ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

היומן של סילמן נחשף: רק 37% מהפעילויות ביולי נגעו בבירור לעבודתה כשרה

בית המשפט אילץ את השרה להגנת הסביבה למסור את יומניה לשנת 2025 • ביולי סילמן נכחה בשמונה חתונות, חמש בר מצוות, 18 ביקורי ניחומים ואזכרות ו-18 מפגשי תקשורת • רק פגישה אחת עסקה במפורש בפליטת גזי חממה - ויותר מרבע מהרישומים אינם מבהירים עם מי נפגשה השרה ולשם מה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

235 פעילויות נרשמו ביומנה של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בחודש יולי 2025. רק 88 מהן – 37.7% – עסקו באופן ברור בעבודת המשרד ובחובותיה הממשלתיות והפרלמנטריות.

85 פעילויות נוספות היו פגישות אישיות, ראיונות ואירועים, ובהם חתונות, בר מצוות, בריתות וביקורי ניחומים. ב-62 מקרים נוספים – יותר מרבע מהיומן – הרישום חלקי ולא ניתן להבין מה עשתה השרה, עם מי נפגשה ובאיזה עניין.

היומן, שנמסר רק בעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע וצו של בית המשפט המחוזי בירושלים, אינו מלמד כמה זמן הקדישה סילמן בפועל לכל פעילות, אם בכלל ואינו מתעד בהכרח את מלוא עבודתה. אבל הוא כן מספק הצצה לסדר היום שבחרה לשכתה לתעד – ולפער שבין תפקידה כשרה להגנת הסביבה לבין חלק ניכר מהפעילויות שנרשמו בו.

לאורך כהונתה התמהמהה סילמן במסירת יומניה, סירבה להעביר מסמכים והובילה את המשרד להגנת הסביבה להליכים משפטיים ולהוצאות שהוטלו עליו. בשלושה הליכים שונים לפחות נאלצה הלשכה המשפטית של המשרד להגן על התנהלותה; בכולם הורה בית המשפט לפרסם את החומר.

"פרסום יומנה של השרה להגנת הסביבה הוא קריטי", אומר עו"ד דן רוזנטל מהתנועה לחופש המידע. "היומן מאפשר להבין עם מי נפגשה השרה, כמה מזמנה הושקע באירועים של מפלגתה ומתי עסקה בהתוויית מדיניות סביבתית. הוא גם מאפשר לציבור לשפוט בעצמו את כהונתה ולהחליט באופן מושכל בבחירות. לא תקין שרק לאחר עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים אפשר לקבל ולפרסם יומן עבודה של חברה בממשלה. למרבה התסכול, אף שר בממשלה הנוכחית אינו מפרסם את יומנו באופן יזום".

הרבה פעילויות למטרות אישיות. סילמן בכנס פריימריז (צילום: לירון מולדובן, פלאש 90)

החלק האחרון של היומן שנמסר משתרע מיולי ועד סוף ספטמבר. הניתוח מתמקד בחודש יולי, מאחר שבאוגוסט הצטמצם נפח הפעילות המתועדת, ואילו בספטמבר שהתה סילמן שבוע בחו"ל והחלו חגי תשרי.

כדי לקבל תמונה עקבית, פירקנו את רישומי היומן לפעילויות נפרדות לפי נושא – נסיעה, פגישה, דיון בזום או אירוע – והסרנו כפילויות. את 235 הפעילויות חילקנו לשלוש קטגוריות: פעילות הקשורה בבירור לעבודת המשרד ולחובותיה הממשלתיות והפרלמנטריות של סילמן; פגישות אישיות, ראיונות ואירועים שלא תועד בהם קשר ישיר לעבודת המשרד; ורישומים חסרים שאינם מאפשרים לקבוע מה היתה מטרת הפעילות.

פסולת במרכז, האקלים בשוליים

88 פעילויות בלבד ביומן, 37.4% מכלל הפעילויות שנרשמו, נגעו בבירור לתפקידה הרשמי של סילמן: ועדות שרים, דיונים מקצועיים, סיורים בליווי צוות המשרד, פרידה מעובד ותורנויות במליאת הכנסת.

הנושא המקצועי שחזר יותר מכל היה הפסולת, שלו הוקדשו 14 פגישות. סילמן הציבה את הטיפול בפסולת בליבת העשייה של משרדה. עם כניסתה לתפקיד מינתה למנכ"ל את גיא סמט, איש המשרד שזה תחום המומחיות שלו והמנכ"ל השני בתקופתה. כעבור כשנה פרש סמט מהשירות הציבורי לאחר שנים רבות, כפי שעשתה לפניו קודמתו בתפקיד, גלית כהן.

האקלים לא במרכז. עידית סילמן בכנס פריימריז (צילום: לירון מולדובן, פלאש 90)

בשנתיים האחרונות שכר המשרד את שירותיה של חברה לייעוץ ארגוני, ולאחר משא ומתן עם משרד האוצר אף השיג שני תקנים חדשים בתחום הפסולת. אלא שבהמשך חיבלה סילמן בהישגים האלה. לפני כחודש הכריזה על הקמת רשות פסולת חדשה, ללא תיאום עם גורמי המקצוע במשרדה. כפי שחשפנו, ההכרזה הובילה להקפאת התקנים, ו-18 המועמדים שכבר החלו בהליך המיון נשלחו הביתה. בתקופתה של סילמן גדלה כמות הפסולת המוטמנת, ולאחרונה חשפה כתבת "כלכליסט" שני אשכנזי כי הוקפאו גם שני מכרזים להקמת מתקנים להשבת אנרגיה מפסולת.

סילמן הקדישה ארבע פגישות נוספות לנושא הרעש. אלא שהעיסוק שלה בתחום נושא לא פעם גוון פוליטי עם ניחוחות גזעניים: טענותיה מופנות בעיקר כלפי החברה הערבית ומתמקדות ברעש ממסגדים, תוך קריצה לבייס ימני מדומיין.

ומה באשר למשבר האקלים? למעט פגישה אחת שעסקה בפליטת גזי חממה ופגישה נוספת שעסקה בשריפות, לא נרשמה ביומן אף פגישה אחרת שעסקה בו במפורש. זאת בשיאו של הקיץ הישראלי, שבו שררו, לפי השירות המטאורולוגי, עומסי חום כבדים עד קיצוניים.

חתונות, ראיונות וניחומי אבלים

85 פעילויות ביומן, 36.2% מכלל הפעילויות שנרשמו, היו פגישות שהוגדרו "אישיות", ראיונות ואירועים ציבוריים וחברתיים. זאת אף שבחודש זה חל צום י"ז בתמוז, שממנו ועד תשעה באב פוחת משמעותית מספר החתונות בשל מנהגי האבלות.

במהלך יולי קיימה סילמן 19 פגישות אישיות ו-18 ראיונות ומפגשי תקשורת. היא השתתפה ב-18 ביקורי ניחומים ואזכרות, שמונה חתונות, חמש בר מצוות, חמישה אירועי הכנסת ספר תורה ושתי בריתות. עשר פעילויות נוספות לא התאימו לקטגוריות האלה, ובהן מסיבת יום הולדת, חנוכת בית, חינה, הילולה, ביקור במערת המכפלה וביקור במועצה הדתית ראשון לציון.

איך נראה כל זה ביום אחד? עמוס. יולי נפתח ביום שהוקדש כמעט כולו לפעילות לתועלתה האישית. סילמן החלה אותו בראיון ל-ynet וסיימה בראיון לערוץ 14. בין לבין השתתפה בוועדת השרים לענייני חקיקה, באזכרה ליוני נתניהו, בניחום אבלים ובשתי חתונות. היא הספיקה לקיים גם שתי פגישות אישיות ולהשתתף בכנס שעסק בנוכחות היהודית בקבר יוסף. ומה באשר לענייני משרדה? הם יחכו ליום אחר.

הנוכחות הציבורית והפוליטית של סילמן ניכרת גם ב-14 ביולי, אז הגיעה לבית המשפט בתל אביב עם חידוש משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו באשמת שוחד, מרמה והפרת אמונים. אותו יום אמנם היה רצוף גם בפגישות עבודה, אך למחרת, יום שלישי, לא נרשמה ביומן פעילות כלשהי בענייני המשרד. היום החל ב-10:30 וכלל, בין היתר, שתי פגישות אישיות, ניחום אבלים, ברית, ביקור במועצה הדתית בראשון לציון וערב הפתיחה של ועידת מרכז השלטון המקומי. מה היה תפקידה של סילמן באירוע ומדוע השתתפה דווקא במשבצת הזאת? היומן אינו מסביר.

הלכה לתמוך בראש הממשלה הנאשם בפלילים. עידית סילמן במשפט נתניהו (צילום: ראובן קסטרו)

חיבתה של סילמן לאירועים חברתיים עלתה גם בכתבה של אילנה קוריאל ב-ynet. קוריאל ציינה כי במהלך המערכה הראשונה מול איראן, ביוני 2025, קיימה סילמן פגישות עבודה רבות – אך לא מצאה זמן לסייר במתחם בז"ן לאחר שטיל פגע בו והרג שלושה עובדים. במקביל היא המשיכה להשתתף באירועים חברתיים, ובהם הכנסת ספר תורה בשדרות, בר מצווה וחתונות. גם במצב חירום, כתבה קוריאל, לוח הזמנים החברתי של השרה לא בוטל.

יותר מרבע מהיומן אינו מסביר מה עשתה השרה

62 פעילויות נוספות, 26.4% מכלל הפעילויות שנרשמו, נותרו ללא הסבר מספק. לעיתים לא צוינה זהות המשתתפים, לעיתים לא נכתב מה היה נושא הפגישה, ולעיתים גם המיקום הושמט. גם כאשר הכותרת מרמזת על עיסוק בתחום עבודתה של סילמן, הרישום המרושל לא כולל את שמות אנשי המקצוע או מידע שמאפשר להבין מה התרחש.

כך למשל, ביום שלישי, 29 ביולי, החלה סילמן את יום עבודתה ב-10:30 בפגישה בפרדס חנה עם "דוד כהן וקעטבי". הפגישה נערכה במפעל של האחים כהן, העוסק בחיתוך ובכיפוף פחים, אך היומן אינו מזהה את המשתתפים או מסביר מה היתה מטרתה.

ככל הנראה, "קעטבי" הוא יואב קעטבי, איש עסקים ופעיל ליכוד מוכר, שכיהן כממלא מקום ראש המועצה המקומית וכחבר מועצה בפרדס חנה-כרכור, ומחזיק במפעל למוצרים חד-פעמיים. זו אינה הפעם הראשונה שקעטבי נפגש עם סילמן. בתחילת כהונתה, כשעוד כיהן בתפקיד במועצה, נפגשה איתו סילמן דווקא במפעל למוצרים חד-פעמיים ולא בבניין המועצה.

במה עסקו הפגישות, מי השתתף בהן והאם דנו בענייני המשרד או בעניינים פנים-מפלגתיים? היומן אינו מספק תשובה. קעטבי סירב להגיב.

שרת החד"פ. עידית סילמן בכנס פריימריז (צילום: לירון מולדובן, פלאש 90)

ההקשר הסביבתי דווקא ברור. הממשלה הנוכחית ביטלה את המס על כלים חד-פעמיים, וסילמן ומשרדה התחייבו להציג חלופה בתוך חצי שנה. מאז חלפו שלוש שנים, אך חלופה לא הוצגה ומדיניות אחרת לא קודמה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אף הודה כי חלה עלייה ברכישת מוצרים חד-פעמיים. מה שנותר הם סימני השאלה סביב פגישותיה של השרה עם קעטבי.

והוא אינו היחיד. ביומן מופיעים סיורים מקצועיים ללא אנשי מקצוע, פגישות ברשויות בלי לזהות את הגורמים שעימם נפגשה השרה, ושמות של מקומות – קריית גת, קסטינה, כפר ברא, חולון ותל אביב – ללא כל הסבר על מהות הפעילות.

מופיעה בו גם רשימה לא מבוטלת של אנשים ללא תפקיד, שיוך או הסבר למטרת הפגישה: חברת הכנסת לשעבר דליה איציק; עאמר חלבי מדלית אל-כרמל; ויטלי חייקין, שלפי מידע פומבי מכהן כיו"ר סניף הליכוד בחיפה; אדם בשם אריה אזואלוס, ללא כל זיהוי נוסף; מושיקו מוסקוביץ; אמיר סיני, שאיתו נפגשה סילמן במסעדה בנתניה; וגדעון חארזי, שאיתו נפגשה בלשכתה בירושלים. האם מדובר בפעילי ליכוד, באנשי מקצוע או בלוביסטים? היומן אינו מגלה.

באחד הימים מופיעה גם פגישה בת חצי שעה תחת הכותרת הכללית "עבודה", במלון ענבל בירושלים. לא נכתב מי נכח בה או במה עסקה. את אותו יום סיימה סילמן בסימן שאלה גדול אף יותר: בסביבות 22:00 הגיעה למשרדה לחצי שעה שהוגדרה ביומן "סידורים".

לא תקלה חד-פעמית

הרישום החסר והמרושל ביומניה של סילמן אינו תופעה חד-פעמית. לקראת השבוע שבו שהתה בניו יורק בספטמבר 2025, לא הופיעה ביומן אף פגישה מקצועית שתוכננה מראש. האירוע היחיד ששימש להצדקת הנסיעה נערך בראש השנה – וסילמן ידעה שלא תשתתף בו. הנסיעה, שעלתה לציבור כ-350 אלף שקל, חפפה לביקורו של נתניהו וכללה לינה במלון יקר הסמוך למלונו.

בעבר טשטשה לשכת סילמן פגישה עם "הפורום לרציונליות סביבתית", גוף שמאחוריו עומדים מכחישי אקלים. ביומן אחר הוסתרה פגישה עם הנהלת נשר, מהמפעלים המזהמים בישראל. גם היומן מהשבוע שקדם ל-7 באוקטובר הציג סדר יום גדוש בפגישות פוליטיות עם פעילי ליכוד וראשי רשויות, וכמעט נטול עשייה מקצועית.

יומן של שר לא אמור להיות כתב חידה. כשיותר מרבע מהרישומים אינם מאפשרים להבין מה עשתה השרה, עם מי ולשם מה, נפגעת יכולתו של הציבור לפקח על סדרי העדיפויות שלה ועל השימוש בזמן ובמשאבים ציבוריים. במקרה של סילמן, הנתונים שכן נחשפו מציגים חודש עמוס מאוד – אך רק מעט יותר משליש מהפעילויות בו קשורות בבירור לתפקידה כשרה.


 

מהמשרד להגנת הסביבה ומלשכתה של סילמן לא נמסרה תגובה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

תגובה אחת

  1. זאת הגברת שאומרת שהיא גאה להיות מי שהפילה את ממשלת השינוי. אחת מהקבוצה ההזויה בתפקידי שרים בממשלת החורבן שלנו. עיקר העיסוק שלהם זה הופעות בשמחות.
    ביבי בחר בפינצטה את כל הרדודים כדי שהוא עצמו יראה הארז בלבנון. מגעילים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,422 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע מתמיכה של אלפי אזרחים ואזרחיות בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו משנים את התקשורת בישראל, וצריכים אותך איתנו.
כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.