ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ממשלת ישראל ה-37 שהושבעה היום (חמישי) במליאת הכנסת צפויה לכלול חמש שרות בלבד מתוך 30. אם לא יהיו שינויים נוספים ברגע האחרון, אחוז הנשים בממשלה יעמוד על 16.7 אחוז. כפי שפרסמנו ב"שקוף" לראשונה, מדובר בצניחה של 69 מקומות במדרוג העולמי של האו"ם לעומת הממשלה הקודמת, למקום ה-116 מתוך 193.
מירי רגב, שרת התחבורה קיבלה את התפקיד המשמעותי מבין השרות, שאמנם בעל משימות לאומיות קריטיות אך עדיין נחשב דרגה אחת מתחת לתיקים כמו האוצר והביטחון. אחריה אפשר לדרג את עידית סילמן שמונתה לשרה להגנת הסביבה, עם משרד חשוב אך מוחלש.
גילה גמליאל מונתה ברגע האחרון לשרת המודיעין, משרד שולי כפי שהראינו בעבר ב"שקוף". אורית סטרוק מונתה לעמוד בראש משרד חדש, "המשימות הלאומיות", שהשפעתו עשויה להיות מזערית. אחרונה היא גלית דיסטל אטבריאן, שמונתה לשרה במשרד ראש הממשלה, תפקיד מומצא שיכול להפוך לריק מתוכן.
בממשלה היוצאת, הממשלה ה-36 של מדינת ישראל, כיהנו תשע נשים, שהיוו ייצוג שיא של 32.1% נשים מקרב כלל שרי הממשלה. הנתון העלה את ישראל לסביבות המקום ה-47 בעולם, ול"ליגה הרביעית" של קבוצת מדינות שאחוז הנשים בממשלותיהם נע בין 30-35%.
עם השבעת הממשלה ה-37 של מדינת ישראל ישראל תצנח ל"ליגה השביעית" של מדינות בהן אחוז הנשים בממשלה נע בין 15-20% בלבד. בין השותפות שלנו ל"ליגה" ניתן למנות את מרוקו, ניגריה, בוטסואנה, בורקינה פאסו, ומזרח טימור.
מבחינת ההשוואה הפנימית לממשלות ישראל בעבר, מדובר בחזרה בזמן של עשור, לנתון שהוא נמוך ממשלת נתניהו השלישית (17% ב- 2013) וגבוה מהנתון בממשלת נתניהו השנייה (10% ב-2009). מאז 2009 אחוז הנשים טיפס באופן קבוע, עד שכאמור המגמה השתנתה הבוקר באופן קיצוני, לנתון שמחזיר את התהליך עשור אחורה.
היסטוריית הייצוג הנשי בממשלות ישראל היא היסטוריה עגומה. במשך 50 שנותיה הראשונות של המדינה אחוז הנשים בממשלות לא חצה את ה-10%, כשבחמש ממשלות הוא עמד על 0%, כלומר מחיקה מוחלטת של ייצוג נשים בדרג קבלת ההחלטות הבכיר במדינה. "ממשלות האפס" האחרונה הייתה ממשלת יצחק שמיר שהושבעה ב-1990.
גם בגזרת התפקידים החשובים בכנסת, לא נראה נשים בקרוב. לפי הדיווחים, אף אישה לא צפויה לקבל תפקיד של ראשת ועדה משמעותית. דו"ח שמרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ) פרסם בנובמבר מצביע על כך שבשלוש ועדות חשובות של הכנסת מעולם לא כיהנה אישה בתפקיד היו"ר: בוועדת הכספים, ועדת החוץ והביטחון, וועדת חוקה, חוק ומשפט. נכון להיום אין אישה שקיבלה את אחת הוועדות האלה.
עוד לפי המחקר: בוועדת הכלכלה כהנה אישה רק פעם אחת בהיסטוריה (3% ייצוג) ובוועדת הכנסת כהנו שתי נשים (6%). נתון מעניין הוא הנתון מהוועדה לזכויות האישה, שאפילו בוועדה הזו 13% מיושבי הראש היו גברים והייצוג הנשי מסתכם ב-87%. ועדה נוספת שזוכה לרוב בייצוג נשים בתפקיד יו"ר הוועדה היא ועדת המדע והטכנולוגיה שם הייצוג עומד על 54%.
לגבי תפקיד יו"ר הפרלמנט הישראלי, כהנה עד היום יו"ר כנסת אחת בלבד מאז קום המדינה, דליה איציק, יו"ר הכנסת ה-15. עם מינוי אמיר אוחנה, שיהיה יו"ר הכנסת ה-20 במספר, אפשר לסכם את אחוז הייצוג הנשי בתפקיד יו"ר הכנסת ב-5% בלבד.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק