ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
המאבק הארוך של רה"מ לשעבר בנימין נתניהו על מימון הגנתו המשפטית עדיין לא נראה קרוב לסיום, גם בעיצומו של המשפט. לפני כשבועיים חלה התפתחות: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע שההלוואה שנתניהו קיבל מאיש העסקים ספנסר פרטרידג', בסך שני מיליון שקלים – אינה חוקית. על נתניהו להחזיר את הסכום המלא בתוך חמש שנים מקבלתה – כלומר שלוש שנים מעכשיו, ללא אפשרות הארכה.
התגובה מטעם נתניהו נמסרה אתמול (רביעי): עורך דינו יוסי כהן הודיע כי נתניהו מסרב להשבת הכסף. כך או כך, הוא מתנגד לביטול האפשרות להאריך את מועד השבת ההלוואה. ועדת ההיתרים ומבקר המדינה מתניהו אנגלמן גיבו היום את נתניהו, ובתשובה שהגישו לבג"ץ טענו כי יש לדחות את העתירה מכיוון שההחלטות על ההלוואה ניתנו בסמכות. עוד אומר המבקר כי גם ככה אם מחר נתניהו לא יהיה ח"כ או חבר ממשלה הוא יוכל לקבל מענק שיכסה את גובה ההלוואה. השופטים עתידים להכריע מתי יתקיים דיון נוסף. ספק אם יהיה זה סוף הסיפור.
עמדות היועמ"ש, המבקר ונתניהו נמסרו לבג"ץ בעקבות עתירה של התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות. בקרוב בג"ץ יכריע אם לדון בנושא או לדחות את העתירה.
מנדלבליט טוען את מה שטענו פה כבר ביוני 2019, כשנתניהו פנה לקבל הלוואה מחברים: הלוואות לוקחים מהבנק ולא מחברים. במיוחד אם הם עדי תביעה במשפט שלך (עד מספר 286). בתשובתו חושף מנדלבליט גם חלק מתנאי ההלוואה – החזר תוך חמש שנים עם אפשרות הארכה לעשר שנים "לפי רצונו של הלווה". כלומר: תחזיר כשיהיה לך.
מנדלבליט מצביע גם על כך שנתניהו המשיך לבקש אישור לקבל מענק גבוה יותר מפרטרידג' לאחר קבלת ההלוואה, מה שמצביע על כך שלאיש העסקים לא הפריע שההלוואה תהפוך ביום מן הימים למענק. מאחר שהיועמ"ש מבין שנתניהו הסתמך על עמדת הוועדה למתן היתרים, הוא ביקש כי התקופה שעליה הסכימו מראש (חמש שנים) לא תוארך לעשר כפי שנכתב ובטח שלא תהפוך בהמשך למענק.
נתניהו בתשובתו הנוכחית לעתירה כופר בעמדת היועמ"ש וטוען כי הכסף שניתן מבן דודו ניתן לאשתו, כפי שקבעה גם הוועדה למתן היתרים. עוד הוא טוען כי ההלוואה מפרטרידג' היא נחלת העבר (או במילים אחרות – טוב שהיועמ"ש נזכר עכשיו) שניתנה באישור ואינה מהווה טובת הנאה, מכאן שלא צריך להתערב בתנאיה.
יותר משלוש וחצי שנים אנחנו עדים לניסיונות חוזרים ונשנים של ראש הממשלה לשעבר לקבל אישור חריג למימון הגנתו המשפטית בשלושת תיקי האלפים שמנהלת המדינה נגדו. בסך הכול נתניהו ביקש לקבל מימון של עשרה מיליון שקלים ממקורבים בעלי הון. ועדת ההיתרים כבר סירבה לבקשותיו פעם אחר פעם, אך הוא המשיך לנסות ללחוץ עליה לאשר את בקשותיו בדרכים שונות. כדי שתוכלו לעקוב אחר המשך ההתפתחויות, הכנו עבורכם את סיפור מערכת היחסים המורכבת בין נתניהו לוועדה וליועמ"ש, שלב אחרי שלב.
18 במרץ 2018
נתניהו פונה לראשונה ליועצת המשפטית של משרדו בבקשה לגייס כסף מבעלי הון למימון הגנתו המשפטית. זו מעבירה את פנייתו ליועץ המשפטי אביחי מנדלבליט.
27 ביוני 2018
היועץ המשפטי לממשלה קובע כי על רה"מ לפנות לוועדת ההיתרים בנושא. באותו זמן מכהן כמבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא.
19 ביולי 2018
עורכי דינו של נתניהו מופיעים בפני הוועדה וטוענים כי אין לה סמכות לדון בנושא המימון המשפטי.
18 באוקטובר 2018
הוועדה קובעת כי יש לה את הסמכות למנוע מראש הממשלה מימון משפטי ומזמינה אותו להופיע בפניה.
