ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

מדוע הכלי החדש להגנה על נפגעי אלימות במשפחה – בקושי מיושם?

לראשונה מפתיחת מושב הכנסת, היו"ר אמיר אוחנה אישר להעלות ארבע שאילתות דחופות לשרי הממשלה, כפי שהחוק מאפשר לו • שר המשפטים יריב לוין הסביר מה קרה לחוק שיאפשר איזוק אלקטרוני במקרים של אלימות במשפחה • שר החינוך יואב קיש נשאל על הטיפול בילדים הסובלים ממצוקה בשל המלחמה ועל מקרים של גזענות נגד בני העדה האתיופית

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

מדי שבוע בימי רביעי נפתחת ישיבת מליאת הכנסת במתן מענה לשאילתות הדחופות. זו בעצם הזדמנות של חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, לשאול את השרים באופן פומבי ומהיר שאלות מהותיות העוסקות בתחומי משרדם. בתקופה האחרונה פרסמנו כיצד יו"ר הכנסת הנוכחי אמיר אוחנה (ליכוד) מנהל את השימוש בכלי החשוב הזה באופן בעייתי. אנחנו "בשקוף" נעקוב אחר הנושאים שמועלים ע"י חברי הכנסת והמענה להם – האם התשובה שניתנה עניינית או שמא מדובר בניסיון התחמקות בלבד.

בישיבה שהתקיימה השבוע נשאלו, לראשונה מפתיחת המושב לפני כחודש וחצי, ארבע שאילתות דחופות – 100% מסך השאילתות שהיו"ר רשאי לאשר, רק אחת מתוכן מטעם ח"כ מהקואליציה.

שלוש מתוך ארבע השאילתות הופנו למשרד החינוך ועליהן השיב שר החינוך, יואב קיש (ליכוד):

"הקלות בבחינות הבגרות במועד חורף התשפ"ה עקב המלחמה – תושבי מועצה אזורית גלבוע" של חבר הכנסת יאסר חוג'יראת (רע"מ).

"גזענות ואפליה במערכת החינוך ובקרב ילדים ובני נוער" של חברת הכנסת פנינה תמנו (המחנה הממלכתי).

85% מילדי ישראל מגלים תסמיני מצוקה" של חבר הכנסת סימון מושיאשווילי (ש"ס).

שאילתה נוספת הופנתה למשרד המשפטים ועליה השיב שר המשפטים, יריב לוין (ליכוד):

"יישום חוק הפיקוח האלקטרוני" של חברת הכנסת מירב בן ארי (יש עתיד).

השאילתה של בן ארי עסקה ביישום חוק הפיקוח האלקטרוני למניעת אלימות במשפחה שנכנס לתוקף בחודש אוגוסט האחרון – עליו שאלה גם בשבוע שעבר במהלך המענה על השאילתות הדחופות במליאה. "בכמה מקרים השתמשו השופטים בכלי האיזוק האלקטרוני כפתרון באירועי האלימות במשפחה?", שאלה בן ארי.

https://youtu.be/1tXK7y26R90

שר המשפטים לוין השיב על השאילתה, ונאלץ להודות שהנתונים אינם מחמיאים בלשון המעטה. "החוק נמצא באמת בשלבים ראשונים של הפעלה, והנתונים בעיניי הם נתונים רחוקים מאוד מלהיות מספיקים", אמר. "עד היום בסך הכול הוגשו רק 35 בקשות, בוצעו רק שבע הערכות מסוכנות. נעשו 15 בדיקות של ייתכנות לפיקוח. בסופו של עניין, עד היום ניתנו על ידי בתי המשפט, נתון דל ביותר – רק שלוש החלטות של בתי המשפט בעניין צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי".

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

לוין ניסה להסביר את המספרים הנמוכים בכך שמדובר בכלי חדש. "אין עדיין מספיק מודעות והכרה של הכלי הזה לא רק בקרב בתי המשפט, אלא גם בקרב עורכי הדין שעוסקים בנושאים האלה, ולכן כנראה מספר הבקשות הוא לא גדול", פירט. "יש הרבה מאוד בעיות בהפעלה של העניין הזה. יש בעיות של מחסור בכוח אדם וכו'. אני יכול לומר לך שאני פניתי בעניין הזה במכתב לראש אגף התקציבים וביקשתי תגבור גם בנושא הזה. אנחנו באמת נעשה איזשהו מאמץ להגביר את המודעות לנושא הזה".

"מקרים חריגים"

ח"כ תמנו שטה (המחנה הממלכתי) שאלה, בעקבות אירוע התקיפה הגזעני באילת נגד ילד בן 7 שבן 14 קילל אותו וירק בפניו: "כיצד שר החינוך מתכוון להתמודד עם התופעה במערכת החינוך, שהיא הרבה פעמים גם מתוך המערכת? והיכן עומדת 'הדרך החדשה' לשוויון ליוצאי אתיופיה במערכת החינוך, שהיא 60 מיליון בשנה?"

השר השיב כי "המקרים האלה, כולל המקרה שדיברת עליו עכשיו, זעזעו את כולנו. אלה מקרים חריגים. הם אינם משקפים את שגרת מערכת החינוך. חלקם מגיעים לטיפול של משטרת ישראל".

עוד אמר השר קיש כי "המשרד שם בראש מעייניו כמדיניות שלי את קידום המוגנות של התלמידים, צוותי ההוראה במערכת החינוך, וזה יעד מרכזי בתוכנית העבודה של המשרד לשנה הנוכחית. אנחנו מקדמים ומתניעים מדיניות, ומיישמים תוכניות מעמיקות לפיתוח אקלים חינוכי מיטבי במניעת אלימות במרחב הפיזי".

לגבי שאלתה ליישום תכנית "הדרך החדשה", ענה השר כי "התוכנית הזאת התחילה בהתאם להחלטת ממשלה ב-2015, 2020, והחלטה אחרונה 787 מ-2023. ההיקף שלה לשנת הלימודים תשפ"ה, לשאלתך – 60 מיליון שקלים. היעדים עוסקים בקידום ההישגים לתלמידים, בתוכניות למצטיינים, פעילות העשרה, פעילויות בלתי פורמליות, הגדלת מגויסים לתפקידי איכות וקצונה, פיתוח של עובדי הוראה, וצמצום תלמידים עם מוגבלויות בשכיחות גבוהה".

עוד ציין כי "נסגר הפער בשיעור הזכאות לבגרות. עלייה של 12.5% ביחס לשנת הלימודים תשע"ח. כמו כן, יש צמצום משמעותי גם בפער של בגרות איכותית, שמבטא עלייה של כ-10% בנתונים. בסוגיית תלמידים מחוננים ומצטיינים – גם פה ניכרת עלייה שיטתית במספר התלמידים יוצאי אתיופיה, שמשתתפים בתוכניות".

עמוד הפרוטוקולים של ישיבות מליאת הכנסת באתר הכנסת

ח"כ מושיאשוילי (ש"ס) שאל את השר: "על פי נתוני המועצה לשלום הילד חל שינוי לרעה במצב הפיזי, הנפשי וההתנהגותי בקרב ילדים בשנת המלחמה. בנוסף, כשני שלישים מהילדים מפחיתים או נמנעים מיציאה מהבית עקב המצב הביטחוני. כיצד מתכוון המשרד לפעול על מנת להגביר את המענה הפסיכולוגי?".

קיש אמר כי נתוני המחקר אינם מדויקים. "אני לא יודע איך ראית 85%, אני הבנתי שמדובר, רק בשביל ליישר את העובדות, בכ-50% מהתלמידים שמדווחים על סימפטומים נפשיים ועל מצוקות רגשיות בעקבות המלחמה. עדיין כמובן 50% זה מספר עצום, שלא ישתמע שאני מזלזל, אני רק מדייק".

"אנחנו נותנים מענים באמצעות אנשי מקצוע, יועצים ופסיכולוגיים בכל מוסדות החינוך, בדגש על מוסדות החינוך בקווי העימות עבור תלמידים במעגלי הפגיעה ועוד", הסביר קיש. "אנשי המקצוע מדווחים שתלמידים שנחשפו באופן ישיר ועקיף לטראומה, המענים האלה מונעים החרפה ותסמינים של פוסט טראומה. החזרה של התלמידים למוסדות החינוך בדרום וקיום מוסדות חדשים למפונים והשיקום בצפון, נותנים התמודדות וצמיחה, והמשרד משקיע משאבים מקצועיים לליווי כל התהליך הזה בנושאים הרגשיים והפסיכולוגיים".

ח"כ חוגי'ראת שאל: "האם משרד החינוך מתכוון להעניק תוספת זמן או שינויים במתכונת הבחינה? וכיצד יובטח שוויון הזדמנויות בין תלמידים אלה לבין התלמידים באזורים שלא הושפעו מהמצב הביטחוני?"

בתגובה השיב לו שר החינוך כי לכל התלמידים בארץ ניתן מיקוד לבחינה ו"אזורים שהיו כפופים להנחיות מיוחדות של פיקוד העורף, ובשל כך נמנעה מהם היכולת ללמוד, קיבלו הקלות נוספות בהתאם לפגיעות שלהם".

לטענת השר קיש, התלמידים עליהם נשאלת השאילתה לא זוכים להטבות מיוחדות, ובמידה ויש השגות על כך ניתן לערער לוועדה מקצועית מיוחדת של המשרד. "מועצה אזורית גלבוע שנבחנה, ושלושת המוסדות שהלמידה בהם כמעט ולא השתבשה, לא סווגה ולא קיבלה תעדוף. התלמידים זוכים להקלות כמו בכל רחבי המדינה, ולא למשהו ייחודי".

מהן שאילתות דחופות?

​חבר הכנסת רשאי לפנות לשר בשאילתה על עניין שבתחום תפקידי השר הנשאל, כאשר יש שלושה סוגי שאילתות: שאילתה רגילה, שאילתה דחופה (בעל פה) ושאילתה ישירה.

השאילתה הדחופה היא שאילתה שיו"ר הכנסת קבע כי יש לה חשיבות או דחיפות מיוחדות, והתשובה עליה נמסרת במליאת הכנסת בשבוע שבו הוגשה. בשאילתה מסוג זה נכללות עד 40 מילים ויש להשיב עליה בתוך יומיים. מגיש השאילתה קורא אותה במליאה, והשר, סגנו או שר אחר עונה עליה. משך התשובה – עד שלוש דקות אך בפועל זה יכול להימשך מעבר. לאחר מתן התשובה השואל רשאי לשאול את השר המשיב שאלה נוספת הנובעת מתוכן התשובה, ולאחריה רשאי יו"ר הישיבה לאפשר לשני חברי כנסת אחרים – רצוי אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה – לשאול שאלה נוספת לכאורה באותו נושא, אך חברי הכנסת לעתים שואלים שאלות שאינן קשורות לשאילתה המקורית.

סדר היום של ישיבות הכנסת בימי רביעי נפתח כאמור בתשובות על שאילתות דחופות, ויו"ר הכנסת מאשר העלאתן של עד ארבע שאילתות דחופות במליאה בכל שבוע. אולם, כפי שפרסמנו ב"שקוף", לא ניתן לדעת כמה שאילתות דחופות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד) סירב לאשר ומדוע, כיוון שהוא לא מפרסם מידע זה. ביקשנו את המידע באמצעות הגשת בקשת חופש המידע, אך גם זה לא עזר. רק לאחר שבתנועה לחופש המידע איימו בשל כך לפנות לבית המשפט העליון – התקבל במערכת מידע חלקי הנוגע רק למחצית כהונת הכנסת, מאז סוף חודש אוקטובר 2023. מהמידע עולה כי היו"ר לא אישר את הגשתן של 288 שאילתות לשרים הרלוונטיים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,851 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק