ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

קל לפספס יוזמות מסוכנות כשהציבור מותש – וזו בדיוק הכוונה 

החוק של אריאל קלנר שיקבע מס של 80% על תרומות ממדינות זרות לעמותות אינו סתם תיקון טכני או שולי - אלא יוזמה שיטתית לפגוע אנושות בחברה האזרחית בישראל • את מה שייהרס אם החוק יעבור - לא תמיד יהיה אפשר לבנות מחדש • פרשנות

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מחאה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הצעת חוק העמותות של ח"כ אריאל קלנר היא קו שבר עמוק בחיים הדמוקרטיים של כולנו. לא מדובר בתיקון טכני או שולי לחוק העמותות – אלא ביוזמה שיטתית שמכוונת לפגוע אנושות ביכולת הקיום של עמותות וארגוני חברה אזרחית בישראל. מדובר במהלך שמתחזה למנהלתי, אך מהותו פוליטית ומבקשת את השתקתם של גופים המבקרים את הממשלה.

הצעת החוק (פ/5222/24) מבקשת למסות כל תרומה מ"ישות מדינית זרה" בשיעור קיצוני של 80%, אם העמותה אינה מתוקצבת על ידי מדינת ישראל ונתמכת בעיקר מכסף זר. עוד מבקשת הצעת החוק למנוע מאותם גופים נתמכים לעתור לבית המשפט, אלא אם יחליט השר להוציא אותם מאותה רשימה. הצעת החוק מתמקדת אך ורק בתרומות מ"ישות מדינית זרה" – ומתעלמת לחלוטין מתרומות פרטיות מחו"ל שמגיעות אל ישויות בישראל, לעיתים בסכומים גדולים בהרבה. חלק מהעמותות שמזוהות עם הימין – לרבות כאלה שתומכות במדיניות הממשלה ובמתנחלים – נהנות ממיליוני שקלים של מימון פרטי זר מדי שנה, מבלי שאיש מציע למסות אותן.

ח"כ אריאל קלנר בדיון בוועדת החוקה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הרי שאם באמת מדובר בבעיה של "כסף זר" שפוגע בריבונות המדינה – למה הכסף של מדינה ידידותית כמו גרמניה מסוכן יותר מכסף של איל נדל"ן אמריקאי או אוליגרך אוסטרלי? לעתים תמיכתם של האחרונים והשקעתם בארגונים בישראל גבוהה בהרבה. אם מבקשים לקיים דיון ציבורי אמיתי על תרומות לעמותות – בייחוד בתקופה שבה מדינת ישראל מתמודדת עם מאמץ מלחמתי כבד וזקוקה להרחבת הכנסותיה ממס – הוא צריך להתנהל בכנות, באופן שוויוני, תוך בחינה של כלל מקורות המימון, ולא כמסע ממוקד נגד ארגונים מצד אחד של המפה הפוליטית.

קל לפספס יוזמות מסוכנות כשהציבור מותש – וזו בדיוק הכוונה. בתוך שצף האירועים וסדר היום החדשותי העמוס בישראל בצל המלחמה שלא נגמרת, האזעקות, והיום-יום – הציבור עייף ומבולבל. ובדיוק אז מקודמות הצעות חוק הרות גורל, שיגדירו את גבולות הדמוקרטיה לשנים רבות. החקיקה הזו אינה שולית – היא אחת מנקודות ההכרעה הקריטיות לעתיד החברה הישראלית כחברה דמוקרטית שמקדמת שיח ער של רעיונות. ואני מבקשת מכם: אל תעמדו מנגד. ראו מי  עשוי להיפגע (מתוך מיפוי שערך המכון למשפט ופילנתרופיה באונ' תל אביב): 

האגודה לזכויות האזרח שפועלת זה עשרות שנים להגנה על זכויות פרט, חופש הביטוי והזכות להפגין. בתקופת הקורונה, היא עתרה לבג"ץ נגד איכוני השב"כ וזכתה – מהלך שהציב גבול הכרחי לשימוש בטכנולוגיה נגד אזרחים. 

כוח לעובדים שסייע במאבקם של אלפי מאבקים של עובדים מוחלשים, מהמאבטחים ועד למטפלות. 

איגוד האינטרנט הישראלי שמוביל פעילות למען מוגנות ילדים ברשת, פרטיות וקידום נגישות דיגיטלית. 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

אלה רק כמה דוגמאות של ארגונים חשובים שפעילותם עשויה להיפגע אנושות מהחוק של קלנר. כמי שניהלה עמותה (התנועה לחופש המידע), שנתמכה על ידי האיחוד האירופי במספר פרויקטים חשובים כמו קידום שקיפות תקציבי הממשלה, אני יודעת: אם החוק הזה ייכנס לתוקף, עמותות רבות פשוט לא ישרדו. תרומות יתייבשו, פרויקטים ייסגרו, והעשייה החשובה – תדעך. גם אם בעתיד יבוטל החוק, את מה שייהרס – לא תמיד יהיה אפשר לבנות מחדש.

רוצים להבין לאן זה הולך? תראו מה קרה בהונגריה. ב-2017 חוקקה ממשלת אורבן חוק שסימן עמותות כ"ממומנות בידי גורמים זרים". שנה אחר כך – "חוק סטופ סורוס", שאסר גם על מתן סיוע הומניטרי למהגרים. קרן Open Society נאלצה לעזוב, הארגונים המקומיים נרדפו, והציבור הוזן בקמפיינים נגד "המימון הזר", החברה האזרחית הפכה למטרה לגיטימית למתקפה שלטונית.

ומה אצלנו? כבר היום עמותות מחויבות להצהיר על כל תמיכה מדינית לרשם העמותות ולפרסם מידע מלא על מהות התמיכה. אותן עמותות שעיקר מימונן מגיע מיישות מדינית זרה מסתובבות עם סימון מיוחד בכנסת, על מנת שידעו חברי הכנסת והציבור על מקורות המימון שלהן. אבל הפעם לא מדובר בעוד דיווח שמבקש המחוקק לקדם למען ידע הציבור וייזהר, אלא בחקיקת מס שתהפוך פעילות אזרחית לבלתי אפשרית בנסיבות העניין. לפי כל ההערכות, ובשונה מבעבר, החקיקה הזו מתקדמת בכנסת וגם עלולה לעבור. בעבר, הממשל האמריקאי עמד בפרץ וסייע לארגוני החברה האזרחית לבלום את יוזמות החקיקה, אבל הממשל הזה משנה את פניו ודוגל בבדלנות. כעת האחריות עלינו. 

דמוקרטיה בלי חברה אזרחית חופשית אינה דמוקרטיה. היא שלד ריק, שלטון ללא ביקורת, ציבור ללא הגנה. החברה האזרחית היא לא אויב – היא רשת הביטחון האחרונה של כולנו: נשים, מיעוטים, עובדים, תושבי פריפריה, דתיים וחילונים שמאמינים בחופש הביטוי, בחופש התנועה, בהגנה על זכויות נשים, בסיוע לנפגעי אלימות, בשמירה על השקיפות, ובמנהל תקין וכן היא גם שומרת על זכויות מיעוטים. אחרי שחקיקה כזו תעבור  – כולנו נשלם את המחיר. ולא רק בכסף.


עו"ד רחלי אדרי-חולתא היא מנהלת שותפויות במרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה באוניברסיטת תל אביב.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

2 Responses

  1. חבל שאת העמותות האלה הכותבת הביאה לדוגמא. את איגוד האינטרנט הישראלי אפשר וצריך לסגור מזמן מכירה את הנפשות הפועלות שם אנשים עם שגעון גדלות שלא רוצים אותם בהייטק כי הם לא באמת מבריקים תופסים "ג'ובים" על חשבון תרומות ובתכלס לא מועילים לציבור בכלום.
    אולי היית חוקרת עוד, ולא כמו שאת אוהבת לכתוב את הצד הפוליטי של המפה שנוח לך, אולי תחקרי את עמותות שמגישות הכי הרבה בקשות לבג"צ ואשכרה מקבלות ממנו תגובה ויחס מהירים יותר משום מה? כבר נמצא הקשר בין המפגינים בקפלן לבין ה USAID של ארה"ב (שטראמפ סגר כשנכנס לתפקיד) אז אולי תעקבי אחרי התזרים שלהם ותראי כמה ממנו הושקע למשל בתנועה לאיכות השלטון שמפציצה את בגצ על ימין ועל שמאל עם בקשות ושינויים? עבודה עיתונאית פופוליסטית כאילו את בן כספית שכותב במעריב

  2. החקיקה אכן מסוכנת, אבל הסימון כאילו היא מועברת „דווקא כשהציבור מבולבל” — קונספירטיבי ושגוי. תנסה־נא הכותבת לדמיין שהחקיקה הבעייתית הזו נראית לה דווקא כמהלך נכון וחשוב — כפי שהיא אכן נראית, כנראה, לח״כ קלנר. מתי היה זמן „הגון” לנסות להעביר אותה? קלנר אמור לחכות לימות המשיח, שבהם לא יהיו אירועים חשובים בחדשות?

    החקיקה הרעה מועברת כי הממשלה הרעה רוצה חוקים רעים. חשוב לתקוף את התוכן הרע. הניסיון לתקוף דווקא את העיתוי — וזו הכותרת כאן, בין אם נקבעה ע״י הכותבת או המערכת — הוא נואל, ודווקא מוריד מעוצמת הטיעון הבסיסי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק