ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מנסים למרוח את הזמן: חודש וחצי עבר מאז שהתחייבו ביש עתיד לקדם את השינוי בשיטת הפיקוח על שכר חברי וחברות הכנסת. אך נראה שבמפלגה לא ממהרים להעביר את הצעת החוק של סגן יו"ר הקואליציה בועז טופורובסקי – להפוך את הוועדה הציבורית שמפקחת על שכר הח"כים לוועדה מחליטה, שלה תהיה את המילה האחרונה. גם אתמול (ראשון) היא לא עלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה. במקביל, הוועדה הציבורית עצמה כלל לא מונתה, חרף הצהרת יו"ר הכנסת מיקי לוי.
"לפיד מחויב לשינוי בשיטת הפיקוח על שכר הח"כים", מסרו ל"שקוף" לפני יותר מחודש וחצי בסיעת יש עתיד. באותה העת, טופורובסקי הגיש את הצעת החוק המדוברת. טענו אז ונמשיך לטעון גם היום – כל התנאים לשינוי קיימים: הסיעה הגדולה בקואליציה הנוכחית היא זו שנלחמה פעם אחר פעם בכנסות הקודמות להפיכת הוועדה הציבורית למחליטה. אבל הזמן עבר ונראה שהצעת החוק שוקעת לה בתהום הזיכרון הציבורי. לא שלנו. במהלך החודש האחרון פנינו כמה פעמים ללשכתו של טופורובסקי כדי לדעת היכן עומדת ההצעה. "אין חדש", אמרו לנו שוב ושוב.
עכשיו עברו יותר מ-45 ימים מאז הונחה ההצעה על שולחן הכנסת ועל פי התקנון אפשר להעלות אותה בלי טובות מאף אחד. בלשכתו של טופורובסקי מסבירים כי: "אנחנו עושים את כל המאמצים להעביר את ההצעה ומנהלים שיחות עם כל הגורמים ומקווים להעביר את ההצעה בהקדם".
כפי שחשפנו רק לא מזמן, לחברי הכנסת, גם מיש עתיד, יש רשימת דרישות מהוועדה הציבורית שעתידה לקום. משמעותה של הצעת החוק של יש עתיד היא שהמילה האחרונה תהיה של הוועדה – ולא של הח"כים כפי שקורה כעת. אם חברי יש עתיד יפנו לוועדה טרם שינוי החוק – יהיה זה סימן שאין באמת בכוונתם לעמוד במילתם – גם במקרה זה. אל דאגה. אנחנו נפנה כל שבוע ללשכתו של טופורובסקי כדי לשאול אם השבוע ההצעה תעלה.
פנינו גם ללשכתו של יו"ר ועדת הכנסת ניר אורבך שיכול להעביר את ההצעה, אם ירצה, תוך פחות משבוע. בוועדה אמורים לדון בהצעת החוק – אך בלשכת אורבך בחרו שלא להתייחס.
במקביל להצעת החוק הודיע יו"ר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד) כי מונתה ועדה חדשה. מבדיקת "שקוף" עולה כי גם זה עדיין לא קרה. לוי אכן הציע כמה מועמדים שנבחנים אבל אלו עוד דורשים את אישור ועדת הכנסת ואישור מליאת הכנסת.
ב"יש עתיד" התחייבו פעם אחר פעם לשנות את העיוות שבו חברי הכנסת קובעים לעצמם את השכר – עכשיו יש להם הזדמנות. לפיד לא עמד בהתחייבות שלו לממשלה בגודל הגיוני, חילק כספים קואליציוניים בניגוד לטענותיו בעבר כי זהו מהלך מושחת, ונראה שעכשיו גם ההבטחה הפשוטה והמתבקשת לא מקודמת.
הוועדה הציבורית הוקמה בשנת 2002. היא עוסקת בשכר חברי הכנסת, בהטבות ובתנאים שהם מקבלים, כמו למשל מספר העוזרים הפרלמנטריים שהכנסת מממנת לכל ח"כ וח"כית. הוועדה ממונה על ידי הכנסת, ולכאורה אינה תלויה בה מאותו הרגע.
כוועדה ציבורית חיצונית, הציפייה הייתה שהיא זו שתכריע בהחלטה על הנושאים הללו – אך לא כך הדבר בפועל. אם ועדת הכנסת לא מרוצה מהחלטה שהתקבלה על ידי הוועדה, היא מגישה ערעור, שעליו צריכה הוועדה הציבורית לענות תוך 15 יום. אם הוועדה הציבורית דוחה את הערעור, ההחלטה חוזרת לוועדת הכנסת (לח"כים עצמם) שיכולה להחליט מה שתרצה.
מדובר באבסורד: כל ערעור של הח"כים גובר על סמכות הוועדה. כך יוצא שבפועל הח"כים עצמם הם אלה שמחליטים על ענייני השכר שלהם ועל ההטבות. כך למשל, פרסמנו ב"שקוף" כי הכנסת ה-20 אישרה לעצמה כל הטבה שחשקה בה.
זה לא חייב להימשך כך. שתפו את הכתבה, שלחו אותה למצביעי יש עתיד ובקשו מהם לפנות לנציגים שלהם בכנסת כדי לשאול מדוע הצעת החוק לא עולה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
4 תגובות
יש אפשרות להציע הצעות לועדה שמחליטה על השכר?
לדעתי הדבר הכי בסיסי זה תשלום לפי שעות /תפוקה.
וכן אחריות על קידום חוק מטופש ככל שיהיה כמובן בחינה של עלות של כל חוק/ שינויו
חבל שההבטחות המפורטות במאמר לא מתחילות מהקמת יש עתיד. לא קשה להעריך שלפיד ימשיך בנושא זה בשמחה רבה (כמו בנושאי הפיקוח האחרים) את מדיניותו כשר אוצר וידרדר בגאווה ובמרץ את המצב כך שיוכל להבטיח לתקנו גם בבחירות הבאות.
אפשר בבקשה לנסח הודעה שנוכל לשלוח לחברי יש עתיד בנושא, ולשלוח לחברי הסיירת?
אולי הודעות מהציבור יעזרו.
לא רק שצריך להוציא את זה מידיהם, צריך לוודא שכל ח"כ בישראל משתמש בשירותים בדיוק כמו של כל שאר הציבור – תחבורה ציבורית, קופ"ח, בתי חולים, תורים במשרדי ממשלה, וכן הלאה. בכדי למנוע את הנתק מהמציאות שתנאי הVIP שלהם כח"כים גורמים להם.