ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

התיישבות בעזה? "חוץ מהתקשורת אף אחד לא דיבר על זה"

שאלת ה"המשך" של נאור שירי (יש עתיד) לשאילתה הדחופה לשר גולדקנופף הסיטה את הדיון מיחידות דיור לעדה הדרוזית לכיוון השאלה המדינית-ביטחונית • עוד עלו לדיון: מבחני הרבנות וההקלות לאברכים שיצאו לקרב, והדיווחים על הזנחה ומחסור במזון במרכז לילדים חרדים בסיכון

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השר גולדקנופף במליאת הכנסת, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מדי שבוע בימי רביעי נפתחת ישיבת מליאת הכנסת במתן מענה לשאילתות הדחופות. זו בעצם הזדמנות של חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, לשאול את השרים באופן פומבי ומהיר שאלות מהותיות העוסקות בתחומי משרדם. בתקופה האחרונה פרסמנו כיצד יו"ר הכנסת הנוכחי אמיר אוחנה (ליכוד) מנהל את השימוש בכלי החשוב הזה באופן בעייתי. אנחנו "בשקוף" נעקוב אחר הנושאים שמועלים ע"י חברי הכנסת והמענה להם – האם התשובה שניתנה עניינית או שמא מדובר בניסיון התחמקות בלבד.

בישיבה שהתקיימה השבוע נשאלו שלוש שאילתות דחופות:

"משרד הבינוי ורמ"י לא שיווקו אף יחידת דיור במהלך שנת העבודה 2024 במגזר הדרוזי", של חבר הכנסת חמד עמאר (ישראל ביתנו), שאילתה שהופנתה למשרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל, ועליה השיב שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף (יהדות התורה).

"מבחני רבנות", של חבר הכנסת מתן כהנא (המחנה הממלכתי), שאילתה שהופנתה למשרד לשירותי דת, ועליה השיב השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי (ש"ס).

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

"הזנחה רפואית ומחסור במזון: עדויות מטרידות ממעון ירושלמי לילדים חרדים בסיכון", של חבר הכנסת יונתן מישרקי (ש"ס), שאילתה שהופנתה לשר הרווחה והביטחון החברתי, ועליה השיב שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי (ש"ס).

"שנת בשורה"

חבר הכנסת עמאר שאל מדוע עד היום לא שווק אפילו מגרש אחד במגזר הדרוזי לחיילים משוחררים והשר גולדקנוף לא הכחיש את הדברים וענה כי "מתחילת השנה אכן לא שווקו יחידות דיור ביישובים הדרוזים". הוא הסביר כי הדבר לא נעשה מתוך אפליה, "אלא להיפך, הדבר נובע מתוך רצון להתאים ולהוזיל את השיווקים לטובת הצרכים הייחודים של בני העדה הזאת".

השר אמר כי הוא קיים דיונים מקצועיים בנושא, שבסיומם הוא מתכנן להביא לאישור מועצת רמ"י הקרובה סעיף הכולל הטבה של 100% לבני המקום מקרב בני העדה הדרוזית. השר לא אמר מתי תתקיים ישיבת המועצה, וח"כ עמאר ביקש בשאלת ההמשך לקבל תאריך לכך. בתגובה השר השיב: "אני לא בטוח שכבר הוחלט על תאריך, אז זה די בקרוב". עוד אמר השר כי "השנה הקרובה תהא שנת בשורה לבני העדה בתחום הדיור".

לח"כ נאור שירי (יש עתיד) ניתנה הזכות לשאלה נוספת לשר, והוא שאל, בעקבות סיור של השר ברצועת עזה, האם בתקציב המדינה יש התייחסות תקציבית לגבי בנייה או התיישבות מחודשת ברצועה. "אני לא דיברתי עדיין על תקציב, עשינו סיור שם", השיב גולדקנופף. ח"כ שירי הקשה: "יש כוונה להתיישב?" והשר השיב: "אף אחד לא דיבר על זה, אף אחד לא שאל את זה. חוץ מהתקשורת, אין לזה שום דבר".

להוריד את הרף בשביל משרתי המילואים?

בשאילתה השנייה שאל ח"כ כהנא את השר לשירותי דת לגבי הוספת מועד לבחינות הרבנות בעקבות המלחמה: "אברכים רבים עזבו את ספסלי הישיבה ויצאו לשדות הקרב, ופספסו את מועד חודש חשוון של הבחינות לרבנות. האם תוכלו לסדר להם מועד שיתאים ללוח הזמנים שלהם, בהנחה שבחודש ניסן הם כבר יהיו שוב במילואים?".

השר מלכיאלי השיב כי נוסף מועד לבחינה: "בגלל שהרבה מאוד חיילים יצאו למילואים הרבנות הוסיפה מועד חדש בחשוון, מועד שלא היה, בשביל לתת לאותם חיילים. ככל שתהיה דרישה של נבחנים שלא יכלו להיבחן כי הם שירתו, ויצטרכו, הרבנות תעשה מאמץ לקיים מבחן נוסף".

לח"כ גלעד קריב (העבודה) ניתנה הזכות לשאלה נוספת לשר, והוא שאל: "האם אתה תומך במהלך להעניק עדיפות מובנית למשרתי מילואים בכל מה שקשור למינויים לתפקידים של משרתים בקודש במסגרת המערך של המועצות הדתיות ומערכי הרבנות הראשית? האם המשרד בונה תוכנית לקידומה של העדפה כזו בכפוף לכל הפרמטרים החוקיים?".

השר מלכיאלי השיב לו כי "אנחנו פועלים בצורה מאוד מאוד אינטנסיבית על מנת שהרבנים הטובים ביותר ייבחרו להיות רבנים ומשרתים בקודש – רבני יישובים, רבני ערים, רבני מושבים, בעזרת השם, גם רבני שכונות. אגב, אם אתה אומר שאנחנו מתעדפים, אני אוסיף את מה שאתה אומר למה ששאל חבר הכנסת כהנא. בשונה ממבחנים אחרים, לנבחנים ששירתו במילואים הורידו את הציון, הם יכולים לעבור בציון נמוך יותר. כי הבינו שאנשים שלא היו בספסלי הלימודים הרבה חודשים, אתה מצפה ממנו לפחות, ולכן גם הרבנות הכירה בציון נמוך יותר בשביל להיות עובר".

עמוד הפרוטוקולים של ישיבות מליאת הכנסת באתר הכנסת

ח"כ קריב אמר כי השר לא השיב על שאלתו האם הוא תומך בנתינת עדיפות במינויים למשרתי המילואים. השר השיב כי "אני תומך לתעדף את הרבנים הטובים ביותר לשרת את הציבור בנושא הדת. במינוי של הגוף הבוחר יש גוף בוחר ויש מתמודדים, וכל אחד בוחר במה שהוא רוצה". על כך הגיב ח"כ קריב ואמר לו שאם ככה הוא לא תומך בתיעדוף.

זו עיתונות?

השאילתה הדחופה האחרונה עסקה בנושא "הזנחה רפואית ומחסור במזון: עדויות מטרידות ממעון ירושלמי לילדים חרדים בסיכון". חבר הכנסת מישרקי התייחס לתחקיר ב"ישראל היום" על מרכז החירום 'קן דרור' בירושלים, המשמש כמעון המיועד לילדים חרדים בסיכון. "בתחקיר נשמעו עדויות קשות המצביעות על הזנחה רפואית ומחסור במזון", אמר ח"כ מישרקי, ושאל: "מהם הצעדים שננקטו על ידי המשרד בעקבות הטענות על הזנחה במרכז החירום וכיצד פועל המשרד למנוע מקרים דומים בעתיד?".

השר מרגי השיב כי המפקחת על המרכז מגיעה אחת לחודש לפגישת עבודה לצורך עדכון מצב הילדים וסיוע בכל דבר שנדרש. בנוסף הוא ציין כי "מעת לעת נערכים ביקורי פתע לשם בדיקות התנהלות המרכז".

"בעקבות הכתבה יצאו לביקור פתע נוסף", אמר השר. "ההתרשמות הכללית הייתה טובה, אווירה נעימה, ילדים עסוקים בפעילויות שונות, אוכל חם שהוגש בארוחת צהרים".

השר מתח ביקורת על פרסום התחקיר. "אני לא בא בטענות לכתבת ולא לעיתון, היא קיבלה תלונה, הייתה צריכה לדווח", אמר ובאותה נשימה הוסיף: "הייתי מצפה שלא מיד, שגם היא כעיתונאית שמעריכה את המקצוע שלה, הייתה יורדת גם היא למקום, מבקשת להיכנס – לא יתנו לה? מבקשת מאיתנו אישור, נלך יחד איתה בפתע כדי באמת לראות. מה שעולה אחר התלונה, אחר הביקורות, שהמצב שם משביע רצון, הן מבחינת המזון, הן מבחינת התנאים, ולכן סיום הטיפול יהיה אחרי שאנחנו נפגוש גם את המתלוננת. יכול להיות שיש מניעים סמויים כאלה ואחרים, שאני לא מכיר אותם".

ח"כ מירב בן ארי (יש עתיד) שאלה שאלה נוספת את השר, בנוגע לחוק הפיקוח האלקטרוני למניעת אלימות במשפחה שנכנס לתוקף בחודש אוגוסט האחרון. "כמה תסקירים של עובדות סוציאליות הוצאו בנושא האיזוק האלקטרוני מאז כניסתו של החוק לתוקף?".

השר הודה כי לאחר חקיקת החוק היה חשש שתהיה "התנפלות של תסקירים", לכן הגבילו ל-300 תסקירים, אך בפועל הוצאו רק "מספרים בודדים".

"אני לא רוצה להפנות אצבע מאשימה לאף אחד", אמר בכנות השר מרגי. "זה קורה בהרבה חוקים חדשים שאנחנו רוצים. אבל אין ספק שמערכת אכיפת החוק, שזה גם המשטרה, גם באמצעות התביעה שלהם, וגם מערכת בתי המשפט, אני חושב שצריכים להכיר את הכלי הזה. כמה צווי הגנה הוכרזו מאז? צריך להכיר את הכלי הזה. אם הוא נגיש וישים, צריך לנצל אותו. כנראה הוא לא מנוצל מספיק. המספרים הם מספרים בודדים". ח"כ בן ארי ביקשה תשובה מדויקת והוא השיב: "אני יודע שזה פחות מעשר אצבעותיי. אבל אני לא מתרגש מזה, זה תהליך הטמעה של חוק חדש".

מהן שאילתות דחופות?

​חבר הכנסת רשאי לפנות לשר בשאילתה על עניין שבתחום תפקידי השר הנשאל, כאשר יש שלושה סוגי שאילתות: שאילתה רגילה, שאילתה דחופה (בעל פה) ושאילתה ישירה.

השאילתה הדחופה היא שאילתה שיו"ר הכנסת קבע כי יש לה חשיבות או דחיפות מיוחדות, והתשובה עליה נמסרת במליאת הכנסת בשבוע שבו הוגשה. בשאילתה מסוג זה נכללות עד 40 מילים ויש להשיב עליה בתוך יומיים. מגיש השאילתה קורא אותה במליאה, והשר, סגנו או שר אחר עונה עליה. משך התשובה – עד שלוש דקות אך בפועל זה יכול להימשך מעבר. לאחר מתן התשובה השואל רשאי לשאול את השר המשיב שאלה נוספת הנובעת מתוכן התשובה, ולאחריה רשאי יו"ר הישיבה לאפשר לשני חברי כנסת אחרים – רצוי אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה – לשאול שאלה נוספת לכאורה באותו נושא, אך חברי הכנסת לעתים שואלים שאלות שאינן קשורות לשאילתה המקורית.

סדר היום של ישיבות הכנסת בימי רביעי נפתח כאמור בתשובות על שאילתות דחופות, ויו"ר הכנסת מאשר העלאתן של עד ארבע שאילתות דחופות במליאה בכל שבוע. אולם, כפי שפרסמנו ב"שקוף", לא ניתן לדעת כמה שאילתות דחופות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד) סירב לאשר ומדוע, כיוון שהוא לא מפרסם מידע זה. ביקשנו את המידע באמצעות הגשת בקשת חופש המידע, אך גם זה לא עזר. רק לאחר שבתנועה לחופש המידע איימו בשל כך לפנות לבית המשפט העליון – התקבל במערכת מידע חלקי הנוגע רק למחצית כהונת הכנסת, מאז סוף חודש אוקטובר 2023. מהמידע עולה כי היו"ר לא אישר את הגשתן של 288 שאילתות לשרים הרלוונטיים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,851 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק