ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

נציבות שירות המדינה מנסה לסרס חוק שיגן על חושפי שחיתויות

הצעת חוק חדשה מבקשת לחסל מצב אבסורדי שבו חושפי שחיתויות אינם יכולים להגיש תביעה כיוון שנציבות שירות המדינה מתעכבת בבדיקת עניינם. אלא שכעת נודע ל"שקוף" כי הנציבות מנסה "לרכך" את החוק
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הבוקר (שני) צפוי להתקיים דיון נוסף והצבעה לקריאה ראשונה על הצעת חוק להרחבת ההגנה על חושפי שחיתות – ל"שקוף" נודע שבנציבות שירות המדינה מנסים לרכך את ההצעה. ההצעה מבקשת להאריך את התקופה בה חושפי שחיתויות יכולים להגיש תביעה לבין הדין לעבודה – משנה אחת לשבע שנים. אך בנציבות מתכוונים להתעקש על קיצוץ תקופת ההארכה משבע שנים לשלוש . יו"ר הוועדה אפרת רייטן (העבודה) אמרה ל"שקוף" שאכן יש ניסיון להגיע להסכמה עם המציעה, ח"כ נירה שפק (יש עתיד) לקיצור התקופה. 

קראו עוד ב"שקוף":

שפק מסרה לשקוף כי אף אחד לא הגיע איתה לשום סיכום. מנציבות שירות המדינה נמסר כי עמדתם היא לא לשנות דבר בחוק הקיים. נציין שחשש שנשמע בדיון הקודם הוא ממשך הזמן שבו אדם יכול לטעון שהתעמרו בו בגלל שהוא חושף שחיתות והקושי של המעסיק להוכיח שלא כך היה.

תיקון האבסורד

חושפי שחיתות במגזר הציבורי, שפועלים נגד דמויות בכירות בתוך הארגון, מעמידים עצמם בסיכון ממשי. אם המעסיקים מתנכלים להם, עומדים לרשותם כיום שני ערוצים מרכזיים לפנות אליהם: נציב פניות הציבור במשרד מבקר המדינה, שיכול לספק להם צו הגנה, ובית הדין לעבודה. אחד התנאים הוא שאסור לחושף או החושפת לפנות לשני הערוצים במקביל. 

בית הדין לעבודה מאפשר חלון זמן של שנה בלבד להגשת תביעה – אך הזמן שלוקח לנציב להשיב על הבקשה לצו הגנה לפעמים ארוך יותר. כך נוצר מצב אבסורד שבו חושפי השחיתויות מאבדים את הזכות לתבוע בגלל שהמתינו לנציב.

את האבסרוד הזה מנסה לתקן הצעת החוק של ח"כ נירה שפק (יש עתיד) שמבקשת להאריך את התקופה בה מתאפשר לחושף או חושפת שחיתות להגיש תביעה לבית הדין לעבודה – משנה אחת לשבע שנים. בנוסף, הצעת החוק מבקשת לעצור את תקופת ההתיישנות בזמן בדיקת הנציב במשרד מבקר המדינה. כעת נודע ל"שקוף" כי הנציבות תדרוש לבטל כליל את עצירת תקופת ההתיישנות. 

ח"כ נירה שפק, בדיון הראשון שבו הוצגה הצעת החוק

גם בדיון הקודם שנערך בתחילת החודש הביעו בנציבות שירות המדינה סימנים לחוסר שביעות הרצון מהחוק למרות שלא הראו התנגדות. היועץ המשפטי של נציבות שירות המדינה עו"ד רון דול טען כי "הסיבות הגורמות לחושפי שחיתות להימנע מכך (פנייה למבקר או לבית הדין לעבודה) הן רבות – והזמן הקצר כיום – איננו אחד מהם". ההארכה, לדבריו, לא תוביל לאכיפה טובה יותר.

קיצור התקופה לשלוש שנים נראית על פניו במידה מסוימת סבירה. אבל שילוב של ביטול הקפאת ההתיישנות יחד עם קיצור התקופה פוגעת משמעותית בהצעת החוק. ותיקונים נוספים שעשויים להיכנס לפני הקריאה השניה והשלישית עשויים לעקר את ההצעה כליל..

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מאת עידן בנימין

עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,914 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!