ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

תורמים יהודים מזהירים: חוק העמותות יפגע ביחסי ישראל עם בנות בריתה

במכתב לשר החוץ גדעון סער הזהירו קבוצת פילנתרופים מהעולם היהודי בארה"ב, בריטניה ומדינות נוספות מפני "הנזק שהחוק יגרום ליחסיה של ישראל עם בעלות בריתה הדמוקרטיות, דווקא בשעה שהיא זקוקה להן יותר מכל, ולהמשך קיומה כדמוקרטיה ליברלית" • הם גם הזכירו לקואליציה: "האחיזה בכוח פוליטי בדמוקרטיות ליברליות היא זמנית"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שר החוץ גדעון סער (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

לקראת הדיון השני בוועדת החוקה של הכנסת בהצעת חוק העמותות, שלחו קבוצת פילנתרופים יהודים מכתב לשר החוץ גדעון סער (הימין הממלכתי) ובו האירו על כמה צדדים נוספים לדיון הציבורי על ההצעה שמבקשת להשית מס של 80% על עמותות שנתמכות בידי ממשלות זרות, מעבר לטיעונים שמחליפים ביניהם הפוליטיקאים ומציגים תמונה שטחית של ימין מול שמאל. 

"הצעת החוק היא מתקפה ישירה על העשייה הפילנתרופית של יהדות התפוצות", כתבו במכתב כמה מהתורמים הגדולים ביותר עבור ארגוני חברה אזרחית בישראל. "אין ספק שממשלת ישראל עצמה תמשיך לקבל בברכה מימון מממשלות זרות ומיהדות התפוצות לפרויקטים שבהם היא תומכת, רבים מהם היא יכולה וצריכה לממן בעצמה, אך לא כך עובדת פילנתרופיה".

NGO-Letter-Hebrew

הכותבים טענו בנוסף כי "הצעת החוק היא עלבון לבעלות בריתה של ישראל ברחבי העולם, ובכללן הממשלות שלנו, התומכות בחברה האזרחית בישראל. אזרחי ישראל עדיין מתמודדים עם ההשלכות של מתקפת הטרור הברברית של חמאס ב-7 באוקטובר. המלחמה שבאה אחריה פגעה קשות במעמדה הבינלאומי של ישראל. הקואליציה הבינלאומית שסייעה בשנה שעברה מול האיום האיראני הוכיחה שבעלות בריתה של ישראל חשובות יותר מתמיד". 

לכן, הוסיפו הכותבים, ההצעה היא "מהלך חסר אחריות שיעורר התנגדות בקרב בעלות בריתה של ישראל, דווקא בשעה שהיא זקוקה להן, וזאת רק כדי להחליש ארגונים שהממשלה הנוכחית רואה בהם מתנגדים. חוק זה מציב אינטרסים פוליטיים ציניים לפני טובת המדינה".

החותמים קראו לשר סער "לבחון בכובד ראש את הנזק שהחוק יגרום ליחסיה של ישראל עם בעלות בריתה הדמוקרטיות, לשותפות שלה עם יהדות העולם ולהמשך קיומה כדמוקרטיה ליברלית. אנו מבקשים שתפעל ותעשה כל שביכולתך למען ביטול החוק הציני, המסוכן והלא דמוקרטי הזה".

כותבי המכתב הזכירו ליוזמי הצעת החוק כי "האחיזה בכוח פוליטי בדמוקרטיות ליברליות היא זמנית. ראוי שהמחוקקים התומכים בהצעה זו יזכרו שאם וכאשר ימצאו את עצמם באופוזיציה, עשוי החוק שחוקקו בעצמם לפגוע בארגונים שקרובים לליבם. החוק מהווה איום מסוכן על היסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל והוא מזכיר את שיטותיהם של משטרים סמכותניים המבקשים למנוע תמיכה חיצונית לשמירה על הדמוקרטיה בכל מחיר. זו פגיעה חמורה בערכי החירות, הפלורליזם והסובלנות כלפי ביקורת – ערכים שהם אבני יסוד של דמוקרטיות ליברליות שבהם ישראל מתיימרת להחזיק". 

הדיון בוועדת החוקה על חוק העמותות (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

לבסוף ציינו החותמים את מה שכבר ידוע ליוזמי ההצעה: כבר קיימים בספר החוקים אמצעים לטיפול בארגונים שפועלים באופן בלתי חוקי. "ישנם מנגנונים משפטיים רבים לטיפול בכך, ויש להפעילם במקום לקדם חקיקה שדורסת את הדמוקרטיה ומסכנת את יסודות החברה הדמוקרטית בישראל".


בדיון עצמו בוועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) המשיכו חברי הכנסת להטיח זה בזה האשמות. חברי האופוזיציה האשימו את הממשלה בהחרבת החברה האזרחית בישראל, ואילו בקואליציה המשיכו להאשים את האופוזיציה בהגנה על "ארגוני שמאל קיצוניים". במהלך הדיון הציגה עורכת הדין שירן שושנה מרשות התאגידים נתונים על מספר העמותות שלגביהן הוגשו תלונות על הפרת חובת הדיווח על תרומות ממדינות זרות. הנתונים הללו הוצגו בצורה שונה מזו שבה הציגו אותם נציגי תנועת "אם תרצו" בדיון הקודם לו, ועל אותם נתונים אמרה שושנה כי "הנתון לא מוכר לנו".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שירי בלומברג

Picture of שירי בלומברג
עורכת משנה. קיבוצניקית מעמק יזרעאל במקור, ולכאן גם חזרתי אחרי 12 שנים במרכז. את דרכי העיתונאית התחלתי כעורכת באתר חדשות 2. בשנים האחרונות הייתי ראש דסק במחלקת הדיגיטל של כאן חדשות. הבנתי במהלך השנים, במסגרת תפקידיי בתוך מערכות חדשות גדולות, שאני נסחפת עם האירועים. הרבה פעמים, גם כשרציתי, לא הצלחתי לעצור ולתפוס את הגודל, את המשמעות ואת ההשפעה של האירועים שסיקרתי על חיי ועל חייהם של יתר האזרחים במדינה. מאמינה שבתוך עולם התקשורת הכאוטי צריך שיהיו גם מי שיעצרו, יחפרו ויתעקשו שוב ושוב על אותם נושאים - כדי ליצור שינוי. זה מה שאני רוצה לעשות עכשיו.

תגובה אחת

  1. אני מניח שה"פילנטרופים" האנונימיים הם אלה שמממנים את הקרן לישראל החדשה, את שוברים שתיקה, את ג'יי-סטריט וכו'. לא נראה לי שהתורם של קהלת יִפָּגָע מן החקיקה, חחח.
    ה"פילנטרופים" לא צריכים לדאוג, כי [א] אין אכיפה של החוק המדנת ישראל [ב] ארגוני שמאל יעתרו לבג"צ נגד החוק ובג"צ יאיין אותם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק