ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן איים על אנשימשרד המשפטים: "אני יודע לחוקק גם בלעדיכם"

יו"ר ועדת החוקה טען בדיון על "חוק הלייקים" כי אנשי המשטרה ומשרד המשפטים "שיקרו לוועדה" ואיים להחליף אותם בנציגים פוליטיים של השרים • התיקון לחוק שיוריד את רף ההפללה בתמיכה בטרור ויאפשר לכל שוטר לפתוח בחקירה ללא צורך באישור הפקליטות - מתקדם לקראת קריאה שנייה ושלישית

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן (צילום מסך מתוך שידורי ערוץ הכנסת)

"אני יודע לחוקק גם בלעדיכם": כך הטיח השבוע (שני) יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן (הציונות הדתית) באנשי משרד המשפטים שנכחו בדיון על התיקון לחוק המאבק בטרור. 

רוטמן לא שבע נחת מהמידע שקיבל מהנציגים המקצועיים של משרד המשפטים והמשטרה בכל הנוגע לטיפול בהפרת חוק המאבק בטרור. לדבריו בדיון, "אחרי ניסיונות רבים מאוד בדרכי שלום ובהידברות לקבל שיתוף פעולה ממשרד המשפטים ומהמשטרה שיביאו את המידעים המתבקשים, שישלחו את האנשים המתבקשים, שלא ישימו להם פלסטרים על הפה, ויתנו לחברי הוועדה וליושב ראש הוועדה את האפשרות לקבל את המידע הרלוונטי הנדרש לנו לצורך קבלת ההחלטות בנושא החקיקה – סבלנותי פקעה". 

בדברים רוטמן למעשה איים לפעול מעל לראשיהם של אנשי המקצוע במשרד ולתקשר ישירות עם הגורמים הפוליטיים – שר המשפטים יריב לוין ומנכ"ל משרדו איתמר דוננפלד. 

את מה שביקש לבצע מול משרד המשפטים, רוטמן כבר ביצע מול המשטרה. לדיון השבוע לא הגיע אף נציג מטעם המשטרה אלא רק נציג מטעם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (עוצמה יהודית). זאת, לדברי רוטמן, לאחר שהמשטרה סירבה לשלוח את הנציג הספציפי שביקש היו"ר שינכח. 

"יו"ר הוועדה ביקש במפורש להביא את נציג מחוז ירושלים אודי רונן", אמר עורך הדין יאיר מתוק, נציגו של בן גביר, ורוטמן הוסיף: "המשטרה סירבה להביא אותו, ולכן חשבנו שאף נציג המשטרה לא יבוא". 

"בפעמים הקודמות המשטרה והפרקליטות מסרו מידע הלא נכון לוועדה, שלא לומר לא מדויק", טען רוטמן. "כנראה שהדבר הזה גרם הן לפרקליטות והן למשטרה להדיר את הגורם היחיד שהביא פה נתונים שסתרו את התזה שלהם. אז אני לא אקבל מציאות שהמשטרה מחליטה את מי היא שולחת". 

לאחר מכן עבר רוטמן לתקוף את משרד המשפטים. "גם משרד המשפטים מזלזל בכנסת", אמר. "אם הם ימשיכו לזלזל בכנסת, לא להביא את מה שהם מחויבים, להסתיר מידע ונתונים מהוועדה, אז יכול להיות שגם אצלם נבוא ונגיד – רק נציג השר מדבר כי אתם החלטתם שאתם מטעים אותנו. לא נאפשר לכנסת לקבל מידע מוטעה. כאשר יושב ראש הוועדה מזמן והמשטרה אומרת לא, אני רוצה לדעת מה הם מסתירים".

נציגת משרד המשפטים בדיון, לילך וגנר, ונציג הפרקליטות שלומי אברמזון, הגיבו לדברים בתוקף ואמרו כי לא מסרו כל מידע מוטעה לידי הוועדה. "מעולם לא שיקרתי לוועדה או מסרתי מידע מטעה", אמרה וגנר. אברמזון הוסיף: "יכול להיות שיש ויכוח או מחלוקת על נתונים. הסתרה לא הייתה. מסירת מידע מוטעה, לא היה. פרשנות, זה כבר עניין אחר". 

נציגת משרד המשפטים לילך וגנר (מימין) ונציג הפרקליטות שלומי אברמזון בדיון בוועדת החוקה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

וגנר הוסיפה כי "קיום הדיון בלי הנוכחות של נציג משטרה בנושא שקשור לאכיפה ולהעמדה לדין – בעינינו זה מאוד בעייתי".

על כך הגיב שוב רוטמן ואמר כי "אם המשטרה תנסה לסתום את הפה או להסתיר ממני מידע, וגם משרד המשפטים ינסה לעשות את זה – אני לא אשמע אתכם, אני אשמע רק את נציגי השר, כי אם אנחנו גוף מחוקק שלא צריך מידע רלוונטי מהשטח, אם זה המציאות שלנו אז אנחנו נעבוד מול השרים. שלום ותודה, אם אנחנו צריכים מידע רלוונטי מהשטח אתם לא תסתירו מאיתנו מידע. גם אתם וגם המשטרה, בכל הנושא של טרור, הסתרתם מהוועדה מידע, שלא לומר מסרתם מידע מטעה, שלא לומר הטעתם ושיקרתם".

לחבריו בקואליציה אמר רוטמן: "חברים, הם לא רוצים לתת לנו מידע כי הם רוצים שנחוקק באפלה. אז נחוקק בלעדיהם תודה רבה". 

כל שוטר יוכל לפתוח בחקירה

בדיון המשיכה הוועדה להכין את הצעת חוק המאבק בטרור (תיקון מס' 11) (עבירת הסתה לטרור) לקריאה שנייה ושלישית. מדובר בארבע הצעות לתיקון חוק המאבק בטרור שמוזגו לכדי הצעה אחת של חברי הכנסת יצחק קרויזר, צבי סוכות, לימור סון הר מלך (הציונות הדתית) וח"כ אליהו רביבו (ליכוד). ההצעות שאוחדו נועדו לתקן את עבירת ההסתה לטרור, תוך הרחבה משמעותית של עבירת פרסום דברי שבח, אהדה, עידוד, תמיכה או הזדהות עם מעשה טרור, כך שתחול גם על מי שמפרסם דברי שבח או אהדה למי שביצעו רצח בפעולת טרור, וביטול "המבחן ההסתברותי" הנדרש כיום בעבירה, שבוחן בין היתר האם אותה התבטאות עלולה באמת להוביל לכדי מעשה טרור. כמו כן, ההצעה תאפשר למשטרה לפתוח בחקירה בעבירות הסתה לטרור ללא אישור של פרקליט המדינה או גורם אחר כפי שנדרש היום. ההצעה זכתה לביקורת מצד גורמי המקצוע, שהזהירו מכך שהיא עלולה להביא לפגיעה לא מידתית בחופש הביטוי.

מעקב "שקוף":

הסיבה לצורך באישור הפרקליטות הוא ההכרה של המחוקק בערכו של חופש הביטוי במדינה דמוקרטית. אך כעת מבקשים יוזמי ההצעה לבטל את הצורך הזה, כך שלמעשה כל שוטר יוכל להחליט על פתיחה בחקירה בשל עבירות על הסעיפים הללו.

בסיכום הדיון, שעסק רק בחלק מהסעיפים, ולא נגע להורדת הצורך באישור הפרקליטות לצורך פתיחה בחקירה, הודיע רוטמן: "הדיון הבא יעסוק המנה העיקרית". היו"ר חזר ואיים: "אם המשטרה תואיל בטובה להביא את האנשים שאני, יו"ר הוועדה, מזמן, אז הם יהיו בדיון ואם אתם תנסו לסנן לוועדה מי מגיע אז אתם לא תגיעו בכלל. אני אומר את זה גם לנציגי משרד המשפטים שפה. אתם יודעים היטב למה אני מתכוון".


"מה שקרה היום למשטרה יקרה מהר מאוד גם למשרד המשפטים", הוסיף רוטמן. "אתם תצטרכו לדבר איתי רק דרך לשכת השר או המנכ"ל וחבל, כי לפעמים לפעמים אפילו אני חושב שלייעוץ וחקיקה יש מה לתרום בדיונים, אבל אני לא אנהל דיון כששמים לי כיסוי עיניים. אני אביא מומחים חיצוניים אם צריך, אני יודע לחוקק גם בלעדיכם. אני חושב שעדיף איתכם אבל אני יודע לחוקק גם בלעדיכם".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שירי בלומברג

Picture of שירי בלומברג
עורכת משנה. קיבוצניקית מעמק יזרעאל במקור, ולכאן גם חזרתי אחרי 12 שנים במרכז. את דרכי העיתונאית התחלתי כעורכת באתר חדשות 2. בשנים האחרונות הייתי ראש דסק במחלקת הדיגיטל של כאן חדשות. הבנתי במהלך השנים, במסגרת תפקידיי בתוך מערכות חדשות גדולות, שאני נסחפת עם האירועים. הרבה פעמים, גם כשרציתי, לא הצלחתי לעצור ולתפוס את הגודל, את המשמעות ואת ההשפעה של האירועים שסיקרתי על חיי ועל חייהם של יתר האזרחים במדינה. מאמינה שבתוך עולם התקשורת הכאוטי צריך שיהיו גם מי שיעצרו, יחפרו ויתעקשו שוב ושוב על אותם נושאים - כדי ליצור שינוי. זה מה שאני רוצה לעשות עכשיו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק