ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

סילמן מפקחת והמפעל מזהם: התקלה של נשר שנעלמה מעין המשרד

עננת אבק גדולה נפלטה ממפעל המלט המזהם שליד רמלה, ורק בזכות ערנות תושבים המקרה מובא לידיעת הציבור ולידיעת המשרד האמון על האכיפה • למפעל היתר שמסדיר את הפעלת המתקנים המזהמים שלו ובמסגרתו הוא מחויב לדווח על כל אירוע, תקלה או כשל שעלול להוביל לזיהום •

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן והבעלים של מפעל נשר, לן בלווטניק

מפעל נשר שוב "שכח" לדווח על תקלה, האם במשרד להגנת הסביבה יזכרו לאכוף את החוק? מפעל המלט "נשר" שברמלה השמיט מהתושבים ומהמשרד להגנת הסביבה תקלה שהתרחשה במפעל. לפני כשלושה שבועות, בשעת אחר הצהריים, השתחררה מהמפעל עננת אבק עצומה. תושבים שנסעו בכביש הסמוך הבחינו בכך, אולם לא איתרו כל דיווח לכך או הסבר, כפי שהחוק דורש מהמפעל. זו לא הפעם הראשונה שמפעל נשר משמיט דיווח. לפני כשנתיים, חשפנו אירועים דומים שהתרחשו בנשר, שאף נכנסו להליך האכיפה של המשרד מול המפעל.  

ביוני בשנת 2022 המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הפליטה של מפעל נשר. מדובר בהיתר שהמשרד להגנת הסביבה מנפיק לתעשיות מזהמות בכל שבע שנים, ומכתיב להן את כמות הזיהום שמותר להן לפלוט והתנאים שבהם המפעל יתנהל. 

למפעל היתר פליטה מחודש שמסדיר את הפעלת המתקנים המזהמים של התעשייה. במסגרת ההיתר, המשרד דרש מהנהלת נשר לדווח על כל אירוע, תקלה או כשל שעלול להוביל לזיהום. המשרד להגנת הסביבה דרש מהמפעל לדווח על כך לא יאוחר מ-12 שעות מרגע האירוע למשרד וכן באתר האינטרנט של המפעל. הפרה של היתר הפליטה, כמוה כעברה על החוק. נכון למועד כתיבת שורות אלה, המפעל לא דיווח על שום אירוע בתאריך הרלוונטי. 

במסגרת היתר הפליטה, התושבים השיגו סעיף נוסף – חובת המפעל להתקין מצלמה שתעביר בשידור חי את התקלות. אלא שבינתיים, למרות שהמצלמות הותקנו, במשרד להגנת הסביבה בראשות עידית סילמן, מסרבים לשחרר אותן לציבור בנימוקים שונים. יש לציין כי בעקבות מאבק שקוף, המשרד להגנת הסביבה שיחרר לתושבים את המצלמות על בית הזיקוק באשדוד לפני כחודש. השידור מאפשר לתושבים לפקח בעצמם על אירועים חריגים מלפיד המתקן. 

חשוב לציין כי איש במשרד להגנת הסביבה לא יושב מול המוניטור ומפקח על התקלות, ואין נכון למועד כתיבת שורות אלה, אלגוריתם שמנטר אותן. שחרור השידור לציבור שיפקח על המפעל, עלול לעלות לנשר בנזקים כלכליים, או לכל הפחות כאב ראש מהרגולטור. 

מפעל נשר שברמלה הוא בבעלות האוליגרך לן בלווטניק, שאף מחזיק ברשת 13 וחברת החדשות שלה ורק לאחרונה, המשרד להגנת הסביבה קבע כי עלויות פליטות הזיהום וגזי החחמה שלו, מדורגים במקום השלישי בארץ מבין יותר מ-500 מפעלים מזהמים. "כמה פעמים עוד המפעל 'ישכח' לדווח על פליטה מסיבית ויקווה שאף אחד לא ישים לב?", אמר תושב המועצה האזורית גזר, בני רגיל, ממובילי המאבק בזיהום "האם הפעם תהיה אכיפה או שיחליקו את הפליטה למפעל? ומתי כבר יתנו לתושבים אפשרות גישה לצפיה ישירה בצילומי הארובות שמזהמות את האוויר שלנו?", אמר. עוד הדגיש כי "התושבים עדיין מחכים לפגישה עם השרה להגנ"ס שעם הנהלת המפעל כבר נפגשה אבל לנו לא טורחת להגיב". 

לפני כחודש חשפנו כי בחסות המשרד להגנת הסביבה המפעל הפר את תנאי הפליטה פעם נוספת. מדובר בדרישה להתקנת מוניטור לגילוי מתכות כבדות, ביניהן כספית, שהחשיפה להן עלולה לגרום לשורה של נזקים בריאותיים. הדרישה הושגה לאחר מאבק ציבורי סביב הזיהום הנפלט מהמפעל. 

כעת מתברר, כי מועד ההתקנה שנקבע במעמד החתימה בין במדינה למפעל חלף לפני כשנתיים. המפעל ביקש לתקן את הסעיף, המשרד להגנת הסביבה בראשות סילמן לא הכריע בסוגיה, ובינתיים, איש במשרד לא טרח לדרוש מהמפעל לעמוד בחובת החוק. יש לציין, כי המפעל כבר חטף קנס של שישה מיליון שקלים לאחר שפלט כספית החורגת מהכמות המותרת בחוק, ואף נחשד שהסתיר מהמערכות, מידע על פליטת כספית. 

בדיקת "שקוף" מגלה כי למעשה הוא מעולם לא הותקן, בכך המפעל הפר את תנאי ההיתר. המשמעות היא עבירה על חוק אוויר נקי, שבצידה עונשים. אולם במשרד להגנת הסביבה לא רק שלא אכפו את ההפרה אלא ידעו על כך ומאפשרים זאת. לשיטתם, המפעל ביקש לשקול שוב את הדרישה, כלומר לפתוח את היתר הפליטה מחדש. "בימים אלו המשרד בוחן את הבקשה של המפעל ובהתאם להחלטה יעביר המשרד את הדרישה המעודכנת", השיבו במשרד. אלא שחלפו בינתיים שנתיים מאז פקע המועד ודבר לא נעשה.

מהמשרד להגנת הסביבה התקבלה תגובה לאחר פרסום הכתבה.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: בתאריך 19 באוקטובר אירעה פליטה בלתי מוקדית במפעל נשר רמלה. המפעל לא דיווח על התקלה ואופן הטיפול בה בזמן הנדרש על פי היתר הפליטה. המשרד יבחן את האירוע ואת אופן הדיווח במסגרת הליך האכיפה שמתנהל בימים אלו נגד המפעל.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,844 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!