ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

"הילדים חשופים לרוצח שקט": בדרום תל אביב זועמים על התנהלות המשרד בראשות סילמן

במשרד להגנת הסביבה נקטו בצעד תמוה שעורר סערה בדרום תל אביב: העלמת מדידת חומר מזהם מסוכן בבית ספר שצמוד לתחנה המרכזית. הורי התלמידים הופתעו מהחלטת המשרד: "מי האנשים שמקבלים את ההחלטות? שיכניסו את הילדים שלהם לבית הספר במקומנו"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

"הייתי רוצה להאמין שהמקום שבו מבלה הילד שלי את רוב שעות הערות שלו הוא מקום בטוח". אלה ידעיה (צילום: בן כהן - מגפון ניוז)

בבית הספר היסודי שליד התחנה המרכזית בתל אביב נמדדו ריכוזים גבוהים של חומר מסרטן, אולם במשרד להגנת הסביבה החליטו כי אין טעם להמשיך במדידות שלו בחצר המקום. הורים לתלמידים שלומדים במוסד הביעו חשש עמוק וטענו כי מונעים מהם מידע חיוני לבריאות הילדים שלהם. 

לפני כשנה, בלחץ הורים ובעקבות חשיפת "שקוף", המשרד להגנת הסביבה החליט לנטר לתקופה קצרה מזהמים במתחם בתי הספר היסודיים השכונתי שפירא ושורשים, שצמודים לתחנה המרכזית בתל אביב. ממצאי הדוח שסקר את הניטור בתקופה זו, הראו כי נמדדו ריכוזים גבוהים של מזהמים שונים ובהם המזהם בנזן. בעקבות הממצאים, במשרד המליצו לעיריית תל אביב לבצע בדיקות למשך שנה שלמה כדי לקבוע אם יש חריגה שדורשת התייחסות מיוחדת. בעירייה החלו במדידות, אולם באישור המשרד להגנת הסביבה, החליטו לוותר על מדידות אותו מזהם, שאופייני למוצרי דלק ועלול לפגוע בבריאות גם מתחת לרף החוקי. 

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

"הייתי מאוד רוצה להאמין שהמקום שבו מבלה הילד שלי את רוב שעות הערות שלו הוא מקום בטוח, בטח שבמציאות המטורללת שבה אנחנו חיים", אמרה אלה ידעיה, אמא לדוד מכיתה ג' בבית הספר. "לצערי הוא פוגש שם רוצח שקט ונושם אוויר שאת ההשלכות המסוכנות שלו אני מאוד מפחדת שנגלה כשכבר יהיה מאוחר מידי". היא ביקשה להזכיר כי העירייה והממשלה עצרו את התוכנית לפינוי התחנה המרכזית "תכנית שהיתה על השולחן לצד ההכרזה על האזור כנפגע זיהום אוויר ועכשיו הן לא ממלאות את חובתן המינימאלית – לדאוג לשקף נתוני אמת על איכות האוויר שנושמים ילדינו והנזק שנגרם לבריאותם".

חצר בית הספר וברקע התחנה המרכזית בתל אביב (צילום: יעל געתון)

במקביל לפעולות הפינוי המהיר של התחנה המרכזית, שהחלו בממשלה הקודמת ונעצרו, השרה להגנת הסביבה לשעבר, תמר זנדברג, הכריזה בצעד תקדימי על האזור כמוכה זיהום אוויר, הליך שחייב את העיריייה לייצר תוכנית להפחתת זיהום באיזור וניטורו. כעת, בהובלת השרה עידית סילמן, מופקרת המדידה של אחד המזהמים המסוכנים.

"אני מודאגת ומרגישה שחסר לנו מידע חשוב", הוסיפה גילי, אמא לתלמידים בבית הספר. "יותר מידע ושקיפות היו עוזרים לנו לתת אמון במערכת. לא ברור לי מי אלה האנשים שמקבלים כאלה החלטות? אם מי שקיבל את ההחלטה במשרד להגנת הסביבה כל כך משוכנע שלא צריך לבדוק את זה, הוא מוזמן להכניס את הילדים שלו לבית הספר הזה". 

סכנה גדולה לגילאים צעירים

פרופ' עדי וולפסון, פעיל סביבה ומומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, שמלווה את מאבק התושבים, הזהיר "ככל שהחשיפה ממושכת ובגילאים קטנים יותר, בהם הגוף עדיין מתפתח, הסכנה גדולה יותר. אחד הגורמים המרכזיים לזיהום אוויר באזורים עירוניים הוא מגזר התחבורה, ובמיוחד במקומות שסמוכים לנתיבי תחבורה ראשיים, ובפרט לתנועה של כלי רכב כבדים ומזהמים, כמו אוטובוסים".

למרות הריכוזים הגבוהים שדיווחו עליהם במשרד להגנת הסביבה, הסבירו שם בתגובה לשקוף כי "מטרת תחנת ניטור היא למדוד את השפעה התחנה המרכזית שעיקר הפליטות ממנה היא מרכבי דיזל: אוטובוסים ומיניבוסים. מרכבים אלה נפלטים בעיקר תחמוצות חנקן וחלקיקיPM2.5 ולא בנזן". עוד הוסיפו כי תחנת ניטור אחרת שמרוחקת מבית הספר, מנטרת בנזן. 

התחנה המרכזית בתל אביב (צילום: מתניה טאוסיג, פלאש 90)

"תמוהה ההחלטה של המשרד להגנת הסביבה ועיריית תל אביב לא להמשיך ולנטר את המזהם המסרטן הזה, ובמיוחד לאור הנתונים שהתקבלו מתקופת הניטור הקצרה במקום", אמר וולפסון מנגד. לשיטתו, אחד המזהמים האופיינים למקרים אלו הוא בנזן, "חומר מסרטן בכל ריכוז, שנפלט בשריפה של דלקים. ממדידות של בנזן שביצע המשרד להגנת הסביבה לפני כחצי שנה בסמוך לבית ספר "שורשים", נמצא כי אומנם לא התקבלו חריגות מערכי הסביבה היומיים של בנזן, אך הריכוז הממוצע לכלל חודשי הניטור עמד על ערך גבוה מערך הסביבה השנתי", הסביר. "על כן, יש חשיבות גדולה להמשיך ולנטר את הבנזן באותו המקום, כדי לדעת מה המצב בבית הספר, ולא ניתן להסתמך על תחנת ניטור רחוקה יותר שמודדת זיהום תחבורתי בסמוך לנתיבי איילון".

הנזק בבנזן: גם ללא חריגה

במסגרת הדוח של המשרד להגנת הסביבה, הבהירו בשעתו במשרד  כי לא נמדדו חריגות של בנזן מערך הסביבה היממתי והריכוז המרבי הגיע ל-79.3% מערך הסביבה. "הריכוז הממוצע התקופתי עמד על 107.7% מערך הסביבה השנתי", כתבו בדוח. עוד יש לציין כי בתחנת הניטור ברחוב הלחי נמצאו מגמות דומות של נוכחות בנזן. "למרות שמדובר בתקופת מדידה העומדת על רבע מהשנה, ריכוזי בנזן מצביע על גורמי זיהום תחבורתיים משמעותיים בסביבה", ציינו ולמרות זאת החליטו להפסיק את מדידות המזהם בבית הספר. 

ניידת ניטור האוויר שהציב המשרד להגנת הסביבה (צילום: עומר שטרית, אינ.פי.סי)

יש לציין כי חריגה מתייחסת למישור המשפטי וחלק מהמזהמים מסכנים את בריאות התלמידים והצוות גם בחשיפה נמוכה שאינה מוגדרת חריגה, כמו למשל בנזן. מדובר בחומר שאופייני למוצרי דלק ומשמש גם לתעשיית התרופות והצבעים. בין היתר אפשר להחשף אליו דרך עישון, תעשיית הנפט וגם – תחבורה. המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב קבעו כי "חשיפה לבנזן מגבירה את הסיכון ללוקמיה ומחלות דם אחרות". 

במילים אחרות, בנזן עלול להזיק גם אם לא התרחשה חריגה: "די בחשיפה לריכוזים קטנים או לכמויות קטנות, כדי לגרום לתוספת מסוימת בהסתברות לחלות בסרטן, בעוד שבמקרים אחרים נדרשת חשיפה גבוהה יותר כדי לגרום לאותה תוספת סיכון", פרסמו באתר האגודה למלחמה בסרטן. "אחד המסרטנים בעלי העוצמה הוא הממס בנזן, המגדיל את הסיכון ללקות בלוקמיה, כתוצאה מחשיפה לכמויות קטנות באוויר". 

"בהתחלה אמרו לנו שאין זיהום ולא צריך ניטור, עכשיו כשכבר הוכח שיש נוכחות מזהמים, החליטו לא לבדוק הכל. אני מנסה לשמור על הילדים שלי בצמר גפן, במיוחד בתקופה הקשה הזו, אבל הרשויות לא רק שלא עוזרות, אלא הן מזיקות", סיכם בדאגה אב לילדים מהמוסד. 

התגובה של עיריית תל אביב

"עיריית תל אביב-יפו פועלת בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה, הקובע אילו מזהמים יש לנטר. בסיכום עם המשרד, לא נדרש ניטור בנזן בתחנת שורשים. נציין כי נתוני הבנזן שנמדדו בעבר עמדו בתקן". 

התגובה המלאה של המשרד להגנת הסביבה

"מטרת תחנת ניטור זו למדוד את השפעה התחנה המרכזית שעיקר הפליטות ממנה היא מרכבי דיזל: אוטובוסים ומיניבוסים. מרכבים אלה נפלטים בעיקר תחמוצות חנקן וחלקיקיPM2.5  ולא בנזן. לפיכך, דרש המשרד מדידות אלה בלבד כמו בתחנת לוינסקי בתל אביב. מדידות של בנזן מתבצעת מתחנת הניטור של המשרד בצמח דוד הנמצאת על גג המבנה ומנטרת את כל הפעילות מהתחנה המרכזית, וכן גם מנתיבי איילון. נתוני הניטור מוצגים באתר ניטור אוויר בישראל (מנ"א) במפעיל המשרד – https://air.sviva.gov.il/"

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

3 תגובות

  1. תגידו איזה בית ספר זה ?
    ולא לא מעניין אותנו אם זה של עובדים זרים . שיעופו מפה למדינות שלהם .
    יש לנו אישה גיבורה בכלא בגלל בית המשפט

    1. רוצה לומר לחולדאי שהוא הראש בתל חרה שלו שיעביר את כול המזהמים והרעלים שמסרטים את דרום תל חרה שיעביר לצפון תל אביב כן כן אתא הראש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,848 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק