ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

שלא תשכחו את השם: הטריק של ראש העיר לשיווק עצמי

שמו של ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך מתנוסס על שלטים הפזורים בכל העיר ומבשרים על בניית כיכרות וגשרים • עתירה לוועדת הבחירות האזורית, בטענה כי מדובר בתעמולת בחירות אסורה, הובילה להבטחה של העירייה למחוק את השם • השופטת קטלה את התירוצים המופרכים של ראש העיר

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שלטים עם שמו של ראש העיר רז קינסטליך (צילום: דניאל סינרייך)

רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון, מצא טריק לשיווק עצמי בזיל הזול: הוא שותל את שמו על שלטי עירייה הפזורים בעיר, לעיני התושבים והתושבות. כיכר חדשה נבנית? שלט של העירייה מבשר זאת לתושבים, ובסופו מברך אותם מר קינסטליך. גשר להולכי רגל? "בברכה, רז קינסטליך". אנדרטה לנרצחי ונופלי 7 באוקטובר? גם כאן, קינסטליך מברך. עד הבחירות הבאות לרשויות המקומיות ב-2029, כבר בטוח תזכרו את השם.

שני פעילים חברתיים, ולד קפוסטין ודניאל סינרייך, החליטו לעתור לוועדת הבחירות האזורית נגד השימוש בשלטים, שנעשה בניגוד לאיסור שימוש בנכסי הציבור לטובת תעמולת בחירות. בעקבות העתירה, העירייה הבטיחה למחוק את שמו של קינסטליך מהשלטים ולפיכך השופטת חנה קיציס, מחקה את העתירה. אך בשיחה עם "שקוף" העותרים טוענים כי בפועל שמו של קינסטליך לא הוסר אלא פשוט כוסה במדבקה. לדבריהם, בשלושה מהשלטים, המדבקות שכיסו אותם כבר הספיקו להיתלש.

קידום אישי על גב הציבור הוא דבר שאינו זר עבור מר קינסטליך. איתמר ב"ז פרסם בעבר ב"עין השביעית" כי כספים של תושבי ראשון לציון שימשו לקניית כתבות תדמית שבהן צוין שמו. כספי ציבור אף שימשו לקידום של דפי פייסבוק פוליטיים של ראש העיר. 

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

קפוסטין הוסיף כי השיווק העצמי מעיד על סדרי העדיפויות המעוותים של ראש העיר וציין כדוגמה מועדון לקשישים ניצולי שואה, שלמרות הבטחותיו של קינסטליך להיאבק נגד סגירתו, נותר סגור כבר חמש שנים. לדבריו, אבן המחלוקת בנושא הייתה מול בעל המבנה וסביב דמי השכירות. "מדובר בסך הכל ב-4,000 שקל בחודש על שכירות, כאשר בזמן הזה הוא מוציא עשרות אלפי שקלים לפרסומות שלו בפייסבוק", הוסיף. 

תתחדשו!

בהחלטה שניתנה בתחילת השבוע בעניין העתירה, ניתן היה לקבל הצצה לתירוצים המביכים של העירייה והעומד בראשה. בין היתר טענו כי שלטים המבשרים על עבודות בניה אינם עושים חסד עם ראש העיר, כיוון שתושבים תופסים את העבודות כמטרד. למעשה, לשיטתם קינסטליך לא רק שלא התפאר, אלא ביקש, באקט אבירי, למשוך אליו אש: "ידוע כי עצם ביצוע עבודות מעורר התנגדות של התושבים וכעס על חסימות כבישים, ועל כן הצגת ראש העיר כמי שאחראי לעבודות אלה, נועדה להבהיר כי הוא הכתובת לתלונות בנושא במידת הצורך". 

לקריאת נימוקי השופטת להחלטה:

תרם-279-26-טיוטה_Sanitized

השופטת ביטלה טענה זו מכל וכל. "השלטים מציגים עשייה שנועדה לטובת התושבים והעיר. השלטים הציגו את מיזם הבנייה עצמו, וההקשר הוא של שיפור המצב (למשל תמונות 'לפני' ו'אחרי' או כתובת 'תתחדשו!'). הקישור של ראש העירייה לפעילות לטובת התושבים, אולי אפילו לעצם קיום פעילות בנייה, ודאי אינו אמור להזיק לו בעיני הבוחרים".

את התירוצים של ראש העיר, גיבתה היועצת המשפטית של העירייה, עו"ד נעמה כליף-חזרתי. קפוסטין ציין כי בעבר הוגשו על ידו פניות אל המחלקה המשפטית של העירייה בנוגע לשלטים דומים שמברכים על חגים או אירועים שונים. "כמו במקרה הנוכחי, פנינו למחלקה המשפטית תחילה, שהתחמקה מתשובות ענייניות", טען קפוסטין. 

השופטת מתחה ביקורת על עמדת העירייה והזכירה למחלקה המשפטית את תפקידה: "שמירת הדין ברשות המקומית", ולא הגנה משפטית לראש העיר. קפוסטין הוסיף כי מדובר בבעיה מבנית מוכרת בשלטון המקומי: "ליועץ משפטי של רשות מקומית, להבדיל מיועץ משפטי לממשלה, אין כהונה מוסדרת. בפועל, אם משהו לא נראה לו, ביכולתו של ראש העיר לפטר את היועץ המשפטי בתמיכה של כמות מסוימת של חברי מועצה מהיום למחר".

למרבה האבסורד, את המחיר על התעמולה האסורה של ראש העיר – הציבור נאלץ לשלם. השופטת פסקה שעל העירייה לשלם קנס לכיסוי הוצאות העותרים בלבד, בסך 3,000 שקלים. את הסכום, כמו גם את הוצאות רכישת השלטים – ישלמו תושבי ראשון לציון המשלמים ארנונה. "היא חייבה את העירייה, אך בפועל היא חייבה את תושבי העיר לשלם את ההוצאות", אמר קפוסטין. "אנחנו קיבלנו 3,000 שקל על כלום. על דבר שהגשנו עליו מיצוי, כאשר העירייה הייתה יכולה לטפל בזה מראש, אלא שהיא העדיפה להגן על ראש העיר ולא על החוק". 

כך או כך, גם במצב בו הקנס היה מוטל על ראש העיר ויוצא מכיסו, מדובר בסכום שכנראה לא היה מטלטל את עולמו. "ההוצאות שנפסקות הן מגוחכות – התועלת בהפרה שווה להם יותר מהקנס שהם מקבלים", הדגיש סינרייך.
***
זיו פלדמן הוא סטודנט לתקשורת ומדעי המדינה באוניברסיטת תל-אביב. הכתבה מתפרסמת במסגרת תוכנית התמחות משותפת של "שקוף" עם האוניברסיטה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,844 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק