ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הסוף למפגעי אבק הפחם בשכונת חפציבה שבחדרה? המשרד להגנת הסביבה דרש מחברת החשמל להציג בתוך חודשיים תוכנית לטיפול באבק שנושב מערמות הפחם שמאופסנות בתחנת הכוח אורות רבין ונושבות אל עבר שכונות חדרה הקרובות לתחנה. זאת במסגרת היתר הפליטה החדש שניתן לתחנה השבוע.
פרויקט "מפת המזהמים" של "שקוף" מלווה את מאבק התושבים בשנים האחרונות ואת אוזלת היד של הרשויות בטיפול במפגע. השבוע, תחנת הכוח אורות רבין – התחנה המזהמת בישראל – קיבלה רישיון מחודש לפלוט מזהמים לאוויר. הרישיון, או בשמו המקצועי, היתר פליטה, הוא כלי של המשרד להגנת הסביבה והציבור לנהל את היקף הזיהום של המפעל ולדרוש שינויים באופן פעולתו.
היתר הפליטה לווה במאבק ער של איגוד ערים לסביבה שרון כרמל ומגמה ירוקה. בין ההישגים הדרמטיים בהיתר הפליטה החדש: החלטה לפיה החל משנת 2026 תחנת הכוח תחדל משימוש בפחם, והיחידות יופעלו רק על גז. אלא שבחברת החשמל מודים בתגובה ל"שקוף", שגם כאשר המשק יתבסס על גז, מערומי הפחם יישארו במקומם ובגודלם הנוכחי, "זאת לצורך ביטחון אנרגטי של המדינה", מבהירים כעת. כלומר לולא פתרון ארוך טווח ומשאבים, תושבי חפציבה עתידים לסבול מאבק הפחם עוד שנים רבות.
בין הדרישות שהציבו במשרד להגנת הסביבה, שחלקן אף מיושמות היום: שימוש במשפכים טלסקופיים והרטבת הערימות, לצד דרישות חדשות כמו ניטור פריקת הפחם במצלמות כדי לתעד זיהום ושידורו לאיגוד ערים המקומי ולמשרד להגנת הסביבה. בנוגע למערומים הסטטיים, חברת החשמל תצטרך להציג תוכנית למניעת פליטות באמצעים פיזיים כמו סגירה של המתחם משלושה כיוונים או שימוש בעזרים טכנולוגיים, וזאת בתוך חודשיים.
למרות חשש התושבים, מדובר עדיין בבשורה חיובית עבורם, שכן זו הפעם הראשונה שבה המשרד להגנת הסביבה דורש לטפל בערימות הפחם שאינן בשימוש שוטף, ולצורך כך דורש קירוי ועזרים טכנולוגים נוספים. יש לציין כי לא ניתן להטמין את הפחם בשל החשש מבערה פנימית.
רעות רבי, מנהלת אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, אמרה כי אם חברת החשמל לא תעמוד בתנאי ההיתר, הם יהיו חשופים לפעולות אכיפה. במשרד מספרים כי מאחורי הקלעים, בחברת החשמל התנגדו לדרישה לתחום את ערימות הפחם, בטענה שסגירת האתר מסביבו אינה אפשרית מבחינה טכנית שכן מדובר בשטח גדול מאוד והעלויות גבוהות. "אבל כל האמירות הן בעלמא ולכן דרשנו בדיקה מעמיקה ותוכנית", אמרו במשרד להגנת הסביבה. "המשרד עמד על כך ותנאי ההיתר נקבעו".
שכונת חפציבה עלתה על הקרקע שנים רבות לפני תחנת הכוח, ועוד לפני קום המדינה. כיום, אפשר לראות בקלות את התחנה העצומה ואת הררי הפחם החשוף מהמצוק שבקצה השכונה. למרגלותיו משתרע כביש מספר 2. בכל פעם שעולה רוח מערבית מהים, היא מביאה עימה אל תוך השכונה ענני אבק שחור.
נכון להיום, מפגע הפחם החמור מונע אפשרות של הקמת שכונות נוספות בחדרה. באיגוד ערים לסביבה שרון כרמל, שמלווים את המאבק במפגעי הפחם, בירכו על היתר הפליטה החדש. "אנו מברכים על כך שבהיתר הפליטה החדש לתחנת הכוח אורות רבין מחוייבת חברת החשמל להציג פתרון לערמות הפחם – הגורמות למפגע, בתוך חודשיים", מסר מנכ"ל האיגוד, ניר סהר. "האיגוד יפעל על מנת שחובה זו אכן תתממש לטובת תושבי חפציבה וכלל תושבי המרחב".
אבל לא כולם משוכנעים שההיתר החדש, שמאפשר לחברת החשמל להמשיך לאחסן את הפחם המזהם (הגם שלא ייעשה בו שימוש), טוב דיו.
פרופ' עדי וולפסון, פעיל סביבה ומומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון מסביר כי ערמות הפחם, על האבק שהן מייצרות, גורמות לזיהום חלקיקי מסוכן לתושבי האזור כבר עשרות שנים. "ההשפעה של זיהום האוויר על הבריאות תלויה בסוג החומר, בכמות שלו ובמשך זמן החשיפה", הוא מזכיר. "ועכשיו מסתבר שאף שהיחידות הפחמיות יוחלפו ביחידות מונעות גז מחצבים, ערמות הפחם יישארו והזיהום איתן".
לפי אתר משרד הבריאות, ככל שהחלקיק קטן יותר, כך הוא יכול לחדור עמוק יותר למערכת הנשימה, לעבור בדם ובמקרים חמורים גם להגיע למוח. ארגון הבריאות העולמי קבע כי אין סף בטוח מבחינה בריאותית לחשיפה לחלקיקים קטנים. מחקרים מצאו כי גם חשיפה קצרה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך, כמו מחלות נשימה, לב, עלייה בתמותה, פגיעה בעוברים והרשימה עוד ארוכה. ואמנם, בין השנים 2011 ל-2015 חדרה כיכבה בין המקומות הראשונים בארץ במקרים של סרטן הריאה אצל גברים.
וולפסון טוען כי כבר שנים ארוכות שמבטיחים לתושבים שגרים בסמיכות לערמות המזהמות שיותקנו במקום אמצעים להפחתה של הפליטות. "מבטיחים אבל לא מקיימים", הוא אומר. "באותו הזמן שהמדינה נתנה ליחידות הפחמיות בחדרה היתר להמשיך לזהם עד שנת 2026 לפחות, אף שכבר היו צריכות להיסגר לפני כשנתיים, היא הכריזה שתסגור את תחנת הכוח הגזית רידינג בתל אביב ותחליף אותה בסוללות לאגירת אנרגיה סולארית נקייה. כך ששוב תושבי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית הם אלו שמשלמים את המחיר".
גם חיים חומרי, תושב השכונה ופעיל במאבק נגד אבק הפחם, מתקשה להאמין שהיתר הפליטה החדש יביא לפתרון ארוך טווח. "אני עדיין מתקשה להאמין שזה יקרה, אי אפשר להטמין את הפחם או לסגור במחסן, זה יבעבע מלמטה", הוא אומר בייאוש. "אם היה אפשר, הם היו מכסים אותו בעבר". ועם זאת, הוא מגלה מעט אופטימית: "אנחנו אוכלים מרורים, אנחנו סובלים ואין לנו חיים כבר 40 שנה, 600 מטר בלבד בקו אווירי, אז אלה חדשות טובות".
תגובת חברת החשמל:
"חברת החשמל לומדת את תנאי היתר הפליטה ונערכת ליישומו. בהתאם למדיניות משרד האנרגיה, יחידות 5, 6 עתידות להיות מוסבות לגז, ובנוסף לפי תנאי היתר הפליטה יחידות 1-4 יפסיקו פעילותן. עם השלמת הסבת יחידות 5, 6 לגז טבעי והפסקת עבודת יחידות 1-4, הפחם ישמש כגיבוי ליחידות 5-6 בלבד, ולפיכך תצומצם מאוד תנועת הפחם באתר, שישמש רק לבדיקות כשירות וחירום, בהתאם לדרישות מנהל המערכת. בהתאם למדיניות משרד האנרגיה הידועה היום, היקף אחסון הפחם באתר יוותר במלואו, זאת לצורך ביטחון אנרגטי של המדינה".
היתר-פליטה-אורות-רביןב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק