ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בית המשפט העליון ידון היום (שני) בעתירה של התנועה לאיכות השלטון נגד מינויו של עו"ד רואי כחלון לממלא מקום נציב שירות המדינה. בדיון יכריעו השופטים נועם סולברג, דפנה ברק ארז ודוד מינץ האם להטיל צו ביניים שיעצור את מינוי כחלון באופן מיידי. בכך מגיע המאבק על אחד המינויים החשובים ביותר בעת הנוכחית לצומת דרכים משמעותית. בקשת "שקוף" ו"הצלחה" להעביר את הדיון בשידור חי נדחתה מכיוון ש"מדובר בדיון ראשון בעתירה".
"הנציב נושא באחריות לכל ניהול מערך ההון האנושי לגבי כלל עובדי המדינה, ומחזיק בידיו סמכויות סטטוטוריות נרחבות ואת האחריות לשמור על אופיו של שירות המדינה כמקצועי, ממלכתי ועצמאי", כתבה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה בתגובתה לעתירות, שהוגשה לבג"ץ לפני הדיון. "ממלא מקום הנציב יידרש כבר בתקופה הקרובה לקבל החלטות מהותיות, חלקן בעלות השפעה ארוכת טווח, בין היתר בשים לב לאתגרים הייחודיים בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל'.
תשובת היועצת המשפטית לממשלה לעתירה:
בגץ-מינוי-מ״מ-לנציב-שירות-המדינה-תגובה-מקדמית-מטעם-היועצת-לאותו תפקיד מפתח, כתבה בהרב-מיארה, "בחר ראש הממשלה במועמד שאינו עומד בדרישות המקצועיות, ובפרט – לא מחזיק בניסיון בניהול בכיר או בניסיון בניהול כללי או בניהול משאבי אנוש. אין צורך להכביר מילים על הרלוונטיות של היבטים אלה לתפקיד נציב שירות המדינה, ודומה כי אין חולק על כך בין הצדדים. ברי כי היעדר הניסיון הדרוש עלול לעורר קושי של ממש במילוי התפקיד ובניהול השירות הציבורי על כ-100 אלף עובדיו".
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
ראש הממשלה, שמינה את כחלון לממלא המקום ברגע האחרון, הגיב לעתירה באמצעות עורך דינו דוד פטר. במסמך רצוף מתקפות נגד היועמ"שית והמשנה שלה גיל לימון, נטען כי נתניהו הוא היחיד שבידיו "כל התמונה הרחבה" כדבריו כדי לקבל את ההחלטה על מינוי כחלון. עוד הוא טען כי משרדה של בהרב-מיארה "תקע מקלות בגלגלי" המינוי החשוב, עד כדי כך ש"יש להרהר באפשרות שמא הייעוץ המשפטי לממשלה גמר אומר בלבו שממשלת ישראל ה-37 לא תמנה נציב שירות מדינה".
לדברי עו"ד פטר, היועמ"שית פעלה בחוסר סמכות כשקבעה כי המינוי אינו תקין. הוא טען כי היועצת "פעלה פעולות חקירה עלומות ובלתי מתועדות, תוך הטלת ספק במסמכים רשמיים של שירות המדינה, ללא פרוטוקול, ללא נהלי עבודה מינימליים, ומבלי להעשיר עצמה מדעות שונות כפי שקיים בכל ועדה באשר היא".
תשובת ראש הממשלה לעתירה:
בגץ-מינוי-מ״מ-לנציב-שירות-המדינה-תגובה-מקדמית-מטעם-ראש-הממשלה-באופן אבסורדי נכתב עוד בתגובת נתניהו, שמעכב את המינוי כבר חודשים רבים, כי "מבוקש בזאת כי בית המשפט ייתן דעתו להשלכות מרחיקות הלכת של כל עיכוב נוסף על השירות הציבורי, על הכלכלה הישראלית ועל התמודדות הרשות המבצעת עם אתגרי המלחמה עת רובצת עננת אי ודאות על נציבות שירות המדינה".
הנציב הוא דמות משמעותית בעיצוב דמותה של המדינה ואיכות עובדיה ומשמש כשומר סף שיכול לפסול מינויים בלתי הולמים, כמו מינויים פוליטיים. לנציב יש גם אחריות על ניהול הליכים משמעתיים נגד עובדים. בשנים האחרונות נציב שירות המדינה עומד שוב ושוב בפני נסיונות של שרי ממשלה להשתמש במשרות בכירות במשרדיהם כמערכת ג'ובים שמחולקת בין קבלני קולות ובני משפחה, ולא כתפקידים מקצועיים שיכריעו את פני המדינה. הביקורת המרכזית נגד המינוי של כחלון לתפקיד נוגעת לעובדה כי הוא לא ניהל עובדים רבים ולא כיהן בתפקיד ניהולי בכיר שמאפשר לו להיות אחראי על עשרות אלפי עובדים במגזר הציבורי. בנוסף מינוי ממלא מקום בלבד מסייע להחלשת השירות הציבורי עם מינוי משרה זמנית, שעליה קל יותר להשפיע.
תחקיר "העין השביעית" שסקר את תהליכי הפוליטיזציה בשירות, הראה כיצד ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל ב-15 השנים האחרונות את תהליך החלשת השירות באופן זה, תוך ניסיונות חוזרים למנות דמויות בלתי ראויות לתפקיד הנציב.
בטור שפרסם גור מגידו ב"הארץ", תוארו קשריו של כחלון בליכוד. כבר בינואר 2021 דיווח העיתונאי ברוך קרא כי אמיר אוחנה, השר לביטחון פנים לשעבר, פנה למפכ"ל שזה עתה מינה, קובי שבתאי, וביקש ממנו להחליף את היועצת המשפטית של המשטרה בכחלון. המפכ"ל הטרי סירב להדיח את היועצת המכהנת, כך על פי הדיווח, אז כחלון שמר על מקומו בפרקליטות למשך שנתיים וחצי נוספות.
תשובת עו"ד רואי כחלון לעתירה:
בגץ-מינוי-מ״מ-לנציב-שירות-המדינה-תגובה-מקדמית-מטעם-עו״ד-רואי-כחלון-הניסיון המקצועי המשמעותי של כחלון נצבר בתקופת עבודתו בפרקליטות המדינה, והוא כולל גם עיסוק בתיקי שחיתות שלטונית – כולל כאלה שבהם התוצאה לא היטיבה עם נתניהו וסביבתו. הוא ליווה את הבדיקות שנפתחו אחרי שהתברר שאהוד אולמרט הבריח מהכלא מידע בטחוני סודי, ונגד דני דנון בעקבות תחקיר של עמית סגל. דנון ואולמרט נחשבים ליריבים של נתניהו, ובכל זאת בשני המקרים הללו נסגרו התיקים ללא הגשת כתב אישום.
כחלון היה מעורב גם בליווי "פרשת המעונות" שבסופה הורשעה בפלילים שרה נתניהו, אשת ראש הממשלה, ועסק גם בהסתבכות הפלילית של שלמה פילבר שהובילה להפיכתו לעד מדינה נגד נתניהו. גורם משפטי אמר ל"שקוף" כי בשני המקרים לא זוהה כמי שפועל נגד החקירות – אלא להפך, קיבל החלטות שפגעו באינטרסים של ראש הממשלה. כמו כן עמד כחלון בראש צוותים שליוו חקירות שחשפו שחיתות במערכת הביטחון ובחברות בטחוניות מהמגזר הפרטי, ולזמן מה כיהן גם כממונה על המשמעת בפרקליטות המדינה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק