ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ברוב של 46 לעומת 41 אושרה היום (רביעי) במליאה בקריאה טרומית הצעת החוק הפרסונלית של ח"כ עמית הלוי (הליכוד), שנועדה לאפשר לבועז יוסף, שהוצנח לתפקיד ראש הוועדה הקרואה בטבריה, להתמודד בבחירות המקומיות באוקטובר, על אף שהחוק כיום מונע אותו מהתמודדות.
מי שהגדילה לעשות היא ח"כ טלי גוטליב, שהפרה משמעת קואליציונית ונעדרה מההצבעה במליאה היום. כזכור, היא השתמשה במילים נחרצות בדיון שנערך קודם לכן השבוע, בכנסת: "אני לא מוכנה לקבל הצעת חוק שערורייתית ומסוכנת מאוד שעולה כדי חלילה לכדי טובת הנאה רגולטורית. עולה מזה ריח רע מאוד של הצעת חוק שמוגשת כדי להקל פרסונלית על מועמד. אני יודעת שאני משלמת מחירים אישיים על כך, אל תחייבו אותנו במשמעת סיעתית.
עוד הוסיפה: "יש חקירה כרגע בלהב 443 על הדבר הזה, אתם נורמליים? חקירה שבודקת מי צפוי לקבל טובות הנאה ואיזה הבטחות כרוכות בהצעת החוק הזאת, האם יש עוד אנשים בתוך הרשות עצמה שהובטח להם כך או אחרת ואני אומרת את הדברים בזהירות, אל תגעו בחוק הזה".
בטרם ההצעה קרא ח"כ גדעון סער (המחנה הממלכתי) : "מה האובססיה שלכם לחוקים עקומים ומושחתים?החוק הזה לא יעמוד בביקורת שיפוטית. אתם תתבזו תוך כדי ההליך ותשארו כהרגלכם עם שום דבר ביד. גם הטיעונים של מציע החוק הם מופרכים".
שר הפנים, משה ארבל שההצעה נמצאת בתחום משרדו הבהיר במליאה שמשרד הפנים לא הגיע להסכמות לגבי החוק: "יש חילוקי דעות במשרד הפנים היו שטענו שהזכות לבחור ולהיבחר גוברת והיו שהציגו את הקשיים של העברת הצעת החוק בסמיכות למועד הבחירות. עמדת משרד הפנים הייתה להותיר את העניין לשיקול ועדת השרים לחקיקה ושיקול הכנסת". ארבל הבהיר לקואליציה שעמדת הממשלה היא לתמוך בהצעת החוק.
בימים האחרונים, חברי כנסת שהיו חתומים על הצעתו של הלוי ושחלקם אף משתייכים לסיעתו בליכוד, הסירו את שמם מהצעת החוק. הדבר נבע ממבול הביקורות שנשמעו עליה, שהגיעו גם מהייעוץ המשפטי וגם מחברי הליכוד עצמם. מתוך שמונה חותמים הסירו את עצמם ארבעה: ח"כ ניסים ואטורי, ח"כ משה פסל וח"כ אריאל קלנר, כולם מהליכוד, וכן ח"כ משה סולומון שמשתייך לציונות הדתית. ואטורי העדר גם הוא מההצבעה, אך לא ברור האם התקזז או הפר משמעת קואליציונית כמו ח"כ גוטליב.
ח"כ סולומון השיב לשאלה מדוע הסיר את שמו מההצעה: "אני מבין מהמפלגה שיש בעיות עם החוק".
ח"כ סולומון לא טועה, היועצת המשפטית של ועדת הכנסת עו"ד ארבל אסטרחן אמרה על הצעת החוק: "על אף שבדרך כלל אנחנו לא מתערבים בתוכן החוק, במקרה הזאת מדובר בתיקון בעייתי של תיקון חוק בחירות תוך כדי משחק כשאנחנו כבר נמצאים בתקופת בחירות. הצעת חוק מהסוג הזה לא צריך לחוקק במהירות, וצריך לקיים דיון ולחוקק את החוק לבחירות הבאות. זאת הצעה עם מניע פרסונלי והשפעה מאוד מצומצמת".
כרגע מי שנותרו חתומים על הצעת החוק של ח"כ הלוי הם ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ח"כ אביחי בוארון (ליכוד), ח"כ ששון גואטה (ליכוד) וח"כ עמית הלוי (ליכוד). בוארון מסר ל"שקוף" שהוא שוקל להסיר את שמו מהצעת החוק: "היום אני אלמד את ההצעה יותר, שמעתי שחברים נוספים שאני מעריך משכו ידם מהצעת החוק הזאת". בינתיים, בהצבעה היום בחר להצביע יחד עם הקואליציה – בעד ההצעה.
מנגד, ח"כ ששון גואטה נחוש בדעתו לתמוך בהצעה: "אני עובר לחץ פוליטי מכל מיני מקומות בנוגע להצעה הזאת. לטבריה יש פוטנציאל עצום, אם בועז עושה עבודה טובה צריך לתת לו את האופציה להתמודד. הוא יכול להסתדר גם עם החילונים וגם עם הדתיים, האינטרס הכי צר שלי שיהיה לטבריה טוב". לאזהרות הייעוץ המשפטי הוא מתייחס בערבון מוגבל: "היועצת המשפטית לא הסכימה להעלות חוק אתמול שקשור לפשיעה החקלאית. היא לא חיה את השטח, היא חיה את הספר". ח"כ גואטה מתייחס גם לקרע בליכוד שנוצר בעקבות ההצעה: "טלי והדעה שלה, כל אחד והדעות שלו, זה מה שמיוחד בליכוד להבדיל ממפלגות אחרות". גם חבר הכנסת משה גפני מיהדות התורה מתכוון לתמוך בהצעה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!