ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

פרץ והרצוג דגמנו אתמול איך צריכה להיראות תרבות פוליטית

איך שכחנו שגם מפסידים וגם מנצחים יכולים פשוט לנהוג בהגינות אחד בשני? • יריב לוין צריך לאפשר ללפיד להשביע ממשלה פשוט כי זה הדבר הנכון לעשות • ממשלה חדשה היא גם הזדמנות לנהוג אחרת ולתת כבוד וכוח גם לאופוזיציה - אף שלא נהגה כך בעצמה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מדגמנים תרבות פוליטית. פרץ והרצוג, אתמול. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד לפני שהסתיימה שיחת הטלפון בין יו"ר יש עתיד יאיר לפיד לנשיא המדינה ראובן ריבלין, התקשורת כבר שאגה על מהלכים שיכול לבצע יו"ר הכנסת יריב לוין כדי לטרפד את הקמת הממשלה החדשה בישראל. הסיבה היא שהחוק אינו ברור בנושא ולוין יכול למרוח את השבעת הממשלה עד יום שני, 14 ביוני. אבל נראה שבדרך (וסליחה על המשפט הדביק) שכחנו משהו. שכחנו שאפשר להתנהל בהגינות ובתרבות פוליטית ישרה ומכבדת, של מפסידים ומנצחים כאחד.

עוד ב"שקוף":

נכון, יריב לוין יכול למרוח את הזמן, אבל זה לא אומר שזה מה שהוא צריך לעשות. יש חוקים ותקנונים ויש תרבות פוליטית של כבוד הדדי. בתרבות כזו המפסיד זז הצידה באדיבות ונותן למנצח לתפוס את מקומו. הוא מנקה את הכיסא שעליו ישב ולא מורח עליו את השאריות הדביקות מהפסקה הקודמת. זה חלק מסימניה של דמוקרטיה חזקה ויציבה – העברת השלטון באופן סדור ומכובד. 

נכון, לוין יכול לנצל את הפרשנות הרחבה הפעם ואפשר יהיה בהמשך לתקן את החוק, כדי שזה לא יקרה בפעם הבאה. אבל זה לא באמת יעזור. התיקונים האלו לא יוכלו להחליף את מה שבאמת חסר לנו: תרבות פוליטית מכבדת. תרבות פוליטית שעל היתכנותה קיבלנו תזכורת רק אתמול בסיום המירוץ לנשיאות, שבו מרים פרץ בירכה את יצחק הרצוג ואמרה, לאחר שהפסידה, כי נבחר נשיא ראוי. כך גם צריך לקרות בחילופי השלטון הקרבים בישראל (בהנחה שבאמת יתקיימו).

נדיבות של מנצחים – גם כלפי מי שלא הפגין אותה בעצמו

העובדה שאנשי התקשורת, כולל כותב שורות אלו, עוסקים ללא הרף בקוצו של י' בתקנונים גרמה לנו לשכוח מהי תרבות פוליטית שבה יכולת פעולה מתוך תום לב וכבוד הדדי חשובה יותר מסעיפי 9. א' בתיקון לאיזה חוק שאפשר לשנות ברוב רגיל בהזדמנות אחרת. לכן, יריב לוין צריך לאפשר ליאיר לפיד, שהודיע כי עלה בידו להרכיב ממשלה, להשביע אותה בהקדם מהסיבה שזה פשוט הדבר הנכון שצריך לעשות. 

זה שהוא יכול לעכב, לא אומר שהוא חייב. יריב לוין. צילום: דוברות הכנסת

אבל גם נדיבות של מנצחים חשובה לא פחות. בממשלה הקודמת נלקח מהאופוזיציה מושב בוועדה לבחירת שופטים, כי אפשר, ולא ניתן לה שום ראשות ועדה סטטוטורית מעבר למחויב בחוק – הוועדה לביקורת המדינה. בנוסף, חברי הממשלה שחלקם יהיו חברים גם בממשלה הנוכחית, התנהגו אל הכנסת כגורם מפריע וסירבו לענות על שאילתות לחברי הכנסת, חלקם אפילו סירבו להתייצב לדיונים שזומנו אליהם

וזו הזדמנות פז לנהוג אחרת – לתת כבוד וכוח גם לאופוזיציה אף שלא נהגה כך בעצמה כשהייתה בקואליציה. ואם בסוף לא תושבע ממשלה חדשה, ראוי שחברי הממשלה הנוכחית ינצלו לפחות את אירוע ה"כמעט" הזה כדי לקיים חשבון נפש וישאלו את עצמם איך היו רוצים שיראו חייהם שלהם יום אחד באופוזיציה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,852 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק