ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בדיון שהתקיים השבוע בוועדת הכספים הח"כים דחו שוב את הגשת הדוחות הכספיים. את הדוחות הכספיים של הבחירות לכנסת ה-24 הם דחו מ-21 ביולי, תאריך שכבר עבר, ל-31 באוקטובר. הפעם הטענה: "עובדי הגזברות קבעו חופשה באוגוסט". הטענה הזו מצטרפת לשורת טענות, שחלקן נכנסו לפנתיאון התירוצים הקודמים: "נופל בין החגים", "בגלל הקורונה", "בגלל כל הבחירות האלו" ועוד.
המועד להגשת הדוחות לבחירות לכנסת ה-24 חלף עבר, ואף מפלגה לא הגישה בזמן את הדוחות הכספיים למבקר המדינה. הדיון בוועדת הכספים שנועד לאשר את הדחייה התקיים רק אחרי שהמועד כבר עבר. הדחייה שניתנה הפעם להגשת הדוחות היא עד 31 באוקטובר.
בנוסף, מהמכתב של מבקר המדינה לוועדת הכספים עולה כי חלק מהמפלגות לא ממש מקלות על המבקר בהליך הביקורת לדוחות שכבר הוגשו, גם הם באיחור ניכר ולאחר עתירה שהוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון. "למרבה הצער, צוותי הביקורת נתקלים בקשיים בקידום הליכי הביקורת ועמידה בלוח הזמנים שנקבע", כתב המבקר. "עיקר העיכוב בהתקדמות הביקורת נובע מכך שחלק גדול מהסיעות השתהו בהעברת תיעוד ואסמכתאות נלוות והשלמות שהתבקשו מהן. יודגש כי גם סיעות שאליהן נשלחו ממצאי הביקורת, מתקשות במתן מענה לפי לוח הזמנים שנקבע בין היתר בגלל יציאת העובדים לחופשות הקיץ". במילים אחרות, המבקר מציין התנהלות ביזיונית שאנו מקווים שתגרור גם קנסות כבדים מצדו.
"יותר מ-250 מיליון שקלים לכל מערכת בחירות ניתנו בשנתיים האחרונות למפלגות, והביקורת היחידה היא באמצעות הדוחות הכספיים שמוגשים למבקר המדינה", אמר עו"ד הדי נגב מהתנועה לאיכות השלטון בדיון. נגב הסביר כי "הבעיה נמצאת בחוסר השוויון כשסיעה כמו 'ישראל ביתנו' מגישה לרוב את הדוחות בזמן ולא מחזיקה כמעט בחובות, לעומת הליכוד שחייב יותר מ-60 מיליון שקלים רק לכנסת, להוציא ספקים".
בסוף הדיון דחו הח"כים את הגשת הדוחות של הכנסת ה-24 ל-31 באוקטובר, יחד עם השלמת הליך הביקורת לכנסת ה-21 וה-22, הליך שאמור היה להסתיים ב-12 בספטמבר.
המפלגות מצפצפות על החוק באופן קבוע בשנים האחרונות – אלא שלאחר שבג"ץ נכנס לתמונה הבקשות שלהן הפכו צנועות יותר. לראייה: הדוח על הבחירות לכנסת ה-21 שהתקיימו באפריל 2020 – טרם פורסם לציבור. היום אנחנו דנים כבר על דחייה של שלושה חודשים בלבד.
(איך זה משפיע עליך)
מאז בחירות מרץ 2019 בזבזו הפוליטיקאים כמיליארד שקלים על תעמולה. כסף שהיה יכול להגיע לבריאות או לחינוך נעלם בתוך מנגנון המפלגות. המפלגות עצמן לא כפופות לחוקי שקיפות בסיסיים ורק מבקר המדינה יכול לבקר את הוצאותיהן. דחיית הגשת הדוחות מאפשרת למפלגות לדחות את הצגת המחדלים שלהן וכך גם את הביקורת הציבורית לצד המשך בזבוז הכסף שלנו ללא דין וחשבון.
(מה עושים כדי שיתוקן)
המשך סיקור עיקש בנושא שעשוי להישמע משמים, למרות שהוא טומן בחובו מעל 200 מיליון שקל בכל סבב בחירות, מצמצם את מרחב התמרון של הח"כים והמפלגות כשהן באות לחוקק לעצמן. ראוי שהמבקר לא יוותר ויפעל להטיל סנקציות על המאחרים שביקשו הארכה לאחר פקיעת מועד ההגשה ולא יעתר יותר לבקשתם לדחות את הדוחות לבחירות לכנסת ה-24. עוד נוסיף ששקיפות מלאה של הוצאות המפלגות זה צעד מתחייב למניעת בזבוז של הכסף הציבורי.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
זה די מגוחך להתלהב מישראל ביתנו, שבמקרה שמישהו שכח, כמעט כל מנגנון המפלגה בחקירות ולכן המפלגה לא מוציאה כלום ולפני זה המפלגה עקפה את כל המנגנון באמצעים שהביאו את רוב ראשיה לכלא.