ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ארגון "פרטיות ישראל" הגיש למפלגת "יש עתיד" דרישה רשמית כי יחדול מאיסוף מידע על בוחרים ללא הסכמתם ואף ימחוק כל מידע שנאסף בדרך זו. את הדרישה העלו בארגון לאחר שחשפנו ב"שקוף" כי המפלגה הציבה למועמדים בקלפיות בתל אביב תנאי לקבלתם לעבודה, לפיו עליהם לשלוח את פרטיהם של 10 מצביעים פוטנציאליים. הם נדרשו לשלוח שמות מלאים, טלפונים, כתובות ותעודות זהות.
איסוף כזה אינו חוקי – בשבוע שעבר הרשות להגנת הפרטיות הבהירה למפלגות כי הזנת פרטים של אזרחים ללא הסכמתם, בייחוד אודות תמיכה במפלגה כזו או אחרת, מהווה הפרה של החוק להגנת הפרטיות. ״מפלגות רבות בתקופת הבחירות הנוכחית נוהרות למידע על מצביעים ומבקשות לסמן כמה שיותר בוחרים פוטנציאליים כתומכיהן", אמרה עו״ד נעמה מטרסו קרפל, מנכ״לית "פרטיות ישראל".
"טוב ייעשו המפלגות אם יפעלו לקבלת הסכמה חופשית ומדעת מבעלי המידע, ולא יעודדו פעילים למסור מידע על קרובים. אנחנו קוראים לציבור הרחב להיות ערניים יותר לנושא של איסוף מידע על עמדות פוליטיות, ולא למסור מידע על חברים או קרובים, ללא שאלו הסכימו לכך, תוך שהם מבינים את ההשלכות של מסירת המידע״.
במסרון ששלחו נציגי המפלגה לכ-200 מועמדים לעבודה בקלפיות צורף טופס למילוי פרטיהם האישיים של כ-10 אנשים נוספים – ללא חובת אישורם או ידיעתם. בהודעה הובטח כי הפרטים לא יועברו למפלגה אלא לצורך "שיחות המרצה ביום הבחירות". הבקשה חריגה בייחוד משום שלא מדובר בעבודת שטח בקמפיין "יש עתיד" אלא בהשגחה על טוהר הבחירות. הנרשמים פועלים בקלפיות על מנת לוודא שההליך מתבצע כראוי וכי אין הטיה בספירת הקולות.
"יש עתיד" מצטרפת למפלגות כמו "ימינה" ו"הליכוד" שנכנסו למירוץ לאיסוף פרטיהם של תומכים ותומכות פוטנציאליים. הנזק הטמון באיסוף כזה כבר נחשף: לפני כשנה דלף לרשת פרטיהם של כ-6.5 מיליון בעלי זכות בחירה – יחד עם כתובתם, מספר הטלפון שלהם, כתובת הדוא"ל ומקום הצבעתם.
יתרה מזאת, המידע שדלף כלל פירוט אודות מצבו האישי והרפואי של אדם המעוניין בהסעה אל הקלפי. נראה שאין מניעה שזה יקרה שוב – גם לקראת הבחירות הקרובות בסיעת "ימינה" מתכננים לאפשר לסמן באפליקציית אלקטור אם אדם צריך הנגשה ואילו בסיעת "הליכוד" פתחו את השערים למידע לכל דורש. כעת גם "יש עתיד" אוספת מידע על אזרחים ללא הסכמתם המפורשת.
מהמפלגה נמסר: "יש עתיד נוהגת רק על פי הקבוע בחוק".
(איך זה משפיע עליך)
יכול להיות שחברה רחוקה שלך רוצה לעבוד בקלפי ותיתן את הפרטים שלך בתמורה. אולי היא אפילו תשאל אותך לפני – אבל לא בטוח שתדעי מה המשמעות. מכאן, מספר הטלפון שלך הכתובת והנטיה הפוליטית יכולים להגיע לידיים זרות ואף להתפרסם ברבים ולשמש גורמים בעלי אינטרסים.
(מה עושים כדי שיתוקן)
שלחו למפלגות מייל עם בקשה לדעת איזה מידע הן מחזיקות אודותיכם – הן מחויבות לענות על פי "זכות העיון". תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הטפסים לדוגמה שנמצאים כאן ורשימת כתובות המייל של נציגי המפלגות – בקישור הזה. יחד נוכל לאותת להם שהנושא חשוב לאזרחים ואזרחיות רבים, שמעוניינים לדעת איזה מידע נאסף עליהם.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
זו ממש לא פרקטיקה חדשה. ב2008 כשרציתי לעבוד בבחירות לעירייה מטעם של 'אשדוד ביתנו', הם ביקשו שנמסור שמות של תומכים פוטנציאליים כתנאי לקבלה..