ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מועמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד ממלא מקום נציב שירות המדינה, עו"ד רואי כחלון, ציין בקורות החיים שלו כי ניהל בעקיפין 50 עובדים. אלא שבכאן 11 דווח כי בתפקידו האחרון בפרקליטות שימש כחלון ראש צוות שניהל לא יותר מעשרה עובדים. כחלק מהליך המינוי מתבצע הליך בירור גם בנושא זה, שכן תפקיד הנציב כולל אחריות על עשרות אלפי עובדים ודורש ניסיון ניהולי רחב היקף.
הנציב הוא דמות משמעותית בעיצוב דמותה של המדינה ואיכות עובדיה ומשמש כשומר סף שיכול לפסול מינויים בלתי הולמים, כמו מינויים פוליטיים. לנציב יש גם אחריות על ניהול הליכים משמעתיים נגד עובדים. בשנים האחרונות נציב שירות המדינה עומד שוב ושוב בפני נסיונות של שרי ממשלה להשתמש במשרות בכירות במשרדיהם כמערכת ג'ובים שמחולקת בין קבלני קולות ובני משפחה, ולא כתפקידים מקצועיים שיכריעו את פני המדינה. הביקורת המרכזית נגד המינוי של כחלון לתפקיד נוגעת לעובדה כי הוא לא ניהל עובדים רבים ולא כיהן בתפקיד ניהולי בכיר שמאפשר לו להיות אחראי על עשרות אלפי עובדים במגזר הציבורי.
תחקיר "העין השביעית" שסקר את תהליכי הפוליטיזציה בשירות, הראה כיצד ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל ב-15 השנים האחרונות את תהליך החלשת השירות באופן זה, תוך ניסיונות חוזרים למנות דמויות בלתי ראויות לתפקיד הנציב.
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
בשבוע שעבר, שלח נתניהו מכתב ליועמ"שית גלי בהרב מיארה ובו הודיע לה על רצונו למנות את כחלון לתפקיד. "עו"ד כחלון הוא בעל שיעור קומה בתחום המשמעת בשירות המדינה, המשפט הפלילי והמשפט המינהלי", כתב. "הוא בעל ניסיון רב בניהול בכיר, ניהול עובדים בהיקפים משמעותיים, ובתחומי המדיניות הציבורית ועבודת הממשלה. אני משוכנע שעו"ד כחלון הוא המינוי המתאים ביותר בעת הזאת לתפקיד".
בהרב מיארה המליצה להביא מינוי קבוע לתפקיד הנציב או לחלופין ממלא מקום מתוך נציבות שירות המדינה. בתחילת החודש הקפיאו שופטי בג"ץ את ההליך למינוי קבע. השופטים הוציאו צו ביניים שקובע כי לא תכונס ועדת מינויים מיוחדת לדיון במועמד כלשהו לתפקיד הנציב, עד להכרעה בעתירות בנושא או עד שתתקבל החלטה אחרת בנושא. ההחלטה התקבלה לאחר דיון שנערך בחודש אוקטובר בעתירה נגד החלטת הממשלה לשנות את הליך מינוי נציב שירות המדינה, שבמסגרתו ראש הממשלה בנימין נתניהו יוכל לבחור בעצמו את הנציב וללא צורך בתנאי סף מקצועיים, חרף התנגדות היועמ"שית.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק