ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
חברת החשמל תמשיך לשלוט במקורות ייצור החשמל שלנו לפחות לעוד חצי שנה, אף שגוף עצמאי היה אמור להתחיל לפעול היום (חמישי) ולשנות את המצב. בארגוני הסביבה מעלים את החשש שחברת החשמל תימצא בניגוד עניינים שעלול להביא לשימוש יתר במקורות חשמל מזהמים על פני מקורות נקיים.
היחידה של החברה הממשלתית, "חברת ניהול מערכת", אמורה היתה להתחיל לפעול באופן מלא היום ולקבל לידיה את כל סמכויות חברת החשמל בנוגע לניהול מערכת מקורות האנרגיה, אחרי שורת דחיות. אולם מסתמן כי חברת החשמל תמשיך להחזיק ביחידה עוד לפחות חצי שנה.
משמעות הדבר היא שחברת החשמל תמשיך לקבוע אם בכל רגע נתון החשמל שלנו יופק ממקורות אנרגיה מתחדשת, מתחנות כוח פחמיות שבשליטתה או ממקורות אחרים. אמנם חברת החשמל נתונה לרגולציה ופיקוח, אולם כל עוד היחידה פועלת בתוך חברת החשמל, בארגונים הירוקים טוענים שהדבר עלול להוביל אותה לניגוד עניינים.
"חברת החשמל היא גם יצרנית", מבהיר יו"ר עמותת שומרי הבית, יוני ספיר. "לכן, יש חשש שהיא לכאורה תעדיף ייצור חשמל מתחנות כוח שבבעלותה, ובהן גם תחנות פחמיות, לפני שתרכוש חשמל מיחידות חשמל פרטיות". לטענתו, אין חשש למשק האנרגיה או לתקינות אספקת החשמל, "אלא רק למצב מורכב של ניגוד עניינים לכאורה ורכישת חשמל יקר ומזהם, במקום חשמל זול ונקי, וכן חשש שהחברה לא תעמוד בהסדר שקבע שר האנרגיה, המתעדף אנרגיה מתחדשת על פני כל מקור אחר".
עד לפני כשנה, כל חברת ניהול המערכת היתה חטיבה גדולה בתוך חברת החשמל. בין אגפיה, פעלה היחידה לניהול מערכת שמנהלת את מקורות החשמל בכל רגע נתון ומחליטה על תמהיל הדלקים שממנו יופק החשמל, בין היתר אם מפאנלים סולאריים, גז, או תחנות כוח פחמיות. כמו כן היחידה דואגת שבכל רגע נתון נקבל את החשמל ממקור מיטבי, בין היתר בהתאם למזג האוויר, משטר הרוחות והשעה.
כך למשל, באחד מימי השבוע, בשעות הצהריים, בדיקת תמהיל הדלקים שבו חברת החשמל משתמשת העלתה כי רוב החשמל הגיע ממקור של גז – 66.5%, עוד 19.7% הגיעו ממקור של אנרגיות מתחדשות, ובהם פאנלים סולאריים, ואילו פחם היווה 13.5% מייצור החשמל. השאר, 0.3% הגיעו ממקורות אחרים.
בשנת 2018 במסגרת הרפורמה במשק החשמל, הוחלט שהחטיבה תהפוך לחברה ממשלתית עצמאית, "חברת ניהול מערכת", המנותקת מחברת החשמל. הנתק הזה אמור למנוע ניגוד עניינים מובנה שבו נמצאת חברת החשמל כשהיא מחליטה מאיפה יגיע החשמל, אם מתחנות הכוח שלה, שבהן תחנות מזהמות, או מאנשים וגופים פרטיים, שבהם למשל פאנלים סולאריים.
אלא שהתהליך, שאמור היה להסתיים בסוף שנת 2019, זכה לשלוש תקופות של הארכת זמן בשל אי מוכנות החברה הממשלתית ובדצמבר האחרון תוקן רישיון החברה כך שהיא תוכל לפעול באופן חלקי, ושוב ניתנה לה הארכה, עד ל-3 ביוני. נכון לעכשיו, רוב היחידות של החברה לניהול מערכת פועלות, למעט זו המרכזית, היחידה לניהול מערכת. יש לציין כי כל בקשה להארכת זמן מוגבלת בחצי שנה לכל היותר, וכבר כשהוגשה הבקשה האחרונה הובהר בחברה כי לרשותה תעמוד האפשרות להגשת בקשה נוספת.
"מכיוון שחברת ניהול המערכת עדיין לא ערוכה לבצע באופן מלא את פעילות ניהול המערכת, יש לדחות את המועד הקבוע בצו למועד אחרון שיהא לא יאוחר מתום חצי שנה נוספת", נכתב בבקשה להארכת זמן שתוגש לוועדת הכלכלה של הכנסת. "הרישיון שניתן לחברת החשמל לישראל ימשיך לעמוד בתוקף לגבי חלק מפעילות ניהול המערכת, ובהתאם לכך וכל עוד לא ניתן רישיון כאמור לחברת ניהול המערכת בע"מ, תמשיך חברת החשמל לישראל בע"מ, בין השאר, בחלק פעילות ניהול המערכת, בכפוף להוראות החוק".
מחברת ניהול המערכת נמסר בתגובה: "חברת ניהול המערכת, האמונה על ניהול ותכנון משק החשמל בישראל, קיבלה כבר בדצמבר 2020 את האחריות על תכנון ופיתוח משק החשמל. החברה פועלת על מנת להשלים את הליך העברת ינ"מ (יחידת ניהול מערכת) לאחריותה. הקמת חברת ניהול המערכת נעשתה בזמן שיא כמעט, תוך התמודדות עם אתגרים טכנולוגיים ולוגיסטיים מורכבים. בנוסף, בעקבות הקורונה, חוסר תקציב מדינה ואירועים נוספים שאינם תלויים בנו, חלו עיכובים בהשלמת התהליך. לאור זאת ביקשנו לדחות את מועד העברת ינ"מ לאחריותנו, על מנת שנוכל לקבל אותה בצורה המיטבית".
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל מיישמת את הרפורמה תוך הקפדה יתרה על עמידה בלוחות הזמנים שנקבעו. בהתאם לכך, בחודש דצמבר 2020 עברה כל פעילות תכנון מערכת ההולכה וההשנאה מחברת החשמל לחברת ניהול המערכת, ועמה פגו עיקר החששות לניגודי עניינים המוזכרים בכתבה. יתר הפעילות צפוי לעבור לחברת ניהול המערכת במהלך השנה כפוף למוכנותה, וממילא לפעילות זו אין השלכה ממשית על אופן שילוב פעילותם של יצרנים פרטיים. אלה מתנהלים על פי אסדרות של רשות החשמל הרגולטור המפקח".
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
4 תגובות
שחיתות בתוך שחיתות לפי מקורות,זרים לכאורה
מחאה ומאבק "שומרים על הבית 2020 – טורביNOT". בחסות החלטת ממשלה בומבסטית חח"י חוסמת התקנת מאות אלפי מ"ר של מערכות סולאריות מתקדמות בתחום המועצה האזורית גלבוע. החסימה היא ע"י שריון כושר הולכה לטובת חוות של טורבינות רוח ענקיות ומפלצתיות של יזם פרטי. כל הפרטים באתר ובדף הפייס של המאבק.
כתבה שלא מתמודדת עם המציאות. והמציאות היא שהקמת שלוש תחנות משנה שהיו בתכנון בוטלה וזאת משום ששוק האנרגיה המתחדשת התקדם בקצב מהיר הרבה מעל לצפוי. מצד שני הכתבה מתעלמת מהבעיה האמיתית והיא שחברת החשמל תמשיך להחזיק את השליטה בחיבור פאנל ואנרגיות מתחדשות לרשת ההולכה וזה יהיה צוואר הבקבוק
דחוף לשלוח לשר האנרגיה החדש. הגיע הזמן לנענע את כל ניגודי העניינים בחברות הממשלתיות