ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
197 ימים חלפו היום (חמישי) מהשבעת ראש הממשלה בנימין נתניהו, והזמנה לביקור בבית הלבן לא נראית באופק. אמש שלחה ח"כ אורנה ברביבאי (יש עתיד) פנייה ליו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד), הכוללת בקשה לקיים דיון דחוף בנושא המשבר התקדימי ביחסי ישראל-ארצות הברית.
"נכון למועד כתיבת מכתב זה, חלפו 196 ימים מאז השבעת נתניהו כראש הממשלה", מציינת ח"כ ברביבאי במכתבה את הנתון מפרויקט ספירת מניין הימים של "שקוף" ו"המקום הכי חם בגיהנום", ומוסיפה, "מדובר בפרק זמן חריג במיוחד. העובדה שהזמנה זו טרם נשלחה מעידה על סיכון מוחשי ביחסים בין המדינות".
"לנוכח המהלכים החד צדדיים לקידום שינוי משטרי והפגיעה המסתמנת בדמוקרטיה הישראלית, אנו עדים למשבר חמור ביותר ביחסים בין ממשלת ישראל לממשל האמריקאי. אין צורך להכביר במילים על המשמעות המדינית, הכלכלית, בדיפלומטית והביטחונית של יחסים אלו ועל ההשלכות והסכנות האפשריות לפתחן ניצבת ישראל".
לאור אלה מבקשת ח"כ ברביבאי לקיים דיון דחוף בוועדת החוץ והביטחון על מצב היחסים בין המדינות ועל ההשלכות של המשך דרדור היחסים על החוסן הלאומי של ישראל. לבקשתה של ברביבאי מצטרפים שמונה חברי הכנסת החברים בוועדת החוץ והביטחון: רם בן ברק, גדי איזינקוט, שרון ניר, מאיר כהן, אלעזר שטרן, מרב מיכאלי, משה טור פז וגלעד קריב. אולם בדרך לכינוס הוועדה יתכן ועומד מכשול בדמות יו"ר הוועדה, יולי אדלשטיין, שכפי שפרסמנו מסרב לבקשות שונות של חברי האופוזיציה וחברי הקואליציה, לכינוס הוועדה בנושאים שונים, זאת בניגוד להמלצות ועדת האתיקה.
ביום ה-181 לכהונת נתניהו, לפני יותר משבועיים, פרסמנו סקירת כרוניקת הידרדרות היחסים בין ישראל וארצות הברית מאז תחילת קידום המהפכה המשטרית של ממשלת נתניהו השישית. הפרסום כלל ראיון עם פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארצות הברית באוניברסיטת בר-אילן ועמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, שכבר בחודש מרץ האחרון פרסם טור שכלל תחזית מדאיגה של יחסי ישראל-ארצות הברית. בראיון שהעניק לנו פרופ' גלבוע הפסימיות שלו גברה, "אנחנו מהלכים על סף תהום, לא פחות מזה", טען והוסיף שלדעתו אין זה מופרך יותר להעריך שפגיעה ביחסי ישראל-ארצות הברית עשויה להוביל לאיבוד התמיכה של ארצות הברית במועצת הביטחון.
מה שלפני שבועיים נחשבה לתחזית מרחיקת לכת, קיבלה אתמול חיזוק מדאיג מתומס פרידמן, הכתב המדיני של הניו-יורק טיימס המקורב לנשיא ביידן, שפרסם את טורו השבועי בו טען שממשל ביידן החל לבחון מחדש את יחסי ישראל-ארצות הברית, כשהוא מעלה את השאלה אם לא הגיעה השעה לשנות את מדיניות הטלת הווטו האוטומטית במועצת הביטחון על החלטות נגד ישראל. אתמול בערב פורסם בכאן חדשות כי תגובת הבית הלבן לטורו של פרידמן היא ש"אין שום שיח רשמי על 'הערכה מחדש' של היחסים עם ישראל", תגובה שלמעשה לא שוללת קיומו של שיח לא רשמי כזה בבית הלבן.
מאז שנת 1972 ארצות הברית הטילה 44 פעמים וטו על החלטות נגד מדינת ישראל במועצת הביטחון שעסקו ברובן בסכסוך הישראלי-פלסטיני ובשטחים שישראל כבשה ב-1967. מלבד ארצות הברית אף מדינה אחרת בעלת וטו במועצת הביטחון לא הצטרפה אליה.
יומיים לפני פרסום טורו של פרידמן, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן העניק ראיון אולפן לרשת CNN וכשנשאל לגבי סוגיית הזמנת נתניהו לבית הלבן תשובתו הייתה: "זו הממשלה הקיצונית ביותר שראיתי מימי גולדה מאיר", וגם בהמשך הדברים לא כלל התייחסות למועד הזמנה צפוי כלשהו. הפרוש לכך הוא שהזמנת נתניהו לבית הלבן לא נמצאת לעת עתה על הפרק ושיחסי ישראל-ארצות הברית שוקעים למשבר החמור ביותר מזה 50 שנה ויותר.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק