ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

כאן מתחנפים: בתאגיד בחרו לפרגן בבוטות ליאיר לפיד

רגע לפני שנכנס לתפקיד ראש ממשלת המעבר שידרה מהדורת סוף השבוע של תאגיד השידור הציבורי כתבה מלטפת במיוחד על יו"ר יש עתיד • מילת ביקורת כמעט לא נמצאה שם, צילומים מחמיאים ודברי שבח מוגזמים מהקולגות לשעבר דווקא כן • ככה לא נראית עיתונות שתפקידה הבסיסי הוא לבקר את השלטון. דעה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מילת ביקורת? לא נמצאה (צילום מסך)

ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו התרעם השבוע על הבמה שקיבל יריבו ראש הממשלה יאיר לפיד בכל ערוצי הטלוויזיה עם כניסתו לתפקיד. נתניהו דרש גם לעצמו זמן מסך שווה. בלי להתייחס לאבסורד שבדרישה כזאת ממי שניצל בעצמו כל טיפה של פלאש מצלמות לצרכי קמפיין בתקופת כהונתו שלו כראש ממשלה, אני במקומו הייתי כועסת דווקא על כתבה ששודרה לפני שבוע, במהדורת השבת של כאן 11, וסיפקה ללפיד שירות טוב בהרבה מסתם במה להעברת מסריו הצפויים על אחדות ויהדות. זו לא היתה סתם כתבה שבלונית, אלא פשוט עבודה עיתונאית גרועה.

לאורך 11 דקות וארבע שניות התיימרה הכתבה, ששודרה רגע לפני כניסתו של לפיד ללשכת ראש ממשלת המעבר, לענות על השאלה שבכותרתה: "על מי מדברים כשמדברים על יאיר לפיד?". התשובה, על פי כתב כאן 11 אמיר גרא – מחמיאה מאוד, ומה שיותר בעייתי: כמעט אך ורק מחמיאה מאוד. מבחירת המרואיינים האוהדים ועד עריכת הסינקים המלוקקים (תוך השמטת רגעי מפתח פחות זוהרים), מדובר בכתבה רשלנית במקרה הטוב. במקרה הרע – זהו שירות פוליטי למועמד לראשות ממשלה.

מופע פרגון מביך. הכתבה ששודרה במהדורת סוף השבוע של כאן 11

נתחיל מהמרואיינים: איך הם נבחרו לכתבת המופת? כמובן, מתוך מחשבה על איזון והגינות עיתונאית, וביקורתיות כלפי מוקדי הכוח, כפי שראוי. כלומר, כמובן שלא. ואלה שמות:

מרואיין אחד: שמעון שיפר מ"ידיעות אחרונות", ביתו העיתונאי לשעבר של לפיד ועיתון שלא חוסך ממנו דברי שבח וחנופה בהווה. כשנשאל הקולגה לשעבר את השאלה הלא נוקבת "מהי התכונה הכי חזקה של לפיד", ענה תשובה לא נוקבת לא פחות: "הראשונה זו משמעת, השנייה זו אכזריות. האכזריות שבה נפרד מעופר שלח – זו אכזריות של אדם שיודע לאן הוא חותר". 

מרואיין שתיים: פרופסור מנואל טרכטנברג, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי בהווה וחבר כנסת מטעם העבודה לשעבר, שלימד את לפיד דבר או שניים בכלכלה. מה הוא חושב על תפקודו כשר אוצר? בפועל, לפיד ספג ביקורת ציבורית נרחבת. אצל טרכטנברג הוא מקבל 8. על הכינוי שהודבק ללפיד על ידי חלק ממבקריו, "יהיר לפיד", הוא אומר: "הוא מאוד לא כזה, הוא מאלה שלמדו מהטעויות של עצמם".

מרואיינת שלישית, אחרי הקולגה מהעיתון והקולגה מהכנסת: הקולגה מהמפלגה. רות קלדרון, חברת כנסת מטעם יש עתיד בכנסת ה-19 – "התכונה שהכי מאפיינת אותו? פייטר. החיסרון שלו? הוא לא מוותר" – התבקשה גם היא להתייחס לתדמית היהירה של הבוס לשעבר: "הלוק שלו הוא בעוכריו". כלומר, הוא רק נראה יהיר. מה לעשות שהוא כזה חתיך. 

החיסרון? לא מוותר (צילום מסך)

המרואיין הרביעי גם הוא חבר מפלגה לשעבר, ומי שהיה שר מטעמה. יעקב פרי נאלץ להתפטר מתפקידו אחרי חשיפת "עובדה" בנוגע לאמינותו, אך מסתבר שהוא לא נוטר כל טינה לבוס לשעבר שהראה לו בעדינות את הדרך החוצה. "למרות תדמיתו היהירה – הוא שומע ומאזין", קובע פרי.

היחיד שהציע צל צילה של ביקורת היה איתן אבריאל, עורך מגזין "דה מרקר". היא התמצתה במילים: "מה אתה מציע?". עוד אמר אבריאל, בעדינות רבה, שלפיד תפקד "בינוני ומטה" כשר אוצר. אבל, הוסיף, זה לא באשמתו הישירה. חלילה.

האם לא נמצא בישראל (נזכיר: עשרה מיליון תושבים) ולו אדם אחד שיסכים להתראיין לכתבה על יאיר לפיד ויציע זווית מעט שונה על דמותו? יריב פוליטי? חבר מפלגה שיצא עם רושם שלילי? מישהו? נראה שגרא ועורכיו לא חשבו שיש בזה צורך. למה לא לפרגן בעצם? זה רק ראש ממשלה לעתיד, וזו רק כתבה עיתונאית שאמורה לספק לצופה תמונה ברורה ומלאה על מי שהולך להנהיג את המדינה, לפחות בחודשים הקרובים. 

החלקים שלא ראיתם

מה עוד יש בכתבה הזאת? הרבה צילומים יפים של לפיד הצעיר, הרבה סינקים לוחמניים מההווה והעבר הקרוב, הרבה מילות חנופה. ומה אין? אין, כאמור, ולו מרואיין ביקורתי אחד. אין התבטאויות מביכות, למרות שממש לא קשה לחשוב על אלו כשמדברים על יאיר לפיד. אין הבטחות שהופרו או טעויות שנעשו (עמיתיו של גרא בערוץ דווקא מצאו כאלה). ואיך אפשר בלי השיר המפורסם על הבמה במסיבת הניצחון של בחירות 2013? כנראה שאי אפשר.

(צילום מסך)

קשה להימנע מהמחשבה הברורה בימינו: איך הייתה נראית כתבה כזאת על אחד, בנימין נתניהו? האם גם אז היו נבחרים קטעים כה מלטפים, רגעים משפחתיים רכים, מרואיינים אוהדים כל כך? התשובה די ברורה. אבל זה לא מתמצה בכך כמובן.

אחד מתפקידיה הבסיסיים ביותר של עיתונות הוא לבקר את השלטון, כל שלטון. לא רק זה שנראה למירב העיתונאים באותה נקודה כ"רע". אנחנו לא יכולים לבחור את מי לבקר, תפקידנו לפקח על כולם. כתב כאן 11 ועורכי מהדורת השבת שכחו כנראה את הפרט החשוב הזה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שירי בלומברג

Picture of שירי בלומברג
עורכת משנה. קיבוצניקית מעמק יזרעאל במקור, ולכאן גם חזרתי אחרי 12 שנים במרכז. את דרכי העיתונאית התחלתי כעורכת באתר חדשות 2. בשנים האחרונות הייתי ראש דסק במחלקת הדיגיטל של כאן חדשות. הבנתי במהלך השנים, במסגרת תפקידיי בתוך מערכות חדשות גדולות, שאני נסחפת עם האירועים. הרבה פעמים, גם כשרציתי, לא הצלחתי לעצור ולתפוס את הגודל, את המשמעות ואת ההשפעה של האירועים שסיקרתי על חיי ועל חייהם של יתר האזרחים במדינה. מאמינה שבתוך עולם התקשורת הכאוטי צריך שיהיו גם מי שיעצרו, יחפרו ויתעקשו שוב ושוב על אותם נושאים - כדי ליצור שינוי. זה מה שאני רוצה לעשות עכשיו.

2 תגובות

  1. שאלה: היכן נמצא מטה המפלגה של יאיר לפיד?
    תשובה: באולפנים בנווה אילן
    ——-
    כמובן שזה נאמר כבדיחה, כי אין לי מושג היכן המטה, אם בכלל יש כזה.

  2. זה ברור שהתקשורת דל המדינה המקוללת עובדת בדיוק כמו בצפון קוריאה הם חלק מהמכונה להשמדת מדינה המקוללת אבל הם יהיו הראשונים להיות בכיכר העיר כאשר הערבים יקבלו את המדינה המקוללת על מגש כסף

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק