ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הכדור עובר לאוחנה: ארגוני בריאות פנו היום (ראשון) ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה בבקשה לאסור את כניסת נציגי חברות הטבק לדיונים בוועדות הכנסת. הפנייה נשלחה ליו"ר הכנסת לאחר הפרסום ב"שקוף" על ביטול האיסור על כניסתם לוועדות, ונשלחה מטעם איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י, האגודה למלחמה בסרטן, המיזם למיגור העישון, החברה הרפואית למניעת וגמילה מעישון בהר"י, רשת ערים בריאות, המועצה הלאומית לקידום הבריאות, המועצה הישראלית למניעת עישון והאיגוד הישראלי למקדמי ומחנכי בריאות. במכתב הארגונים כתבו כי "מתן במה לבאי כוחם של נציגי חברות מוצרי העישון המייצגים את האינטרסים של חברות הטבק והעישון אינו אקט של ליברליזם ודמוקרטיה".
הארגונים ציינו בפנייה את העובדה שהעישון גורם למותם של שמונה מיליון בני אדם בעולם מידי שנה, ובישראל למותם של 8,000 כל שנה. לאור נתונים קשים אלה ארגון הבריאות העולמי יצר את "אמנת המסגרת לפיקוח על הטבק' (ה-FCTC), שבימים אלה מלאו לפרסומה 20 שנה, וש – 180 מדינות כבר אשררו אותה, כולל ישראל בשנת 2005. הארגונים מציינים כי האמנה נזכרת בפסיקת בתי המשפט בארץ כסימוכין משפטיים.
מכתב-ליור-הכנסת-אמיר-אוחנה-אי-שיתוף-פעולה-עם-נציגי-חברות-טבק-ועישון"האמנה עוסקת במגוון האסטרטגיות המוכחות למאבק בעישון, ועל פי ההוראות מכוחה חשוב להקפיד על אי-מתן דריסת רגל לתעשיית הטבק בתהליכי קבלת החלטות והגנה על האינטרס הציבורי מפני מעורבות והשפעה של תעשייה זו (סעיף 5.3 באמנה וההוראות מכוחו)", כתבו הארגונים ליו"ר הכנסת, "אין מדובר בתעשייה לגיטימית, כאשר מוצריה הורגים אחד מכל שני משתמשים שעושים זאת בדיוק כפי שהיצרן רצה והתכוון. לכן אין משתפים אותה בדיונים על מניעת עישון".
סעיף 5.3 ב'אמנת המסגרת לפיקוח על טבק' עליה ישראל חתומה משנת 2005 קובע כי: "בבואם לגבש ולהוציא לפועל את מדיניות בריאות הציבור שלהם מבחינת הפיקוח בתחום הטבק, הצדדים יפעלו על מנת להגן על מדיניות זו מפני אינטרסים מסחריים או אינטרסים אחרים של תעשיית הטבק בהתאם לחוק המקומי".
בשנת 2017 החליטה יו"ר הוועדה המיוחדת למאבק בנגד הסמים, ח"כ תמר זנדברג, להורות על איסור השתתפות נציגי חברות טבק ולוביסטים מטעמן בדיוני ועדתה, לאור פרשנותה לסעיף 5.3 באמנה, שכן אם אסור להתחשב באינטרסים של חברות טבק – אין להתיר להן לנסות ולהשפיע לטובתם בוועדה.
בשנת 2018 הצטרף אליה גם ח"כ אלי אלאלוף, יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, והורה גם הוא על איסור כניסה דומה. גם יו"ר ועדת הבריאות בכנסת ה-24, ח"כ עידית סילמן, אימצה את מדיניות קודמה בתפקיד. עתה דיווחנו כי שני יו"ר הוועדות האמורות ביטלו את הוראות קודמיהם, ושבים להתיר כניסת חברות טבק ולוביסטים מטעמן לישיבות הוועדות.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
3 תגובות
מדינת כל מושחתיה.
תדע כל אם עבריה,שמסרה את גורל ילדיה,בידי אנשים שזה מעניין להם את התחת.
מחפשת את המאבק שלכם למען השקופים באמת הכלואים בתוך עצמם קרי:הנכים !!!לא שמעתי את קולם ומאבקם ולא השגים משמעותיים,כנאבקת יחידה התעייפתי!!
ההפיכה המשטרית מקדמת שחיתות ופגיעה קשה בבריאות הציבור. בושה לנבחרי הציבור שמקדמים את האינטרסים של חברות הטבק, אויבות הציבור.