ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
כבר ארבעים שנה שתושבי שכונת חפציבה שבחדרה סובלים מזיהום שמקורו בתחנת הכוח "אורות רבין" של חברת החשמל. השכונה המערבית של חדרה שוכנת מעל הכביש הראשי וצופה אל ערימות הפחם שמשמשות כדלק לתחנת הכוח. אלא שהערימות אינן מקוּרות וכל רוח קלה מהים, מעיפה לתוך השכונה הוותיקה פחם שחור.
כדי לטפל במפגע למען התושבים, חברת החשמל נדרשה על ידי המשרד להגנת הסביבה להציג תוכנית לטיפול במערומים. ל"שקוף" נודע כי השבוע סיימה להכין אותה והגישה את המסמך למשרד – אך שני הגורמים מסרבים למסור את התכנית לפרסום או להציגה כעת באופן יזום לציבור, בטענה כי מדובר במסמך זמני שיוצג לציבור רק לאחר עבודה של שני הצדדים.
לפני כחודשיים המשרד להגנת הסביבה פרסם את היתר הפליטה הסופי של תחנת הכוח "אורות רבין". מדובר ברישיון להפעיל מתקנים מזהמים, שמפרט בין היתר את כמות הזיהום המותרת, אופן הטיפול בציוד והטכנולוגיה הרצויה. לאחר מאבק תושבים עיקש, המשרד להגנת הסביבה חייב את "אורות רבין" למצוא פתרון לגרגירי הפחם תוך חודשיים מיום קבלת ההיתר. אם לא תעשה כן, הזהירו במשרד, חברת החשמל תהיה חשופה לפעולות אכיפה.
בין הדרישות שהציבו במשרד להגנת הסביבה: המשך שימוש במשפכים טלסקופיים והרטבת הערימות, התחלת ניטור פריקת הפחם במצלמות כדי לתעד זיהום ושידורו לאיגוד ערים המקומי ולמשרד להגנת הסביבה. בהיתר הדגישו את הצורך לסגור את נתיבי התפזרות הפחם משלושה כיוונים על מנת שלא יגיע לבתי התושבים, והוסיפו כי "התוכנית תכלול התייחסות לגובה וסוג הסגירה וסוג מערכות ההרטבה", וכן אבני דרך למימוש השלבים. יש לציין כי לא ניתן להטמין את הפחם בשל החשש מבערה פנימית.
במשרד להגנת הסביבה מספרים כי מאחורי הקלעים בחברת החשמל התנגדו לדרישה לתחום את ערימות הפחם, בטענה שסגירת האתר מסביבו אינה אפשרית מבחינה טכנית שכן מדובר בשטח גדול מאוד והעלויות גבוהות.
האם בחברת החשמל מתכוונים לעמוד בדרישות ההיתר כפי שנכתב? עדיין מוקדם להגיד, כיוון שההליך אינו חשוף לציבור. ל"שקוף" נודע כי חברת החשמל העבירה את המסמכים ב-28 במרץ למשרד להגנת הסביבה ולאיגוד ערים לאיכות הסביבה שרון – כרמל, אך רק לאחר בחינת גורמי המקצוע במשרד התוכנית תפורסם להערות הציבור.
במשרד להגנת הסביבה מתעקשים שלא לשתף את הציבור בתוכניות, אלא רק לאחר שיגבשו את עמדתם. במילים אחרות – תושבי שכונת חפציבה לא יקחו חלק בעיצוב התוכנית ולא יחשפו אליה, ומכאן שלא יוכלו להשפיע על השלב שבו עמדות הצדדים מתגבשות וההחלטות הראשוניות מוכרעות.
שכונת חפציבה עצמה עלתה על הקרקע שנים רבות לפני תחנת הכוח, ועוד לפני קום המדינה. כיום, אפשר לראות בקלות את התחנה העצומה ואת הררי הפחם החשוף מהמצוק שבקצה השכונה. למרגלותיו משתרע כביש מספר 2. בכל פעם שעולה רוח מערבית מהים, היא מביאה עימה אל תוך השכונה ענני אבק שחור.
פרויקט "מפת המזהמים" של "שקוף" מלווה את מאבק התושבים בשנים האחרונות ואת אוזלת היד של הרשויות בטיפול במפגע. נוסף להתייחסות לאבק הפחם, היתר הפליטה החדש מחייב את חברת החשמל החל משנת 2026 לחדול משימוש בפחם ולעבור לשימוש בגז בלבד.
ניתן להבין מכך שהטיפול באחסון בפחם יהיה תקף לשנתיים בלבד, שאחריהן ממילא הפחם לא יהיה בשימוש – אלא שבחברת החשמל מודים בתגובה ל"שקוף", שגם כאשר המשק יתבסס על גז, מערומי הפחם יישארו במקומם ובגודלם הנוכחי, "זאת לצורך ביטחון אנרגטי של המדינה", מבהירים. כלומר לולא פתרון ארוך טווח ומשאבים, תושבי חפציבה עתידים לסבול מאבק הפחם עוד שנים רבות.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר:
חברת החשמל הגישה למשרד להגנת הסביבה את תוכניתה לטיפול באבק הפחם בתחנת הכוח אורות רבין ביום ה', 28 במרץ 2024, משכך לא נדרשה החברה להגיש בקשה להארכת זמן.
בהתאם לתנאי היתר הפליטה של תחנת הכוח (רצ"ב), ולאחר בחינה ואישור גורמי המקצוע במשרד את התוכנית, היא תפורסם באתר המשרד להגנת הסביבה לעיון הציבור.
טרם הסתיימה בחינת המשרד לתוכנית שהוגשה, והיא עלולה להשתנות בעקבות דרישות או הבהרות של המשרד לתוכנית. היא תפורסם לעיון הציבור לאחר אישורה על-ידי המשרד.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
מצדיע לך יעל יקרה, אני מאמין שאת מדליקה אלומת אור של מודעות לכך שקיימים מגוון אינטרסים להעלמת מידע חיוני מהציבור. המאבק לשקיפות הוא חשוב ביותר.