ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
זה היה יכול להיות סיבוב יחסי ציבור חורך מסכים של יו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הכנסת אופיר כץ מהליכוד, שעדיין נחשב אלמוני יחסית. על הצעת החוק שלו חתמו כל חברי הכנסת מהקואליציה, והיא צפויה לעלות ביום רביעי להצבעה טרומית במליאה. כל חבר וחברת כנסת משוועים לטיפת תשומת לב מהתקשורת, לעיתים אפילו מגישים הצעות חוק רק כדי לקבל ראיון ואז זונחים אותן. אז מדוע הוא לא מסכים להתראיין על החוק שהגיש?
מדובר במה שזכה לכינוי "חוק דרעי 2", לפיה לא יתאפשר עוד לבג"ץ לפסול כל מינוי של שרים בממשלה. המטרה היא לאפשר את שובו של אריה דרעי לשולחן הממשלה, ובכך לעקוף את החלטת בג"ץ שפסל את מינויו בשל חוסר סבירות קיצוני לאור הרשעותיו הקודמות בפלילים. ברגע שיעבור התיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" (ביקורת שיפוטית לעניין כשירות במינוי), תוכל הממשלה לעקוף את בג"ץ להשביע מחדש את דרעיי.
אלא שעוד קודם לכן ודאי יוגשו עתירות המבקשות לפסול את החוק או לדרוש שלא להחילו על דרעי, לאחר שמינויו נפסל. התערבות של בית המשפט העליון בחקיקה הזו עלולה להחריף עוד את ההתנגשות בין הרשויות. בשבוע שעבר דווח בוואלה כי אריה דרעי עצמו לא מתכוון "להתאבד" על החוק המדובר וכי נשקלות דרכים אחרות לקדם את מינויו מחדש לשר. לטענת וואלה, דרעי מעריך שהחוק המקודם יפסל בבג"ץ בסבירות גבוהה.
כבר לפני שבועיים פנינו ללשכת כץ לצורך קביעת ראיון בנוגע להצעת החוק, ונענינו שלעת עתה הוא לא מתראיין. מאז חלפו שבועיים, החוק מתחיל להתקדם, אבל כץ שותק. אתמול התראיין ברדיו 103, וגם שם נעדרה כל התייחסות ספציפית אליו. בשבוע שעבר ח"כ כץ הסכים להקפיא לזמן מה את קידום החוק בשל מתווה פשרת הנשיא הרצוג, עוד פרט שנוסף לתמונה המצטיירת לגבי חוסר ההתלהבות שלו מהחוק והימנעות של "עליה על הבריקדות" עבורו.
ח"כ טלי גוטליב ממפלגתו, שדווקא שמחה להתראיין, סיפרה בראיון ל"שקוף" שהנוסח הוא למעשה הצעת חוק שלה, שהועברה לידי כץ כיו"ר הקואליציה, "כדי שתהיה אמירה שכל הקואליציה עומדת מאחוריו". מעבר למשמעות מרחיקת הלכת בנוגע ליחסים בין הממשלה לבג"ץ, מדובר בהצעת חוק פרסונלית שנתפרה למידותיו של דרעי.
האם כץ יודע שלא בנקל יוכל להצדיק את הצעד הזה? כך למשל, אחד מחברי הכנסת החתומים על החוק, ח"כ משה סולומון, הבהיר בשיחה עם "שקוף" כי מבחינתו מדובר בחוק בעייתי שחתם עליו למרות היותו חוק ש"לא עובר חלק", כשהכוונה היא לפן הפרסונלי שבחוק – כלומר מקרה אריה דרעי.
להזכיר, ח"כ כץ הוא יו"ר הקואליציה וקיבל לידיו את אחת הוועדות החשובות בכנסת – ועדת הכנסת. מדובר בוועדה רגישה שראשי ממשלה מפקידים בדרך כלל ביד אנשים הזוכים לאמונם, ושבסמכויותיה לסייע בהעברה מהירה של החקיקה, ובהערמת קשיים בפני חקיקה לא רצויה לממשלה.
לאחרונה שני סקרים שונים הצביעו כי רוב הציבור הישראלי מתנגד למינוי דרעי לשר (באחד 65% ובשני 57%) בשל הרשעותיו הקודמות. כמו כן, החקיקה הפרסונלית הקודמת זכתה למילים קשות בבג"ץ שפסל את דרעי: "אנו עדים לירידה ברף הנורמות הערכיות והמוסריות שנבחרי הציבור מציבים לעצמם", כתבו. האם כץ לא באמת מעוניין לקדם חוק פרסונלי נוסף והדבר נכפה עליו מלמעלה, או שהוא אינו רוצה לחטוף ביקורת ציבורית על החוק השנוי במחלוקת?
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק