשו את הדירה המפוארת שנרכשה מכספי הציבור. במקביל חשפנו כי התשלום החודשי לטובת ניהול הבניין עומד לבדו על 11,348 דולר לחודש (כ-36 אלף שקלים). שימו לב, זו לא שכירות אלא רק תשלום אחזקה לבניין. סכום מופרך בהתחשב שהצענו פתרונות זולים יותר לאחר מכירת הדירה כמו שכירות בהתאם לצרכי השגריר או רכישת דירה במתחם קונדו.
למרות זאת, במשרד החוץ התעקשו להמשיך להחזיק בדירה והתמקדו בהעברת רישום הבעלות על הדירה מנתניהו לידי המדינה. זאת חרף תחקיר שלנו המצביע על סיכוי נמוך לכך: העברת בעלות בדירות מסוג קו-אופ הוא מהלך כמעט בלתי אפשרי. כעת, כפי שפורסם בידיעות אחרונות המדינה עשתה פניית פרסה ופרסמה את הדירה למכירה. המחיר: 11.75 מיליון דולר.
לנתניהו, חשוב להדגיש, אין טענת לבעלות על הדירה. למרות זאת, גם לאחר שנתניהו סיים בשנת 1988 את תפקידו באו"ם, המדינה לא פעלה להעביר את הרישום אליה או על שם שגרירים חדשים. רק לאחרונה, במענה לעתירה שהוגשה נגד המדינה בבג"ץ על כך שלא פעלה להעביר את הרישום, טען משרד החוץ כי "הדירה שייכת למדינה, ואין ברישום המסמכים על שם השגריר דאז מתוקף תפקידו כדי לגרוע מבעלות המדינה על הדירה".
בנוגע להליך העברת הבעלות טענו במשרד החוץ כי התקיימו מגעים בשנים האחרונות לתיקון הרישום "נוכח התנגדות עיקשת של הנהלת הקו אופ". למרות זאת, לטענת המשרד המשיכו לקדם זאת בדרכים משפטיות: "המדינה פועלת ובוחנת את כל האפשרויות הרלוונטיות לתיקון הרישום, ואף מתקיימים מגעים משפטיים בין הצדדים".
סוגיה עדיין מעורפלת היא אירוע המס שיתרחש עם מכירת הדירה שעדיין רשומה על שם נתניהו. לפחות על הנייר הוא בעל הזכויות בה. האם ייאלץ לשלם מס על הרכישה? במשרד החוץ טוענים שאין בכך שום בעיה , אבל גורמים המעורבים בנושא אמרו לנו כי זה לא מובהק. נמשיך לעקוב.
מדוע דווקא עכשיו? במשרד החוץ עצמו טוענים שהסיבה היא "מצב התחזוקה הירוד של הבניין בה היא ממוקמת והעובדה שהקו אופ של הבניין מסרב לשדרג את מערכות החשמל והאינסטלציה העתיקות בבניין". לאור שיחות עם גורמים המעורבים בסוגיה אנחנו לא בטוחים כמה זה מדוייק.
קודם כול, לאורך השנים אנחנו, לצד גורמים נוספים, פרסמנו ביקורת ציבורית מתמשכת על היות נתניהו הבעלים. שנית, עקב הרישום המעוות, כל פעם שהתחלפו שגרירים הייתה סכנה שלא יכולו להיכנס – כפי שקרה עם גלעד ארדן שנאלץ לשהות בימיו הראשונים בניו יורק במלון על חשבון הציבור. שלישית, היה החיכוך המתמשך עם הנהלת הקואופ עצמו, והעלויות הגבוהות לאחזקת המבנה – מעבר לתשלום ועד הבית הדיירים מחוייבים בשיפוץ תקופתי.
לבסוף, השלטון התחלף. מה שבטוח זה שמכירת הדירה – שעדיין על שמו של נתניהו – תפתור חתיכת כאב ראש. מעבר לכך – זה הדבר הנכון לעשות.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
מי ישלם את המיסים לIRS האמריקאי . 15% עם מכירת נכס על ידי תושב זר