ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) מעוניין לא רק להעניק לשר התקשורת שלמה קרעי סמכות נרחבת לחסימת אתרי אינטרנט או רשתות חברתיות, בדומה לנהוג בדיקטטורות ובאופן שעלול לשבש את כל תעבורת האינטרנט בישראל, אלא גם לבטל את חובת הפיקוח המשפטי, כך התברר הבוקר (שני) בדיון שנערך בוועדה לביטחון המדינה של הכנסת.
הצעת החוק של ח"כ קלנר, שזכתה לכינוי "חוק סגירת האינטרנט", היא הצעת חוק פרטית רק למראה עין, בהתאם לפרקטיקה שגורה בממשלת נתניהו שנועדה לעקוף את הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה. בפועל, הממשלה היא זו שמקדמת את החוק.
הצעת החוק של ח"כ קלנר מתבססת על חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, שנחקק באפריל האחרון בשל מצב המלחמה ותוקפו, לאחר שכבר הוארך פעם אחת, עומד לפוג בסוף נובמבר.
בנוסח החוק הנוכחי, בעקבות מאבק עיקש שניהלו הייעוץ המשפטי לממשלה וח"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה, נכללו מגבלות רבות, למורת רוחם של חברי הקואליציה. כדי לאזן בין צרכי הביטחון לבין זכויות האזרח נחקק החוק כהוראת שעה, בעל מועד תפוגה קצר מועד, ונקבע כי גם הצווים שיצאו מכוחו של החוק יהיו מוגבלים בזמן וכי חובה יהיה להביאם לאישור בפני נשיא בית-משפט מחוזי או סגנו לדיון שייערך בתוך שלושה ימים מחתימתם.
בנוסף, סמכות שר התקשורת להטיל סנקציות על כלי תקשורת זרים שנקבע כי שידוריהם פוגעים פגיעה ממשית בביטחון המדינה הוגבלה אף היא וצומצמה להחרמת ציוד שידור, חסימת גישה לאתרי אינטרנט והסרת הערוצים מהפלטפורמות הרב-ערוציות שבפיקוח המדינה.
בדיון שניהלו חברי קואליציית נתניהו בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת מוקדם יותר השנה, הצהירו כי הוראת השעה שהתקבלה היא רק בסיס לשינויים. חברי הוועדה מהליכוד, עוצמה-יהודית והציונות הדתית אמרו כי הם מעוניינים בחוק קבוע, שאינו תלוי במלחמה או מוגבל בזמן, אינו כפוף לפיקוח משפטי או חוות דעת ביטחוניות, שניתן להפעילו גם על כלי תקשורת ישראלים, ושמעניק לשרי התקשורת והביטחון הלאומי סמכות לסגור אותם על פי שיקול דעתם.
הצעת החוק של ח"כ קלנר היא אחד המסלולים בהם פועלת הקואליציה על מנת להשיג מטרה זו. הצעת החוק מבקשת להרחיב את סמכויות שר התקשורת שלמה קרעי, כך שיוכל "להורות לגופי הממשלה שהנושא בתחום אחריותם" לעצור שידורי ערוץ נגדו מוצאים צווים מכוח החוק.
באגודה לזכויות האזרח הזהירו כי אם תאושר הצעת החוק של ח"כ קלנר הדבר יתן כלי בידי פוליטיקאים להשתקת התקשורת החופשית בישראל. מומחה האינטרנט רן בר-זיק הסביר, כי שימוש בסמכות לחסום פלטפורמות כמו יוטיוב ורשתות חברתיות, מעבר לאיום על הדמוקרטיה וזכויות האדם, עלול להביא לשיבוש תעבורת האינטרנט כולה.
בדיון שנערך היום ח"כ קלנר לא משך את הצעתו או מיתן אותה, אלא ביקש להחריף אותה. לדבריו, הוא מבקש לתקן את החוק באופן נוסף, כך שתימחק ממנו החובה להביא את הצווים לאישור שופט מחוזי או סגנו בתוך שלושה ימים.
