ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ועדת השרים לחקיקה שהתכנסה השבוע, החליטה לדחות לשבוע האחרון של ינואר 2025 את ההצבעה על הצעתו של ח"כ משה סולומון (הציונות הדתית) – הצעת חוק לביטול ההפליה ברכישת מקרקעין ביהודה והשומרון. לפי ההצעה, יבוטל "החוק הירדני" – חוק השכרת ומכירת נדל"ן לזרים, שנחקק ע"י השלטון הירדני בשנת 1953. סביר להניח כי הממשלה מבקשת להמתין עם קידום החוק לכניסתו לתפקיד של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ, שממשלו צפוי להיות אוהד יותר להתיישבות בשטחים. מעבר למשמעויות הפוליטיות, ההצעה עלולה לסבך את הממשלה משום שהיא נוגעת לסוגיות משפטיות בינלאומיות הנוגעות לקרקעות ביו"ש, סוגיות שעלולות להביא למחלוקות וגינויים.
החוק מאמצע המאה הקודמת נועד למנוע רכישת קרקעות ביהודה ושומרון ע"י זרים – אנשים שאינם בעלי אזרחות ירדנית או ערבים. כדי שיהודים יוכלו בכל זאת לרכוש נכסים באזור, נחקק ב-1971 חוק העוקף זאת, וכעת, ח"כ סולומון מציע לבטל את החוק המקורי. ההצעה, שהונחה כבר ביוני ורק כעת מקודמת, מגיעה על רקע הכרזתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' השבוע – לפיה שנת 2025 תהיה שנת החלת הריבונות הישראלית על כל שטחי יהודה ושומרון. ההכרזה נעשתה במקביל להיבחרו מחדש של טראמפ לנשיאות.
בעבר סמוטריץ', ראש מפלגתו של סולומון, ניסה להגיש הצעות חוק דומות, אך החקיקה לא התקדמה והן נותרו על שולחן הכנסת. כמו כן, לפני כשנתיים עמותת רגבים עתרה לבג"ץ לביטולו של "החוק הירדני", אך שופטי בג"ץ דחו את העתירה, "בהיעדר עילה להתערבות שיפוטית".
בדברי ההסבר נכתב כי "מציאות זו, הקובעת מגבלות על הזכות של אזרח מדינת ישראל לרכוש זכויות במקרקעין באזור יהודה והשומרון רק בשל היותו אזרח ישראלי, אינה מתקבלת על הדעת", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "אי לכך מוצע לקבוע בחקיקה ראשית כי כל אדם יהיה רשאי לרכוש זכויות במקרקעין באזור יהודה והשומרון, כמו בכל מקום אחר".
חגית עופרן, מצוות מעקב ההתנחלויות של "שלום עכשיו", הסבירה ל"שקוף" כי מדובר בסוגיה שהמתנחלים מנסים לשנותה מזה זמן רב, וכי ההצעה תאפשר להם להתיישב בתוך היישובים הערבים. "החוק הזה עלול להביא אותנו למצב שבו מתנחלים יתחילו להשתלט על אדמות נרחבות, ונמצא אותם מתנחלים לא רק בתוך חברון, אלא גם בתוך רמאללה או בתוך בית לחם ושכם". לדבריה, "מתאימים את המערכת המשפטית בשטחים למערכת החוקית בישראל. זו כמובן הפרה של הדין הבינלאומי, שאומר שמעצמה כובשת אסור לה לשנות חקיקה בכלל, אלא אם כן זה לטובת התושבים בשטחים או שמדובר בצורכי ביטחון".
בוועדת השרים והחקיקה חברים 10 שרים, בראשם שר המשפטים יריב לוין (ליכוד), וחבריה עוסקים בין היתר בטיפול ואישור של הצעות חוק ממשלתיות לפני שהובאו לאישור הכנסת וטיפול וקביעת עמדת הממשלה ביחס להצעות חוק פרטיות מטעם הכנסת, ולמעשה, קובעים מי לשבט ומי לחסד – איזו הצעת חוק תקודם ואיזו תיעלם.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!