ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

"הדבר הנכון ביותר לכלכלה הוא להמשיך את המלחמה הזאת"

שתי שאילתות דחופות הוצגו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, אחת מהן בנושא החשוב של ההתאוששות הכלכלית של ישראל • ואיזו עוד שאילתה דחופה אישר יו"ר הכנסת אמיר אוחנה?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מדי שבוע בימי רביעי נפתחת ישיבת מליאת הכנסת במתן מענה לשאילתות הדחופות. זו בעצם הזדמנות של חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, לשאול את השרים באופן פומבי ומהיר שאלות מהותיות העוסקות בתחומי משרדם. בתקופה האחרונה פרסמנו כיצד יו"ר הכנסת הנוכחי אמיר אוחנה (ליכוד) מנהל את השימוש בכלי החשוב הזה באופן בעייתי. אנחנו "בשקוף" נעקוב אחר הנושאים שמועלים ע"י חברי הכנסת והמענה להם – האם התשובה שניתנה עניינית או שמא מדובר בניסיון התחמקות בלבד.

בישיבה שהתקיימה בשבוע שעבר (רביעי), נשאלו שתי שאילתות דחופות שהופנו למשרד האוצר, ועליהן השיב שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית):

"כלכלני S&P צופים כי ההתאוששות הכלכלית של ישראל תידחה לשנת 2026", של חבר הכנסת ולדימיר בליאק (יש עתיד).

"דוח מבקר המדינה בנושא טיפול בתופעת החשבוניות הפיקטיביות", של חבר הכנסת אלי דלל (ליכוד).

עמוד הפרוטוקולים של ישיבות מליאת הכנסת באתר הכנסת

חבר הכנסת בליאק התייחס לכך שחברת S&P, אחת משלוש חברות הדירוג הגדולות בעולם, פרסמה דוח חצי שנתי שלפיו המלחמה עם חמאס וחיזבאללה תימשך גם לתוך שנת 2025, ובהתאם הגירעון ימשיך לעלות, והחוב הממשלתי יגיע ל-70%. בליאק שאל: "אילו צעדים שר האוצר מתכוון לנקוט כדי למנוע הורדת דירוג נוספת ולזרז את התאוששות כלכלת ישראל אחרי המלחמה?".

סמוטריץ' השיב כי "הדבר הנכון ביותר לכלכלה הוא להמשיך את המלחמה הזאת עד למימוש מלוא מטרותיה, והניצחון, הניצחון, בעזרת השם, יביא ביטחון והביטחון יביא צמיחה כלכלית מאוד מאוד גדולה הרבה מאוד שנים קדימה. אז זה נכון לביטחון ולקיום שלנו וזה נכון לכלכלה".

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

סמוטריץ' הוסיף כי "הנחתי על השולחן תקציב 2025, שכולל צעדי התכנסות פרמננטיים של כמעט 2% תוצר, 40 מיליארד שקל. אני לא חושב שיש מישהו שעשה את זה אי פעם מאז קום המדינה. לקחתי על עצמי גם צעדים לא פופולריים. הם אושרו בממשלה. חבריי גילו אחריות רבה. אני מקווה שגם פה, הבית הזה יגלה אחריות, ובחודשיים ומשהו הקרובים יעביר את זה יחד עם שורה של השקעות ושל רפורמות שזורעות את הזרעים למעבר מאוד מהיר ממלחמה לצמיחה כבר בשנת 2025". הוא הוסיף כי הוא מקווה בהמשך להחזיר חלק מהגזרות הכלכליות המוטלות כיום: "בהנחה שאני גם אזכה להעביר בבית הזה את תקציב 2026, נוכל להרחיב ולהחזיר לאזרחים חלק מהדברים שאנחנו לוקחים".

חבר הכנסת דלל שאל את שר האוצר שאילתה בנושא דוח מבקר המדינה, המצביע על שימוש בחשבוניות פיקטיביות מזויפות הגורמת נזק של מיליארדי שקלים בשנה לקופת המדינה. "אילו צעדים ינקוט המשרד על מנת למגר את התופעה? כיצד מתכוון המשרד להגביר את שיתוף הפעולה בין הרשויות השונות כדי לטפל בתופעה ובאכיפה? והאם מתכנן המשרד לקדם חקיקה שתסייע להחמיר את הענישה על הפצה וניכוי של חשבוניות פיקטיביות?".

סמוטריץ' השיב לו כי "זה אחד הדגלים המרכזיים שלי כשר האוצר", ומנה כמה צעדים שנעשו בנושא. בין היתר הוא אמר כי נעשתה רפורמה בנושא שאושרה בוועדת הכספים: "חשבוניות ישראל". כמו כן, לדבריו מקודמת חקיקה במסגרת הרפורמות של חוק ההסדרים, כך שלא רק שהחשבונית הפיקטיבית לא תוכר לקיזוז מע"מ, היא גם לא תוכר כהוצאה מוכרת למס. בנוסף, הסביר כי משרדו מציע לאמץ את המודל של ה-OECD לדיווח על פלטפורמות דיגיטליות מקוונות, ולקבוע שפלטפורמה שעוסקת בנדל"ן תדווח על עסקאות המוכרות לו בישראל.

מהן שאילתות דחופות?

​חבר הכנסת רשאי לפנות לשר בשאילתה על עניין שבתחום תפקידי השר הנשאל, כאשר יש שלושה סוגי שאילתות: שאילתה רגילה, שאילתה דחופה (בעל פה) ושאילתה ישירה.

השאילתה הדחופה היא שאילתה שיו"ר הכנסת קבע כי יש לה חשיבות או דחיפות מיוחדות, והתשובה עליה נמסרת במליאת הכנסת בשבוע שבו הוגשה. בשאילתה מסוג זה נכללות עד 40 מילים ויש להשיב עליה בתוך יומיים. מגיש השאילתה קורא אותה במליאה, והשר, סגנו או שר אחר עונה עליה. משך התשובה – עד שלוש דקות אך בפועל זה יכול להימשך מעבר. לאחר מתן התשובה השואל רשאי לשאול את השר המשיב שאלה נוספת הנובעת מתוכן התשובה, ולאחריה רשאי יו"ר הישיבה לאפשר לשני חברי כנסת אחרים – רצוי אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה – לשאול שאלה נוספת לכאורה באותו נושא, אך חברי הכנסת לעתים שואלים שאלות שאינן קשורות לשאילתה המקורית.

סדר היום של ישיבות הכנסת בימי רביעי נפתח כאמור בתשובות על שאילתות דחופות, ויו"ר הכנסת מאשר העלאתן של עד ארבע שאילתות דחופות במליאה בכל שבוע. אולם, כפי שפרסמנו ב"שקוף", לא ניתן לדעת כמה שאילתות דחופות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד) סירב לאשר ומדוע, כיוון שהוא לא מפרסם מידע זה. ביקשנו את המידע באמצעות הגשת בקשת חופש המידע, אך גם זה לא עזר. רק לאחר שבתנועה לחופש המידע איימו בשל כך לפנות לבית המשפט העליון – התקבל במערכת מידע חלקי הנוגע רק למחצית כהונת הכנסת, מאז סוף חודש אוקטובר 2023. מהמידע עולה כי היו"ר לא אישר את הגשתן של 288 שאילתות לשרים הרלוונטיים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

2 תגובות

  1. תודה
    הכותרת לא משקפת את התוכן באופן הגון. למעשה הוא אמר שניצחון (והשגת היעדים) טוב לכלכלה, וזו אמירה פחות צינית ממה שמשתמע מהכותרת.

    1. צודק לחלוטין. אבל איך אמר תומר – "כלי תקשורת יכולים לעוות את המציאות מבלי להגיד שום דבר לא נכון, וזה עלול להיות מסוכן בהרבה משקר בוטה.". שום סיבה שזה ידלג על "שקוף"..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,869 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק