ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
האגודות העותמאניות לא מוותרות (על זכותן להישאר בצללים): ל"שקוף" נודע כי לאחרונה פנתה מתחת לרדאר מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד לשר המשפטים הטרי גדעון סער בדרישה לבלום את המהלך להחיל שקיפות באגודות העותמאניות. בלשכתו של סער אומרים כי יקבלו החלטה בנושא בקרוב.
לפי גורמים בהסתדרות המורים, בן דוד נפגשה לאחרונה עם ראש המטה של סער, שביט מס. בן דוד שוב ניסתה לשכנע אותו שלא לקדם את החתימה על התקנות, בין היתר באמצעות טענות שלפיהן החלת שקיפות עלולה להקשות על איגודי עובדים ברמה הבינלאומית.
על שולחנו של סער מונחות תקנות שקיפות שגובשו על ידי איילת שקד בימיה כשרת המשפטים. חתימה עליהן תתקן עיוות משמעותי שחל עקב הפעלת חוק מימי האימפריה העותמאנית, שמאפשר לארגונים מסוימים לפעול ללא שקיפות.
לפני הבחירות פנו בהסתדרות העובדים והסתדרות המורים לשר המשפטים הקודם, בני גנץ, בניסיון דומה לטרפד את המהלך לחייב אגודות עותמאניות בשקיפות.
אגודות עותמאניות הן אלפי עמותות שפועלות בישראל ללא שקיפות או דין וחשבון בחסות חוק מימי הטורקים, ביניהן מד"א, התאחדות המלונות, קופות חולים, ההסתדרות ועוד. באמצעות לובי חזק מול הכנסת, הארגונים האלו הצליחו להישאר עד היום תחת פרצה בחוק העמותות שמגדירה אותם כאגודות הכפופות לחוק העותמאני, ומכאן שלא חלות עליהם חובות העוסקות בשקיפות ובדיווח.
הם פטורים, למשל, מפרסום פרוטוקולים של ישיבות, מהצגת דוחות שנתיים, מביקורת רגולטורית של מבקר המדינה, וממתן מידע לציבור לפי חוק חופש המידע. התוצאה: אפלה כמעט מוחלטת שמובילה שוב ושוב לשחיתויות – על חשבון הציבור.
ב-2016 משרד המשפטים הוציא דו"ח המפרט מדוע חשוב להשקיף את האגודות העותמאניות. גם מבקר המדינה כתב על כך: בדו"ח מ-2017. המבקר מתח ביקורת חריפה על היעדר פיקוח על אגודות אלה, ובפרט על אלה המנהלות פעילות כספית בהיקף משמעותי. המבקר כינה את היעדר הפיקוח "ליקוי של ממש ברגולציה הממשלתית".
בשנים האחרונות פנינו אל כל שרי המשפטים המכהנים בנוגע להשקפת האגודות העות'מאניות, וכתבנו על הנושא בלי סוף. בתקופתה של השרה שקד, משרד המשפטים ביצע עבודת מטה מעמיקה בנושא ופרסם טיוטת תקנות להשקפתן. שר המשפטים הקודם אבי ניסנקורן לא חתם על המהלך, על אף שעבודת המטה כבר נעשתה. כל מה שדרוש משר המשפטים כעת הוא רק חתימה אחת שתשנה עיוות היסטורי.
אלא שלא מעט בעלי תפקידים מתוך האגודות עצמן מסכימים שהגיע הזמן לשקיפות. אחד מהם חשף בפני "שקוף" מכתב שנשלח מטעמן בפברואר לגנץ. במסמך הודגש בפני גנץ כי האגודות מאגדות תחתיהן גם את עובדי משרד הביטחון, אזרחים עובדי צה"ל ועובדי התעשייה האווירית. הדגשים הגיעו ככל הנראה כניסיון להפעיל מנוף לחץ לאור תפקידו המקביל של גנץ כשר הביטחון וכן שירותו כרמטכ"ל עוד קודם לכן.
עוד כתבו במסמך, כי הטלת חובת דיווח על ארגוני עובדים תהווה התערבות אסורה בניהול ארגוני עובדים ופגיעה בחופש ההתארגנות. בנוסף נטען כי הגשת דוחות כספיים ונתונים אחרים תייצר תלות של הארגון בגורם שלטוני ואף מנוגדת לאמנה בינלאומית מ-1948. במסמך מזכירים לגנץ שהוועדים "הגדולים והחזקים בישראל", במילים אלו ממש, הם אגודות עותמאניות שייפגעו מהמהלך, בהן ההסתדרות הכללית, ההסתדרות הרפואית והסתדרות המורים.
גנץ אכן הקפיא את התקנות, וסירב לאשרן. כעת במשרדו של סער בוחנים כמה חלופות. מלשכתו נמסר בתגובה כי "החלטה תתקבל בקרוב".
עוד ב-2018 לאחר פרסום ראשוני של התקנות, משרד המשפטים ערך הליך שיתוף ציבור שבמהלכו הובאו הערות והצעות לתיקונים, לרבות מההסתדרויות. חלקן אף התקבלו על ידי משרד המשפטים ונעשו החרגות והתאמות לכללי הדיווח.
כך למשל, לאור בקשת ההסתדרות, קרן השביתה בארגוני עובדים לא תיחשף לציבור כדי לא לפגוע בזכות ההתארגנות והשביתה. הפרטים הייחודיים לארגוני עובדים יישארו חסויים.
לעומת זאת, לאחר חתימתו של שר המשפטים, האגודות יחויבו לפרסם דוחות כספיים ונכסים שברשותן. חשיפת נתונים בסיסיים אלה ואחרים יכולה דווקא לחזק את העובדים, שיהיו מעורים במידע אודות התנהלות האיגודים שלהם הם משלמים.
"אין סיבה שלא תהיה שקיפות בהסתדרות", אמר ל"שקוף" חשב ההסתדרות לשעבר שלומי נידם, שכבר יצא לפנסיה. "כל אחד מעדיף שלא ישאלו אותו שאלות. אף גוף לא אוהב שמבקרים אותו". נידם לא מאמין שיתגלו שחיתויות אך טוען שיש לחייב אותם מבחינת שקיפות. "כל גוף ציבורי חייב להיות מבוקר ומפוקח", סיכם.
שקיפות כזו יכולה למנוע את השחיתות הבאה, שלא נעדרת בחלק מהאגודות. ראש הסתדרות המורים הקודם יוסי וסרמן, למשל, הורשע על עבירות מרמה, לאחר שקיבל בחסות האפלה טובות הנאה ובזבז כספי מורים לצרכיו הפרטיים.
לשר המשפטים סער יש הזדמנות היסטורית לפעול למען הציבור הרחב – עוד היום, מבלי לעבור בכנסת. החלת השקיפות באגודות עותמאניות תוביל לביקורת איכותית יותר על אלפי עמותות שניזונות מכספי ציבור אך פועלות באפלה. חתימה אחת תאפשר לציבור לדעת מה עושים בכסף שלו במקומות כמו ההסתדרות.
יש לציבור זכות לדעת לאן זורם כספו. אחרת, כפי שהראינו בכתבות מרובות, התקציבים באגודות האלו מתבזבזים לעתים באפלה וחלקם עובר לכיסי מקורבים. אז למה אתה מחכה כבוד השר?
מהסתדרות המורים לא נמסרה תגובה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
6 תגובות
שקיפות מעל הכל/הקול
סער. זו ממשלת שינוי. האגודות העותמניות הן מקור לשחיתות. ולכן מייד לפרק אותן .דרושה חקירה משטרתית של השחיתות. ירעדו מוסדות הארץ. צריך לטהר את הארץ מטומטמת השחיתות.
מדא היא גם עמותה עותמנית מרגיש שהלחץ על המדינה לא לגלות מה הולך בכל הגופים המושחתים לכאורה הוא חזק
חייבים לספר לציבור מה קורה בעמותות האלו
יפה בן דויד חוששת ויש לה ממה. אל האירבון הזה " נדבקים" אנשים מושחתים אשר מושכים בחוטים. מאות מליוני שח המועברים לרווחת ע. ההוראה מבוזבזים על משכורות עתק,דמי שתיקה,הנאות ובילויים של מקורבים.
.האגודות העומניות מסרבות להפתח לשקיפות ולביקורתמציבורית. יש להן מה להסתיר. סער מייד לבטל את האגודות יחד עם חקירה משטרתית כדי לחשוף את מימדי השחיתות. מייד דחוף.
חוסר שקיפות היא הסיבה לחולאים רבים של בעלי כוח. שקיפות היא תנאי לרסן בעלי סמכות מפני ניצול כוח של בהתאם למטרה שניתנה להם הסמכות. זה מתחיל בנוחות לקיצור תהליכים חיוניים, ממשיך למתן עדיפויות לפי אינטרסים צרים וגולש לשחיתות שילטונית.