"לאחר שהמלצת גופי הביטחון תינתן ולאחר שממשלת ישראל תחליט, ההחלטה תצטרך להיכנס לתוקף", אמר ח"כ קלנר בדיון, "ולא תצטרך להיכנס לדיון של שופט, נשיא בית משפט או לא". לדברי ח"כ קלנר, "בכל מקרה תהיה שמורה הזכות לעתירה מנהלית, כמו שמקובל במדינת ישראל".
ח"כ קלנר טען בדיון כי אין מקום בחוק ל"נושא הזה שהוכנס פה של נשיא בית-משפט מחוזי או סגנו", וכי ברצונו לבטל את הסעיף המחייב זאת.
ח"כ קלנר טען בפתח דבריו כי מדינת ישראל מתמודדת מול "אימפריאליזם איסלמיסטי ג'יהאדיסטי אכזרי", שעבורו אמצעי התקשורת, דוגמת אל-ג'זירה, הם "כלי מלחמה". לדבריו, האויב "מצד אחד מנצל את חופש העיתונות כדי לרגל, לאסוף מודיעין ולפגוע בביטחון מדינת ישראל, ומצד שני הוא גם כלי לביצוע מלחמה פסיכולוגית והסתה לטרור תוך פיזור דיסאינפורמציה".
ח"כ קלנר תירץ את הצורך בהפיכת החוק מהוראת שעה לחוק קבוע בכך שגם לאחר שהמלחמה הנוכחית תסתיים, המזרח התיכון לא "יהפוך לסקנדינביה". לדבריו, "גם השגרה כאן היא שגרת מלחמה".
אשר להרחבת הסמכות של השר, הוסיף ח"כ קלנר, ידוע כי רוב צופי אל-ג'זירה בישראל קולטים את הערוץ בצלחות לוויין ולא דרך שידורי חברות HOT או yes. "יש דרכים טכנולוגיות" לחסום את השידורים גם באמצעים אחרים, הצהיר.
יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל (עוצמה-יהודית), אמר בפתח הדיון כי כבר לפני חודשים ארוכים, כשהוועדה ניסחה את הצעת החוק שהתקבלה בכנסת, היה ברור שההצעה "לא נותנת מענה לכל האמצעים האפשריים בהעברת מידע". לדבריו, חברי הוועדה התמקדו בחסימת חלק מדרכי השידור של הערוצים הזרים אבל נותרו פרצות.
"אני שמח שח"כ אריאל קלנר הרים את הכפפה והחליט להוסיף עוד נושאים לאותה הצעת החוק כך שיהיה לה תיקון", אמר היו"ר ח"כ פוגל וסלל את הדרך לתמיכה של הוועדה בשינויים שמציע ח"כ קלנר.
למעט הצהרת הכוונות של ח"כ קלנר לא התקיים דיון של ממש בהצעתו. הוועדה לביטחון לאומי אמורה היתה להתחיל להכין את הצעת החוק שלו לקריאה ראשונה, אולם מתוך שעה שנועדה לדיון כחמישים דקות הוקדשו לשמיעת בני משפחות החטופים שעדיין מוחזקים בעזה. היו"ר ח"כ פוגל הבטיח לקיים במהרה דיון נוסף כדי לקדם את הצעת החוק של ח"כ קלנר.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
2 תגובות
איזה מנותקים אתם שקוף מה קורה, ביצעתם קפיצה אולימפית בצימצום הפער בין לסגור ערוצי תעמולה שרוצים להשמיד אותנו ולא מכירים בזכות של מדינה יהודית להתקיים – לבין תסריט הבלהות שהממשלה תשתיק בזה אופוזיציה… ממש איבדתם את זה כבר רק קונספירציות של הקפלניסטים בראש שלכם?
ממילא אין כבר תקשורת חופשית במדינה וכולם מלהגים ומדברים את הנבלה. מציעה להמשיך ולהתמקד בנבלה הראשית