ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ראש הממשלה נפתלי בנט מינה את אמיר ברקן, סמנכ"ל כלכלה ותשתיות במשרד ראש הממשלה, כנציג מטעמו למועצת הקרן לאזרחי ישראל (קרן העושר), שתחליט על עקרונות מדיניות ההשקעה של הקרן. שמו של ברקן עלה לאחרונה בדיוני תיק 4000: לפי מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר אבי ברגר, ברקן לחץ על אנשי משרדו לאישור עסקת בזק-יס בניגוד לעמדה המקצועית. העסקה עומדת במרכז כתב האישום במשפט המו"לים, בחשד כי התבצעה כחלק משוחד לכאורה מטעם בנימין נתניהו לבעל השליטה בבזק שאול אלוביץ'. ברקן עצמו אינו מואשם, ויעלה להעיד במשפט.
ברקן משמש כסמנכ"ל כלכלה במשרד רה"מ מאז 2006. בתפקידו החדש הוא יהיה חלק ממועצה בת שבעה חברים, שתגבש את מדיניות ההשקעה של קרן העושר – חלקם של אזרחי ישראל ברווחי חברות הגז ממשאבי הטבע. כספי הקרן יושקעו ברגע שיצטברו בה מיליארד שקלים מהמס על רווחי היתר של חברות הענק. עד היום הצליחו החברות להתחמק מתשלום סכומי העתק לציבור בתרגילי מס ובתביעות משפטיות.
לצד ברקן יכהנו במועצת קרן העושר שר האוצר, החשב הכללי, המשנה לנגיד בנק ישראל ושלושה נציגי ציבור: רוני הלמן, ירום אריאב ובארי טאף. חברי מועצת הקרן יגבשו את עקרונות ההשקעה שלה, ימסרו דיווח על הדוחות הכספיים של הקרן לממשלה ולוועדת הקרן בכנסת, וימנו בעלי תפקידים בקרן, בהם נציגי הציבור בוועדת ההשקעות, מבקר פנימי, רואה חשבון ויועץ משפטי.
בעדות מנכ"ל משרד התקשורת במשפט תיק 4000 בחודש שעבר, סיפר העד אבי ברגר, מנכ"ל משרד התקשורת באותם ימים, כי ברקן השתתף בשיחה שבה משרד רה"מ הפעיל לחצים לפעול לאישור עסקת בזק-יס. "למעשה לחצו עלינו מכיוון משרד ראש הממשלה לאשר את העסקה ומהר", אמר בעדותו.
בחקירתו במשטרה סיפר ברגר לחוקרים כי באותה שיחה לחץ ברקן על משרד התקשורת עד כדי כך שאיים לכתוב את חוות הדעת המקצועית בנושא בעצמו. "אמיר ברקן אמר שאם אנחנו לא נגבש את חוות הדעת אז הוא יעשה את זה", סיפר ברגר. "למיטב זכרוני עלתה חמתו של הרן (לבאות, סמנכ"ל במשרד התקשורת) שמתערבים לו בנושאים מקצועיים כסמנכ"ל כלכלה ושאין לאמיר ברקן שום סמכות בנושא". עוד סיפר ברגר בחקירה כי "השיחה הייתה קשה ובטונים גבוהים. מה שלי היה חריג שם זה שסמנכ"ל כלכלה (אמיר ברקן) אמר שהוא יכתוב את חוות הדעת".
לקראת החלטת בנט על בחירת נציג מטעמו למועצה פנה אליו יו"ר ועדת קרן העושר בכנסת, ח"כ מוסי רז (מרצ), בדרישה למנות אישה לתפקיד. לאחר ההודעה על מינוי ברקן אמר כי "לא ייתכן שבמועצה שבה מתקבלות החלטות על כסף שנועד להיטיב עם כלל האזרחים והאזרחיות לא תהיה נציגות ליותר מ-50% מהאוכלוסייה".
לאחרונה דנה ועדת קרן העושר בכנסת על הרכב מועצת הקרן והיעדר הנשים בה, וכן על התחומים שבהם יבחרו מנהלי הקרן להשקיע את הכספים שיגיעו אליה. בדיון דרש יו"ר הוועדה רז כי חברי המועצה יגבשו קוד אתי להשקעות וידווחו עליו לוועדה. בתגובה לדבריו הסכים חבר מועצת הקרן ויו"ר ועדת ההשקעות שלה, ירום אריאב, לדווח בשקיפות לכנסת על שיקולים אתיים. בנוסף אמר ח"כ רז כי יבחן לפעול משפטית במידה ולא תיבחר אף אישה כחברה במועצה.
אף שמועצת הקרן נבחרה, הקרן עצמה עדיין לא קיימת: הזרמת הכספים לקרן והשקעתם תתחיל לאחר שיגבו מיליארד שקלים מהמסים על רווחי היתר של חברות שמשתמשות במשאבי טבע, כמו חברות הגז. אף שבמשך השנים הובטח שיגיעו מיליארדים לקרן החל מ-2017, עד היום הצטברו בה רק 441 מיליון שקלים. שאר הכספים מתעכבים בגלל מחלוקות מס בין החברות לרשות המסים. לפי התחזיות שהוצגו בוועדה שמפקחת בכנסת על הקמת הקרן, היא תגיע סוף סוף לסכום ההתחלתי במהלך שנת 2022 או 2023.
ממשרד רה"מ ומאמיר ברקן לא נמסרה תגובה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק