ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
"שעון הנוכחות של סילמן מצביע על 52:14 שעות בדיוק. במקום השני בהפרש של 24 דקות בלבד מסילמן, חבר הכנסת ולדימיר בליאק מיש עתיד, שנכח השבוע במהלך 51:50 דקות במשכן הכנסת. אורי מקלב מיהדות התורה רשם נוכחות של 46:44 שעות השבוע והגיע למקום השלישי". זה לא ציטוט של כרוז במרוץ סוסים אלא דיווח שבועי במגזין אינטרנטי על נוכחות הח"כים במשכן הכנסת. ואולי לא היינו שמים לב לזה אם זה לא היה הופך בשבועות האחרונים לכתר שבו מתהדרים הח"כים שלדעתי פוגעים בעיקר בעצמם.
הדירוג עצמו נלקח מאתר "זמן כנסת" שגם אנחנו ב"שקוף" נעזרים בו כיום לבדיקות נוכחות של חברי הכנסת. העניין הוא שכשמשתמשים במידע בחוסר זהירות הופכים את חברי הכנסת לסוסי מרוץ – משל היו בתחרות להגיע שתי דקות וארבעים שניות יותר מח"כ אחר בטבלת הדירוג. שקיפות בנוכחות חברי הכנסת היא חשובה אבל בפרסום לא זהיר ותדיר מדי הוא עשוי להפוך לכלי הרס. הנה כמה דברים שאתם (והחכ"ים) צריכים לדעת.
אנחנו מודים. גם לנו יש אחריות לכך – היינו הראשונים שהתחלנו לבדוק את נוכחות חברי הכנסת. הסיבה הראשונה היא שזה יחסית קל. אבל תמיד עשינו את זה על פני תקופה ארוכה. הסיבה השניה היא שזה באמת חשוב. זה עוזר לאתר – עם כל הסייגים שציינו – את הח"כים החרוצים ועוזר לנו לשאול לפשר עבודתם של אחרים. אבל הדבר האחרון שהיינו רוצים הוא שהדבר יהפוך למרוץ סוסים. נדאג להדגיש את זה ביתר שאת בדירוג הבא.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
4 תגובות
לדעתי, אכן אין שום חשיבות לתחרות שעות נוכחות בין חברי הכנסת (מי אמר שהם עושים משהו חשוב בשעות האלה?). בסופו של דבר, ההשפעה הישירה של הכנסת על חיינו היא בחוקים שהיא מחוקקת. אני לא מבין איזה תוקף מוסרי-ציבורי יש לחוק שעבר ברוב של שניים נגד אחד. נבחרו 120 חברים האמורים לייצג את כל הקבוצות והדעות בציבור – יואילו בטובם להשתתף בכל ההצבעות על סעיפי החוקים בוועדות ובכל הקריאות במליאה. אם כן, המבט הפרסונלי הוא מיותר ואף מזיק. מה שצריך להעסיק ארגונים כמו "שקוף" ודומיהם הוא מבט רוחב על החוקים עצמם. תוצאות ההצבעה של כל חוק הן אלה המעידות על היחס אליו הוא ראוי מהאזרחים.
מכיוון שאנו לא בוחרים את חברי הכנסת אלה את המפלגות, איני רואה תועלת רבה במעקב אחר נוכחות חברי הכנסת במליאה.
צריך לחפש קנה מידה אחר שיעקוב אחר פעילותם של חברי הכנסת והתועלת העולה מפעילות זו לציבור.
ברור שזה קשה אבל מי הבטיח לנו חיים קלים???
בסוף איך אתם מנקדים ח״כ ? לא ברור מהכתבה הרבה מילים זה לא זה כן הכל בערך. יש לכם פורמט מדויק או שזה עובד על תחושות?
שלום עידן,
לא שמחתי לקרוא ש״שקוף התחילו לבדוק את נוכחות חברי הכנסת״ !!
שלשים שנה לפני הבדיקות שלכם, השקעתי עבודה רבה בפיתוח ״כרטיס עבודה״ לכל חבר כנסת והדברים ידועים לך. גם עוזי בנזימן עסק בכך, אפילו לפני, וכמה כלי תקשורת נהגו לצטט את הממצאים שלי.
אינכם צריכים לדבר על ״שהות במשכן״ אלא לבנות כרטיס עבודה שהשהות היא רק מרכיב אחד. כך תתקבל תמונה מאוזנת ואולי תצליחו להרגיל את הבוחרים לעיין בכרטיסים כחלק מההחלטה במי לבחור.
צבי ישראלי