24 באוקטובר 2018
נתניהו מערער על סמכות הוועדה ודורש הוכחות לכך שהיא כבר דנה בעבר בסוגיות של מימון משפטי .
6 בנובמבר 2018
הוועדה מוסרת הוכחות. פרקליטי נתניהו מוותרים על הופעה מולה ומסרבים לענות לשאלות בסיסיות (לדוגמה כמה כסף מבקש לקבל ראש הממשלה מבן דודו נתן מיליקובסקי וממקורבו בעל ההון ספנסר פרטרידג')
29 בנובמבר 2018
לאחר היוועצות עם מבקר המדינה, הוועדה דוחה את בקשת נתניהו למימון. על פי הנוהל, לא ניתן לערער על החלטות הוועדה, ולכן כאן היה אמור להסתיים הדיון.
7 בינואר 2019
רה"מ לא מקבל את החלטת הוועדה. הוא מגיש בקשה נוספת לקבל מימון של עד 2 מיליון דולר מנתן מיליקובסקי ומספנסר פרטרידג', בטענה שלא הייתה לו הזדמנות לנמק את טענותיו – והפעם שוטח אותן בכתב.
20 בפברואר 2019
הוועדה מחליטה שוב לדחות את בקשת נתניהו וטוענת כנגד התנהלותו, כולל הסתרת קשרים עסקיים עם אחד התורמים (מיליקובסקי), ניגוד עניינים והעובדה שכבר גייס כסף בסתר – 300 אלף דולר, שתי חליפות וסיגרים (כסף שעליו להחזיר).
6 במרץ 2019
יו"ר הוועדה, השופט ד"ר עוני חבש, מתפטר בטענה שמופעלים עליו לחצים פוליטיים.
11 במרץ 2019
נתניהו עותר לבג"ץ נגד ועדת ההיתרים בשל דחיית בקשתו.
18 במרץ 2019
פשרה בבג"ץ: נתניהו יקבל הזדמנות נוספת להופיע בפני הוועדה, בתנאי שיפעל בשקיפות וימסור את המסמכים שתבקש (בין היתר הצהרת הון ופירוט קשריו העסקיים).
6 באפריל 2019
בניגוד להתחייבותו בבג״ץ, נתניהו מסרב לחשוף את הונו ודורש להופיע בפני הוועדה ללא תנאים.
24 ביוני 2019
הוועדה קובעת בפעם השלישית שנתניהו לא רשאי לקבל מימון להגנתו המשפטית מאחר שלא עמד בהתחייבות שנתן לבג״ץ למסור פרטים על הונו האישי.
4 יוני 2019
השופט בדימוס יוסף שפירא מסיים את תפקידו כמבקר המדינה, ובמקומו מתמנה מתניהו אנגלמן (המבקר הראשון שאינו שופט בדימוס).
8 באוגוסט 2019
שלושה חברים נוספים בוועדה מבקשים שלא להמשיך בתפקידם לאחר עימות עם מבקר המדינה החדש אנגלמן. הם טוענים כי המבקר מתערב בעבודתם בניגוד לסמכותו.
12 באוגוסט 2019
המבקר אנגלמן ממנה חברי ועדה חדשים.
4 בספטמבר 2019
מבקר המדינה אנגלמן מאפשר לנתניהו לקבל הלוואה על סך שני מיליון שקלים מספנסר פרטרידג'. את ההלוואה ביקש נתניהו עוד ביוני והיא אושרה עקרונית על ידי המבקר הקודם יוסף שפירא. האישור ניתן בכפוף להסדר ניגוד עניינים ועדכון הצהרת ההון.
30 בינואר 2020
לאחר פניה מחודשת בטענה שהנסיבות השתנו, חברי הוועדה מסכימים לשמוע מחדש את בקשת המימון של נתניהו .
9 בפברואר 2020
עורכי דינו של נתניהו טוענים שדרוש לו סכום התחלתי של כ-10 מיליון שקלים לליווי משפטי, בנוסף להלוואה שאושרה מפרטרידג'. אחת הטענות – אם אושרה הלוואה אין סיבה שלא תאושר גם תרומה.
25 בפברואר 2020
הוועדה שמינה אנגלמן מחליטה שיש לדון מחדש בבקשתו של נתניהו לקבל תרומה מפרטרידג'.
21 במאי 2020
עורכי דינו של נתניהו מבקשים מהוועדה להבהיר: האם נתניהו באמת נדרש להחזיר את החליפות והכסף שכבר קיבל מבן דודו נתן מיליקובסקי. הם טוענים שרוב הכסף (270 אלף דולר) שימש לייצוג המשפטי של רעייתו שרה נתניהו.
29 ביוני 2020
היועץ המשפטי משיב לפניית הוועדה מה-17 במאי שביקשה את חוות דעתו בשאלת ניגוד העניינים בין נתניהו לפרטרידג׳. הוא מסביר כי פרטרידג' ונתניהו מנהלים יחסים של בעל הון ובעל שררה ולא יחסי חברות מקדמת דנא. מאחר שמדובר בסכום חריג (עשרה מיליון שקל), קובע היועמ״ש, לא ניתן לאשר את התרומה שנתניהו מבקש.
2 ביולי 2020
הוועדה מאשרת לנתניהו שלא להשיב 270 אלף דולר שקיבל מבן דודו מיליקובסקי, אך מחייבת אותו להשיב את שווי החליפות שקיבל ו-30 אלף דולר עד ה-2 באוגוסט (מחר).
26 ביולי 2020
היועץ המשפטי לממשלה משיב לעתירה לבג"ץ כי ההיתר שניתן לנתניהו לשמור 270 אלף שקל שקיבל מבן דודו מעלה קושי משפטי ועשוי להיות מתנה עקיפה לנתניהו.
4 באוגוסט 2020
נתניהו משיב את 30 אלף הדולרים למיליקובסקי.
22 ביולי 2021
דיון בבג"ץ שעוסק בהכשר שנתן מבקר המדינה לנתניהו לקבל הלוואה "בתנאי שוק". בדיון עולות יותר שאלות מאשר ניתנות תשובות, כמו למשל: מי יוודא שרה"מ לשעבר יחזיר את ההלוואה בגובה שני מיליון השקלים? האם למבקר המדינה יש סמכות לאשר הלוואות לשרים? ואיפה היה היועמ"ש בכל הזמן הזה?
28 ביולי 2021
שותפו העסקי ובן דודו של נתניהו נתן מיליקובסקי נפטר.
24 בנובמבר
היועמ"ש אביחי מנדלבליט מודיע לבג"ץ כי על נתניהו להשיב את שאר הכסף שקיבל ממיליקובסקי, 270 אלף דולר, ואת ההלוואה בגובה 2 מיליון שקלים בתוך שלוש שנים – ללא אפשרות הארכה. תיאורטית הוא לא משנה כלום, אך בפועל הוא מבקש להפוך את ההלוואה על הנייר להלוואה אמיתית.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
8 תגובות
נתניהו תפס את המדינה בגרונה ומסרב לשחרר. מסייעים בידו נאמניו אותם הוא מינה. אנגלמן אינו אלא בדיחה של מבקר מדינה
כל הכבוד על כתבה בהירה ומובנת לכל.
חבל שלא כולם מקשיבים, בחזקת "אל תבלבלו אותי עם עובדות, אני כבר החלטתי".
שמישהו כבר ישתיק את האפס העבריין שמוחזק בביצים, יועץ? אחיטופל! גם הגיש תביעה תפורה וגם אוסר על מי שתבע להתגונן? מה קורה כאן? מי במדינה המפגרת הזאת צריך לקום ולתת בעיטה בתחת ולהעמיד במקום את הייצור הזה. הלכנו לבחירות לבחור את מי שינהיג אותנו ופתאום מתברר שהוא סתם בובה ומי ששולט כאן זה אנשים שבכלל לא נבחרו אלה בחרו את עצמם בניהם. הניקוי שצריך פה זה לא רק ניקוי האנשים האלה מהמערכת הציבורית אלה ניקוי כל החוקים שהם חוקקו כדי לשמר ולאחוז בגרונה של המדינה ושל נבחרי העם!!! צאו לרחובות מפגרים! אתם רק חושבים שאתם חיים בדמוקרטיה, אתם חיים בדיקטטורה ואפילו אינכם יודעים מי עומד בראשה.
כדאי שתדע:
1. חברות וחברי כנסת מחוקקים חוקים.
2. אם נחקקו חוקים להחלפת הדמוקרטיה בדיקטטורה הם נחקקו בתקופת ממשלות הליכוד.
3. אחיתופל השיא עצה טובה לאבשלום.
4. לא קראת את הכתבה.
מנדלפיחס בניגוד עניינים חריף בכל מה שקשור למי שהמגלומן מנסה להציל את DNA היהודי מפניו .
מספיק נזק לדמוקרטיה עשה, וכעט טוב יעשה הפקיד , אם יגזור על עצמו מרחק רב מכל דבר שנוגע לנבחר הציבור האהוד ביותר בימינו .
פרשת משפטים – בלי בושה .
די יאירי די, לא אמרנו שעכשיו בלי זמן מסך?
יותר שקוף מזה לא יכול להיות שהרי כל מינויו של נאנגלמן היה לחפות ולהיטיב עם הביבי וסביבתו. אמנם הביבי הלך אבל האנגלמן נשאר נאמן.
היועמ"ש מודה בתפירה
חקירת העדים הוכיחה שאין תיק
אבל אלה שהדמוקרטיה המזוייפת בגרונם מבקשים לקבור את הדמוקרטיה
כדאי שתזכור
קבורת הדמוקרטיה תוביל להפיכה כוחנית
וגם אתה עלול לשלם את המחיר