ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

חוק הגבלת השידורים הוארך והוחמר

הכנסת אישרה במהירות שיא את הצעת החוק הממשלתית שמאריכה ומחמירה את הסמכות לחסום שידורים • השר קרעי ניחם את חבריו לקואליציה שבמקביל מקודמת הצעת חוק פרטית מחמירה בהרבה • יו"ר הוועדה לביטחון לאומי היה הח"כ היחיד בדיון שבו הצביעו על הנוסח הסופי

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יו"ר הוועדה לביטחון לאומי צביקה פוגל ושר התקשורת שלמה קרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הכנסת אישרה אתמול (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הארכת חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה.

לפי החוק, אם צה"ל, השב"כ או המוסד קבעו שערוץ שידורים זר פוגע פגיעה ממשית בביטחון המדינה יכול שר התקשורת להורות על החרמת ציודו וחסימת אתריו. עם זאת, החסימה של האתרים ניתנת לעקיפה בקלות ואינה מונעת קליטת שידוריו ברשתות חברתיות או ביוטיוב. כמו כן יכול השר להורות לחברות הכבלים והלוויין להסיר את הערוץ מחבילות הערוצים שהן מציעות לצופים, אם כי מרבית צופי הטלוויזיה בערוצים ששידוריהם הוגבלו עד היום עושים זאת באמצעות צלחת לוויין פרטית.

הוראת השעה, שנחקקה לראשונה בחודש אפריל האחרון, הוארכה בארבעה חודשים כבר בחודש יולי, אולם כעת לא רק שהוארכה פעם נוספת אלא שגם הנוסח שלה הוחמר.

במקום שתעמוד בתוקפה ארבעה חודשים, תעמוד מעתה הוראת השעה בתוקף למשך שישה חודשים (או עד סיום המלחמה, המועד המוקדם מביניהם). זאת ועוד, במקום שצווים שיוציא שר התקשורת שלמה קרעי להגבלת שידורי ערוצים יעמדו בתוקף למשך 45 ימים, הם יוכלו לעמוד בתוקף 60 ימים לפני שיהיה צורך לחדשם.

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

הארכת תוקפה של הוראת השעה התבצעה הפעם במהירות שיא. בתוך פחות מעשרה ימים עבר תזכיר החוק הממשלתי את כל הדרך מהנחתו על שולחן הכנסת ועד לאישורו בקריאה שלישית.

ביום שני השבוע הציג שר התקשורת קרעי את התיקון להצעת החוק לקראת הצבעה עליו בקריאה ראשונה. "לצערי זה עדיין הוראת שעה", אמר השר קרעי, "כי זו המסגרת שהייעוץ המשפטי לממשלה מתווה לנו".

לדבריו, הוא ביקש להאריך את תוקפה של הוראת השעה ואת תוקפן של הצווים שיוכל להוציא מכוחה לתקופות ארוכות יותר, וזאת על מנת להקל על גופי הביטחון שנדרשים לספק בכל פעם חוות דעת ולפיהן הערוצים המדוברים אכן פוגעים פגיעה ממשית בביטחון המדינה.

יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל, מצביע לבדו על העברת הצעת חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה לכנסת לקריאה שנייה ושלישית, 19.11.2024 (צילום מסך: ערוץ כנסת)

"כל פעם שאני צריך לאשר צווים כאלה, המלאכה היא מורכבת ולוקחת להם זמן", הסביר השר קרעי לחברי-הכנסת. "כדי שלא לבזבז את זמנם, כשאנחנו יודעים שאל-מיאדין ואל-ג'זירה ממשיכים לפגוע בביטחון המדינה", הוסיף, הוחלט להאריך את תוקפם של הוראת השעה והצווים.

יצוין כי לא בכדי נדרשים גופי הביטחון להכין חוות דעת חדשה בכל פעם, שהרי זהו חלק מהותי מהאיזון שהוכנס להוראת השעה. הפגיעה הקשה בחופש הביטוי ובחופש העיתונות, בגינה כבר הוגשה עתירה נגד חוקתיות החוק, מאוזנת לדברי המדינה בזמניות של ההוראה והצווים שניתנים מכוחה.

"זה המקסימום שהגענו להסכמות עם הייעוץ המשפטי לממשלה", תירץ קרעי מעל בימת הכנסת, אך ניחם את חברי הפרלמנט הישראלי בכך שבמקביל להליך החקיקה הממשלתי מתנהל הליך פרטי ששואף להפוך את הוראת השעה להוראת קבע.

קרעי כיוון להצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר (ליכוד), שזכתה לכינוי "חוק סגירת האינטרנט". ההצעה, אם תאושר בקריאה שנייה ושלישית צפויה לשנות מן היסוד את החוק. לא רק שהוראת השעה תהפוך לקבועה, ותוקף הצווים יעמוד על 90 ימים בכל פעם, אלא שלשר התקשורת תינתן הסמכות "להורות לגופי הממשלה שהנושא בתחום אחריותם" "לעצור" שידורי ערוץ שנקבע כי פוגע בביטחון המדינה. סמכות שמשמעה היכולת לשבש את כל תעבורת האינטרנט במדינה.

בינתיים, עד שההצעה של ח"כ קלנר תקודם, נאלצת הקואליציה להסתפק בחוק הממשלתי שקיבל את אישור הייעוץ המשפטי.

ביום שני עברה הצעת החוק הממשלתית ברוב של 33 בעד לעומת 6 מתנגדים. שלשום הגיעה הצעת החוק לוועדה לביטחון לאומי, בראשות ח"כ צביקה פוגל (עוצמה-יהודית), לצורך הכנתה לקריאה שנייה ושלישית.

לאחר דיון חסוי, שבו הציגו גורמי הביטחון חוות דעת המצדיקות את החקיקה, כינס ח"כ פוגל דיון לאישור ההצעה לקריאה שנייה ושלישית. דיון זה, שבו ח"כ פוגל היה גם הח"כ היחיד, ארך ארבע דקות בלבד. הוא נפתח בדברי תודה לשותפים לדרך על היעילות הרבה שהפגינו והסתיים בהצבעה פה אחד, מילולית, על אישור ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.

"יש לנו יסוד סביר להבין ולהניח ולקבל שהמאמץ המלחמתי של חמאס, חיזבאללה וג'יהאד וכל הגורמים האחרים, נהנה משתי תמיכות מערוצי השידור למיניהם: האחת היא המאמץ התודעתי, השני זה מההסתה", אמר ח"כ פוגל. "כל צעד שאנחנו יכולים לעשות כדי להקטין את האפקטים האלה, טוב שנעשה אותם"

אמש הציג ח"כ פוגל את הצעת החוק לחברי-הכנסת לפני ההצבעה סופית. "ברגע שתאושר הצעת החוק הזאת", הבטיח, "אל-ג'זירה תיסגר בפעם השישית ואל-מיאדין בפעם השלישית".

25 חברי כנסת הצביעו בעד, לעומת 7 מתנגדים בלבד, והחוק בנוסחו המוחמר נכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אורן פרסיקו

Picture of אורן פרסיקו
כתב "העין השביעית". בעברו כתב בגלובס, מעריב, כל העיר וכלי תקשורת נוספים.

תגובה אחת

  1. כמה עלובים אתם נראים עם החוקים שלכם. אכן אתם עובדים קשה לא בעבודת הכנסת אלא עלינו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,883 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק