ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מסמך ההצעה להחלטה בדבר מפרץ חיפה ובתי הזיקוק לנפט, שיעלה מחר (ראשון) לאישור הממשלה הופץ ללשכות השרים והגיע לידי "שקוף". עד כה המסמך גובש בשיח בין משרד האוצר, לשכת השר יאיר לפיד ומשרדי ממשלה, אך הדיונים התנהלו במחשכים והציבור ניזון אך ורק מההדלפות המעטות שהתפרסמו בתקשורת.
פעילי סביבה מתחו ביקורת חריפה השבוע על היעדר שיתוף ציבור ושקיפות בנוגע לפרטיו. "לא היה שום שיתוף ציבור בכלל. אפס", אמרה ל"שקוף" מרים פראנק, מנהלת תחום מפרץ חיפה וקמפיינים ב"מגמה ירוקה". "גילינו על התוכנית מכל מיני גורמים שאנחנו מקורבים אליהם ומהתקשורת". חבר הכנסת אלון טל (כחול לבן) אישר ל"שקוף" כי התבקש לשמור על המידע לקראת החלטת הממשלה בפרופיל נמוך. "לא יכולנו לשתף בפרטים כי היא אמרה שזה יכשיל את התהליך. זה משא ומתן רגיש והיא ביקשה לדווח לנו".
במסגרת ההצעה נכתב כי יש למצוא פתרון להרחקת מכלי הנפט של החברה הממשלתית תש"ן מקרבת שכונות המגורים עד 2026 ולהתחיל מהלך לפינוי חוות הדשנים של כי"ל "ככל הניתן" עד 2025. אלא שבמקביל תתאפשר הרחבה מאסיבית של מכלי הנפט במתחם בז"ן שבמפרץ. הנוסח העמום אינו מציע תאריך ברור לפינוי בז"ן – שתזכה בינתיים להרחבה אותה היא מנסה להשיג שנים ארוכות. במקביל יוקם צוות משא ומתן של המדינה שיחל בדיונים מול אנשיו של עידן עופר אשר מחזיק בבז"ן, על מועד פינוי המפעל המזהם. ההחלטה נותנת כוח מיוחד למשרד האנרגיה, שיוכל למעשה לסכל את הסגירה המתוכננת של המפעלים המזהמים חמש שנים לפני מימושה.
כותרת המסמך היא "אסטרטגיה לפיתוח ולקידום ולמפרץ חיפה", והוא מחזיק 19 עמודים, כולל נספחים (ולא כולל את חוות הדעת המשפטית הנלווית). ההחלטה כוללת נושאים רבים ומורכבים, ויש לה היבטים סביבתיים, בריאותיים, כלכליים, נדל"ניים, תחבורתיים, תעסוקתיים ועוד ועוד. המשמעות הכספית של ההחלטה יכולה להגיע לכדי עשרות רבות של מיליארדי שקלים, והיא תשפיע על עתיד איזור חיפה וישראל כולה לדורות הבאים. על רקע זה, מקומם עוד יותר כי הדיונים התנהלו כולם, כאמור, בחדר סגור ללא שום מעורבות ציבורית.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
4 תגובות
במקום לעשות הסכם עם בזן, להשקיע את הכסף הממשלתי למעבר מלא לאנרגיה פחות מזהמת ויותר זולה כמו סולארית כולל אגירה בסוללות.
התעשייה של בזן תיסגר לבד והזיהום יעלם כי הביקוש לנפט ירד לרצפה.
האם אתה מודע לזה שלמעלה מ-60 אחוז מהתוצרים של בז"ן הולכים ליצוא? ועדיין אתה טוען שחייבים אותו?
אם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה צריכה ללמד אותנו משהו אחד (ויש הרבה דברים חוץ מזה כמובן) זה הצורך באבטחת מקורות אנרגטיים. להשאיר את ישראל עם בית זיקוק אחד באשדוד זאת טעות אסטרטגית איומה למדינת אי מבודדת כמו ישראל. כותב את זה בתור אחד ש"נהנה" מניחוחות בית הזיקוק באשדוד כמה פעמים בשנה.
ראוי להפנים, וכמה שיותר מהר, שבלי זיהום אין ציווליזציה ובלי נפט – אין טכנולוגיה. בתי זיקוק ישארו פה עוד עשורים רבים. יותר ראוי לקדם טכנולוגיות שיקטינו את הזיהום הנוצר כמה שניתן (וכמובן להנחיל תרבות שבאמת תדאג שהזיהום יצומצם בצורה המרבית).
ככ מתסכל לחשוב שהילדים שלנו (ואנחנו) נמשיך לחלות בגלל אוזלת יד (ואולי שחיתות) וסתם אפסות מצד הפוליטיקאים.