ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
יו"ר מפעל המלט "נשר", אבי פישר, עוזב את תפקידו, כך נודע ל"שקוף". את מקומו ימלא מנכ"ל "נשר" הנוכחי, אלדד בן משה שסיים את תפקידו הרשמי כמנכ"ל החברה השבוע. בהודעה שהופצה לעובדים מיד לאחר חופשת הפסח, הודיע בן משה כי יפסיק לכהן בתפקידו הנוכחי ואת מקומו יתפוס סמנכ"ל הכספים, יובל לזרוב. השינויים בהנהלת החברה, מתרחשים כשברקע שנה דרמטית לעתיד המפעל וחובותיו מול המשרד להגנת הסביבה, שמנהל כעת מספר הליכי אכיפה נגדו.
"נשר", שממוקם באזור התעשייה רמלה, הוא בבעלות מלאה של קבוצת משאב, שמתחת לכלל תעשיות. בראש שרשור החברות עומד המיליארדר לן בלווטניק, שאף מחזיק ברשת 13 וחברת החדשות שלה. ב"נשר" טוענים כי פישר, ששימש במשך שתי כהונות כיו"ר "נשר" ויו"ר קבוצת משאב במקביל, יישאר בתפקידו השני גם לאחר עזיבת "נשר".
בקיץ האחרון המשרד להגנת הסביבה דירג את "נשר" במקום השלישי מבין המפעלים המזהמים בישראל, מתוך כ-500 מפעלים. בחודש יוני המשרד חידש את היתר הפליטה של המפעל, שהתחייב להפחית פליטות מזהמים בשנת 2022, ו-2023 לפי מדרגות שקבע המשרד. אם המפעל לא יעמוד בהתחייבויותיו, לפי נוסח ההיתר, מנהל המפעל עלול לשאת מחיר אישי.
בעבר, פישר כיהן בתפקיד בכיר בקבוצת אי.די.בי לצד נוחי דנקנר. "ההשקעה העצומה של בלווטניק איפשרה לו לעזוב את התאגיד כשהחל להידרדר ולהצטרף לעסקים של בלווטניק". פרסם לפני כשלוש שנים העיתונאי שוקי שדה בכתבת פרופיל מקיפה על אודותיו בדה מרקר. "פישר הציל את עצמו מהספינה הטובעת", ציטט שדה גורמים שעבדו אז באי.די.בי. והוסיף כי הוא קיבל הלוואת ענק בגובה 220 מיליון שקל מבלווטניק במטרה לרכוש 10% מהחברה האם של כלל תעשיות.
עוד ציין שדה כי "כלל תעשיות מושכת בשנים האחרונות (נכון למועד פרסום הכתבה י"ג) מאות מיליוני שקלים מחברות הבנות שלה כדי להחזיר חוב של 2.3 מיליארד שקל, שחלק גדול ממנו קשור לקניית אג"ח של החברה ב–2015. פישר עצמו תלוי בדיווידנדים האלה כדי להחזיר את ההלוואה שלו", כתב.
יו"ר נשר הנכנס בן משה, שעוזב את תפקיד המנכ"ל בו כיהן כשלוש שנים, רכש מידי כלל תעשיות, עם כניסתו לתפקיד, כ-4%–5% מחברת משאב תמורת 60–80 מיליון שקל. במכתב ששלח לעובדים לפני כשבועיים, הסביר כי "השינוי נועד לאפשר להפנות תשומת לב ניהולית למימוש החזון העסקי שלנו בקבוצת משאב כולה", כתב. "אדרש גם לפנות חלק מזמני לטובת פיתוח עסקי, פיתוח הנכסים המגוונים שלנו בקבוצה, הפן המימוני של קבוצת משאב כולה ובכלל".
עוד במכתב האשים את הרשויות השונות במדינה בקשיים שנגרמו למפעל. "לצערנו מדינת ישראל כבר גמרה אומר לוותר על נשר בעבר", ציין. "אך אנו – כאזרחים אוהבי הארץ והמייחלים להתפתחותה וככאלה שנשר יקרה לליבם כבית – מבינים שגם אם הקברניטים טועים, עלינו מוטלת האחריות על קיומה של החברה ועל התפתחותה", כתב בלי לפרט. רק לפני חודשים ספורים, המפעל משך את ערעורו על קנס בגובה שישה מיליון שקלים בגין חריגות בפליטת כספית ומזהמים נוספים ובקרוב יאלץ לפרוע את חובו. זאת ועוד, בימים אלה, המשרד להגנת הסביבה מנהל הליכי אכיפה נגד המפעל בשל בין היתר ריבוי תקלות ואי דיווח עליהם כנדרש בהיתר הפליטה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!