ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
יועמ"שית הכנסת, עו"ד שגית אפיק, קבעה היום (רביעי) כי על ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) לערוך גילוי נאות פומבי במליאת הכנסת לפני שתצביע על הצעת החוק שיזמה ולפיה לא ייפתחו חקירות פליליות נגד חברי כנסת או יוגשו תביעות אזרחיות ללא אישור של 90 ח"כים, להוציא חקירת שוחד, מרמה והפרת אמונים. "עמדתי היא שעל חברת הכנסת גוטליב לערוך גילוי נאות במליאת הכנסת טרם ההצבעה על הצעת החוק שיזמה", כתבה אפיק במכתבה. ההצעה צפויה לעלות היום לקריאה טרומית במליאה, חרף ההתנגדות הנחרצת של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה.
אפיק ציינה כי קיבלה התחייבות מצד ח"כ גוטליב שלא להחיל את החוק על תיקים שכבר נפתחו: "משום שהיא היוזמת של הצעת החוק, עליה בנוסף להתחייב לכך שככל שהצעת החוק תעבור בקריאה הטרומית, במהלך הליך החקיקה ייקבע כי ההסדר לא יחול על הליכים משפטיים תלויים ועומדים או על חקירות פליליות שנפתחו. ציינתי בפניה את הדברים, והיא אישרה כי בכוונתה למסור הודעה כאמור".
בימים אלו דן בית המשפט בתביעה שהגישה פעילת המחאה שקמה ברסלר נגד ח"כ גוטליב. התביעה בגין הוצאת לשון הרע הוגשה בעקבות סערת הפצת תיאוריות הקונספירציה הנוגעות לברסלר ובן זוגה. ח"כ גוטליב השיבה לבית המשפט כי היא מבקשת לסלק את התביעה בהתקיים לטענתה חסינות מהותית. בשל היותה חברת כנסת, כתבה, "יש לשיטתה חסינות מהותית ועניינית. מקום שבו ח"כ נתבעת על אמירות במסגרת ולמען מילוי תפקידה הרי ברור כי יש להידרש לסוגיה בטרם פתיחת ההליך על כל השלכותיו".
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
עו"ד אפיק ציינה בנוסף בחוות דעתה כי "בהתאם לכללי האתיקה, האחריות לערוך גילוי נאות היא של חבר הכנסת בעל עניין אישי בנושא מסוים. לפיכך, אני מכתבת למכתבי זה את כלל חברי הכנסת על מנת להסב את תשומת ליבם לחובת הגילוי הנאות במצב של עניין אישי בהצעת חוק כלשהי וכן בהצעת החוק דנן".
בתחילת השבוע אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את קידום הצעת החוק להרחבת חסינות חברי הכנסת. היועצת המשפטית לממשלה מתחה ביקורת קשה על ההצעה, וטענה כי היא הופכת את החסינות "דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה והעמדה לדין פלילי ומפני הגשת תביעות אזרחיות". לדברי היועמ"שית, "ההצעה יוצרת שכבה מורמת מעם, גם במקרים שאינם נוגעים לתפקידם הפרלמנטרי".
היועמ"שית בהרה מיארה ציינה כי ההצעה תפגע באיזון שבין הרשויות ותחליש את מערכת אכיפת החוק. "הצעת החוק נותנת משקל יתר וכמעט מכריע לחופש הפעולה של חבר הכנסת, ומנגד היא דוחקת הצידה שיקולים כבדי המשקל של שוויון בפני החוק ועקרון שלטון החוק", כתבה. "הסטת האיזונים באופן כה מהותי מעניקה לחברי הכנסת זכויות יתר משמעותיות ביותר בהליך פלילי או אזרחי המוגש נגדם, החותרות נגד התכליות שבבסיס מוסד החסינות".
בין היתר, ציינה המשנה ליועמ"שית עו"ד אביטל סומפולינסקי החתומה על המכתב כי "גם בקביעת הרף הגבוה של קבלת החלטה פוזיטיבית של 90 חברי הכנסת לשם פתיחה בהליך פלילי או אזרחי, יש כדי להעניק דה-פקטו הגנה החורגת מתחולת החסינות המהותית, וכן להעלות חשש של עריצות בכנסת".
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!