ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
לקואליציה היה חשוב מאוד להראות חזית אחידה היום (רביעי) בהעברת התיקון לחוק יסוד הממשלה, חוק דרעי 2. הגיש אותו באופן סמלי יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ בהחלטת הליכוד, כפי שסיפרה לנו ח"כ טלי גוטליב. כל חברי הקואליציה חתמו עליו. היום הצביעו בעדו 62 חברי כנסת (מול 53 מהאופוזיציה), אך בלטה מאוד היעדרותו של איש אחד, איש השעה, האדם שלכבודו התכנסו כולם: יו"ר ש"ס אריה דרעי.
האם החליט שלא להגיע, על מנת שלא ניתן יהיה לטעון כי הצביע על חוק שהשפיע ישירות עליו? איני יודעת את השיקולים. אך מה שבטוח, ההיעדרות המחישה יותר מכל דבר אחר את העובדה שהחוק נתפר בדיוק עבורו. כמו צורת אדם הנוצרת בדף נייר, לאחר שמישהו גזר אותה במדויק ממנו.
זו הפעם השניה שחברי הקואליציה מלכלכים את ידיהם בחקיקה פרסונלית, כזו המנצלת את הכוח שניתן לבית המחוקקים לעצב את דמותה של ישראל – לצורכיהם הפרטיים והנקודתיים. ולא סתם, כדי להכשיר את מי שהורשע בפלילים ובעבירות מס, ולא מעוניין שידונו בשאלת הקלון שלו או שבית המשפט יתערב במינויו, להפוך לשר בשני משרדים. לחוק השני יש משמעויות מרחיקות לכת: הוא שולל לחלוטין את יכולתו של בית המשפט להתערב בכל מינוי מטעם הממשלה, קביעה חריפה שמטה את יחסי הכוחות בין הרשות המבצעת לשופטת. למעשה ניתן להכניס אותו לרשימת חוקי המהפכה המשפטית.
החשש הגדול ביותר (או התקווה הגדולה ביותר, תלוי את מי שואלים) הוא ממה שיקרה לאחר שבית המשפט העליון יתערב ויפסול את התיקון לחוק היסוד הזה, ובכך נגיע להתנגשות רשויות ומשבר חוקתי חריף. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הזהירה מפני התרחיש הזה, במכתב בו הביעה את התנגדותה לחוק המדובר. "עולה חשש מהותי כי אם ההסדר יעמוד בפני ביקורת שיפוטית, בית המשפט יקבע שמדובר במקרה קצה של שימוש לרעה בסמכות המכוננת אשר יוביל להתערבות שיפוטית חריגה ביותר בחקיקת יסוד".
נזכיר כי בפסיקת בג"ץ בה בחרו 10 מתוך 11 שופטים לפסול את מינויו של דרעי, הביעו חלק מהשופטים ביקורת חריפה על חוק דרעי הראשון, שסלל לו קיצור דרך אישי משאלת הקלון. אם זה לא מספיק, עורך דינו של דרעי עצמו הודה בדיון בבג"ץ כי דרעי צריך היה לעבור בדרך הנורמטיבית והתנער מחברי הכנסת שחוקקו את החוק: "מצטער שזה היה המסלול שנבחר".
חברי הקואליציה של הכנסת ה-26 כנראה אינם מצטערים. חלקם אמנם הבהירו כי חשוב שהממשלה תכבד את פסיקת בג"ץ, חרף הביקורת, אך גם זה לא קרה. מאז שנפסל מינויו, פורסם בדה-מרקר שדרעי ממשיך לתפקד כשר ועובד מהבית. אחרי הצפצוף על בית המשפט העליון, מגיע כעת החלטה על שינוי כללי המשחק ששוברת לחלוטין את הסדר – אפשר סופית לראות את הכאוס לובש צורה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
6 תגובות
בסדר, אז בו תן לי כותרת לכתבה שלך אם דרעי כן היה מופיע להצבעה…
תפסיקו להיבהל מהאיומים שנהפוך להונגריה או פולין.
אין חשש כגזה, כי אנו בדרך להיות מרוקו.
גדול!
חבל שמדינה שלמה הופכת לדיקטטורה בגלל צמד נבחרים מושחתים. האספסוף במדינתנו אמר את דברו ובא לישראל דיקטטור.
שקוף, מה האג'נדה שלכם. תרשו לנו לא להתרגש.
מנדבליט אמר בקולו כי לא היה הסדר פרישה כלל !!!
בנגוד לדברי השופטים שהמציאו יש מאין.
מה גם שעבירות עבר אחרי שבע שנים על פי חוק מחוקות לחלוטין.
אין אפשרות לעשות בהם שימוש וזאת על פי החוק.
בושה לבגץ