ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הנהלת מפעל המלט "נשר" זומנה לשימוע בעקבות חשד לתקלות חוזרות והפרות של היתר הפליטה, כך נודע ל"שקוף". במשרד להגנת הסביבה אישרו שמתנהל הליך אכיפה מורכב לאחרונה שכולל שימועים והתראות, שלפי החוק, עשויים להבשיל לקנסות או להתפתח אף להליך אכיפה פלילי. עד כה, המשרד להגנת הסביבה לא ניהל הליך אישי נגד מי מבכירי החברה, כפי נעשה מול חברות מזהמות אחרות.
הירשמו לגחלילית: כל תחקירי הסביבה במייל שבועי
השימוע התרחש בחודש אוגוסט האחרון. במשרד להגנת הסביבה לא עדכנו את הציבור וסירבו למסור פרטים נוספים, זאת למרות שבמפעל קיבלו את כל המידע הרלוונטי. גם בקשת חופש מידע שהגשנו, נתקלה בסירוב. "מסירת המידע המבוקש עלולה לפגוע בפעולות האכיפה אותן שוקל המשרד, ומשכך הוחלט שלא להעבירו", מסרו במשרד. במשרד להגנת הסביבה מסרבים באופן עיקש לחשוף לציבור שימועים, התראות וחריגות של תעשיות מזהמות, וזאת למרות שהנהלת המפעלים מיודעים בכל הפרטים.
המשרד להגנת הסביבה קבע כי מפעל המלט שבבעלות האוליגרך לן בלווטניק, שמחזיק ברשת 13 וחברת החדשות שלה, הוא במקום השלישי מבין יותר מ-500 תעשיות מזהמות בישראל. עלויות הזיהום ופליטת גזי החממה של המפעל נאמדות בכ-1.2 מיליארד שקל בשנת 2023. רק לפני כחודשיים, חשפנו שבמפעל התרחשה תקלה, אולם היא לא דווחה למשרד להגנת הסביבה ולא פורסמה לציבור כחוק ולא בפעם הראשונה.
לפני כשלוש שנים המפעל חטף קנס של שישה מיליון שקלים לאחר שבין היתר פלט כספית החורגת מהכמות המותרת בחוק. בהמשך, חשפנו כי המפעל נחשד שהסתיר מהמערכות מידע על פליטת כספית. ניתוח של דוח שפורסם לאחרונה, מעלה כי מפעל המלט אחראי לכמחצית מפליטות הכספית התעשיתיות בישראל. כספית היא מתכת רעילה שאינה מתפרקת באוויר ועלולה להצטבר בגוף ולגרום לשורה של נזקים בריאותיים, בהם פגיעה במערכת העצבים. היא נספגת דרך מערכת הנשימה או דרך מי התהום והחקלאות סביב מקורות הפליטה.
המפעל נחשד שהסתיר מהמערכות מידע על פליטת כספית – מתכת רעילה שעלולה להצטבר בגוף ולגרום לשורה של נזקים בריאותיים, בהם פגיעה במערכת העצבים
כחלק מהכלים העומדים לרשות המשרד להגנת הסביבה כדי להגן על הציבור מפגיעה אפשרית זו, בכוחו לחייב את מפעלים בהתקנת אמצעים מתקדמים שימנעו את התקלות המדוברות וינטרו את מידת הזיהום הנפלטת. לאחרונה חשפנו כי בחסות השרה עידית סילמן, ב"נשר" הפרו דרישה להתקנת מוניטור לגילוי מתכות כבדות, בהן כספית. הדרישה הושגה לאחר מאבק ציבורי סביב הזיהום הנפלט מהמפעל, אך אינה מיושמת.
בנוסף, חשפנו לפני כשנה ממצאים ראשונים מדוח של משרד הבריאות שמצביע על שיעורים גבוהים של אשפוזים בשל תחלואה נשימתית בישובים שנמצאים במורד הרוח מנשר, לעומת הישובים בצידו השני של המפעל.
מחר יתקיים יום עבריינות סביבתית בהובלת ח"כ מטי צרפתי הרכבי, במסגרתו יתקיימו דיוני פיקוח שונים בנושאי הפרות, קנסות והשלכות בריאותיות של זיהום האוויר. בדיונים אלו יצטרכו נציגי המשרדים השונים לענות על שאלות חברי הכנסת והציבור, ולדרוש תשובות בעניין הפגמים בפיקוח ושאלת ניתוח ההשלכות הבריאותיות של פעילות המפעלים.
תגובת המשרד להגנת הסביבה בנושא "נשר": "לעניין האכיפה – מחוז מרכז של המשרד מנהל בחודשים האחרונים הליך אכיפה מורכב בעניין תפקוד המפעל, הכולל בין היתר התראות ושימועים, בעקבות תקלות חוזרות והפרות של היתר הפליטה ודרישות צו 45 לפי חוק אוויר נקי שהטיל המשרד על המפעל. המשרד ימשיך לפקח על פעילות המפעל ולפעול באכיפה בהתאם לסמכויותיו בחוק, במטרה לשמור על בריאות תושבי הציבור והסביבה".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק